English Reading Comprehension Detailed Explanations (Day-70)

Dear Readers, Here we have given Practice English Reading Comprehension quiz and questions for Upcoming Bank Exams with detailed explanation. Candidates those who are preparing for Upcoming Bank Exams can make use of it.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

[WpProQuiz 1469]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

 

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Any task or transaction that requires more than one person can only be successfully completed with communication. The transmission of any meaningful message is communication. It is as natural a phenomenon as existence itself. Whether we recognize it or not, we have no option but to communicate.

A baby cries to convey its hunger. A dog barks to warn his master of an intruder. Corporate organizations which, after all, consist of the human element, use information- based systems like Management Information System (MIS), Decision Support System (DSS) and Strategic Information System (SIS) to run businesses successfully.

This is what communication is all about. Communication is an integral part of human existence. Communication contributes enormously to the success or failure of every human activity. Communication is essentially the ability of one person to make contact with another and to make himself understood.

The process of communication is not completed unless the receiver of the message does not understand the message properly and his reaction or response is known to the sender.

According to Neaman and Summer communication is defined as “an exchange of facts, ideas, opinions (or) emotions by two or more persons”, According to Charless E Redfield “communication is the bread field of human interchange of facts and opinions and not the technologies of telephone, telegraph, radio etc”. According to the Keith and Gulcllini, “In its Everyday meaning, communication refers to the transmitting of information in the form of words or signals or signs from a source to a receiver”. Communication plays very vital role in functioning of an organisation. Communication is essential for decision for decision making and planning. without effective communication it may not be possible to issue instructions and orders to the subordinates. With the help of effective communication. plans and policies of the management can be implemented properly. According to George R. Terry. “communication, works as the lubricant, as it fosters the smooth operations of management process.” Communication makes possible the smooth and efficient working of an enterprise. It is only through communication that the management changes and regulates the actions of the subordinates in the desired direction.

Effective communication creates mutual understanding and trust among the members of the organization. It promotes co-operation between the employer and the employees as without communication, there cannot be industrial peace and sound industrial relations.

Through communication workers are motivated to achieve the goals of the enterprises and their morale is boosted. Effective communication creates Job satisfaction among employees as it increases mutual trust and confident between management and the employees

MIS is the acronym for Management Information Systems. MIS is a collection of systems, hardware, procedures and people that all work together to process the data, to convert it into a useful information. Decision makers use this processed data to make day to day business decisions.

There are various types of barriers to the communication due to which the communication process does not complete. Good organizers of communication need to anticipate the barriers and remove them. The barriers range from a poor microphone to an emotional attitude that rejects the message before it is received.

A communication may not reach properly if the mechanism that carries it breaks down. To take an extreme case, if the computer typing has been done in devnagari, and while taking the printout the computer is in the Roman mode, not a single letter would be understood.

Similarly, if the mirror image of a letter is sent by some mechanical fault, it will be hard to decipher.

Sometimes background noise, whether in a face-to-face meeting or at either end of the telephone, reduces the audibility of the spoken word. This type of is termed as physical barrier. Semantics is the study of how words convey meanings. What happens if the speaker/writer means one thing and the listener/reader takes it in another meaning? An advertiser offered to sell a “big, bad dog”. While the word “bad” is meant to convey its attacking power to guard a house, some readers may take it otherwise. The context changes the meaning of the word.

The psychological barrier refers to the psychological state i.e. Opinions, attitudes, status consciousness, level of education, emotions, etc. of a person that deeply affects the ability to communicate. A proper understanding of the nature of barriers helps us to arrive at a solution.

1) According to the passage, who has defined the communication as “transmitting signals or signs”?

  1. Summer
  2. Gulcllini
  3. Neaman
  4. Robbinson
  5. Pearson

2) According to the passage, which of the following will not be counted as merit of effective communication?

  1. Basis of decision-making and planning
  2. Smooth and Efficient working of an organisation
  3. Promotes co-operation and industrial Peace
  4. Motivations and morale
  5. Increases productivity and reduces cost

3) According to the passage, which kind of communication barrier is this if sender’s experience with words differs from the receiver’s?

  1. Status barriers
  2. Physical barriers
  3. mechanical barrier
  4. Psychological barriers
  5. Semantic barriers

4) According to the passage, the process of communication is completed when-

  1. sender sends the message
  2. receiver receive the message
  3. receiver understands the message
  4. response reaches to the sender
  5. receiver elaborates the message

5) According to the passage, why do the organisations use the Management Information System?

  1. for controlling the business activities
  2. for decision making
  3. for planning
  4. for data processing
  5. for organising the business activities

6) According to the passage, which kind of communication barrier will it be if some selects wrong font while taking printout from computer?

  1. Status barriers
  2. Physical barriers
  3. mechanical barrier
  4. Psychological barriers
  5. Semantic barriers

7) Choose the word which as same meaning as the word fosters

  1. dissuades
  2. ceases
  3. blocks
  4. promotes
  5. impedes

8) Choose the word which as same meaning as the word decipher

  1. conceal
  2. bury
  3. hide
  4. translate
  5. confuse

9) Choose the word which as opposite meaning as the word enormously

  1. excessively
  2. extremely
  3. highly
  4. slightly
  5. hugely

10) Choose the word which as opposite meaning as the word barriers

  1. fence
  2. obstruction
  3. hurdle
  4. cordon
  5. unbolt

Answers:

Direction (1-10):

  1. Correct Answer is: b)

Explanation: It is clearly mentioned in the passage that Gulcllini has defined the communication as “transmitting of information in the form of words or signals or signs from a source to a receiver”.

2) Correct Answer is: e)

Explanation: According to the passage, “increase productivity and reduces cost” will not be counted as the merit of communication as it is not mentioned in the passage.

3) Correct Answer is: e)

Explanation: According to the passage, if sender’s experience with words differs from the receiver’s, then it is semantic barrier.

4) Correct Answer is: d)

Explanation: It is mentioned in the passage that process of communication is completed when response or reaction reaches back to the sender.

5) Correct Answer is: d)

Explanation: It is mentioned in the passage that MIS is used for data processing.

6) Correct Answer is: c)

Explanation: it is clearly mentioned in the passage that it is mechanical barrier if there is a selection of wrong font at the time of printout from computer.

7) Correct Answer is: d)

Explanation: the meaning of the word “foster” is “to promote/ encourage”

8) Correct Answer is: d)

Explanation: the meaning of word “decipher” is “translate / make sense of”

9) Correct Answer is: d)

Explanation: the meaning of the word “enormously” is “extremely” and its opposite is “slightly or modestly”.

10) Correct Answer is: e)

Explanation: the meaning of word “barriers” is “hurdle /obstacle” and its opposite is “unbolt / open”.

English New Pattern Questions 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments