Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS Clerk Exam:

Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS Clerk Exam:

Dear Readers, IBPS Clerk 2017 Examination is approaching shortly, and many of our followers were requesting us to provide Number Series Questions Asked in Previous Year IBPS Clerk Exams. Here we have given the Full set of Number Series Questions asked in Previous Year IBPS Clerk Prelims Exam with Detailed Solution. Candidates those who are preparing for IBPS Clerk 2017 can make use it.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS Clerk Prelims Examination:

1). 9, 11, 16, 26, ? 69

Logic: diff off diff 3,5,7,9..

9+2=11

11+5=16

16+10=26

26+17=43

43+26=69

Answer: 43

2). 3,  4, 10, 33, 136, ?

Logic: 3×1+1=4

4×2+2=10

10×3+3=33

33×4+4=136

136×5+5=685

Answer: 685

3). 21, 24, 32, 45, 63, ?

Logic: diff of diff 5. = 86

21+3=24

24+8=32

32+13=45

45+18=63

63+23=86

Answer: 86

4). 6, 3, 3, 6, 24, ?

Logic: 6×.5=3

3×1=3

3×2=6

6×4=24

24×8=192

Answer: 192

5). 7, 10, 16, 28, ? 100

Logic: 7+3=10

10+6=16

16+12=28

28+24=52

52+48=100

Answer: 52

6). 7,  9,  14,  24,  ?,  67

Logic: Diff of Diff – +3, +5 , +7, +9

7+2 = 9

9+5=14

14+10=24

24+17= 41

41+26=67

Answer: 41

7).  9,  13,  21,  37,  ?  13

Logic: 9+4=13

13+8=21

21+16=37

37+32=69

69+64 = 133

Answer: 69

8).  24,  31,  43,  60,  82,  ?

Logic: 24+7=31

31+12=43

43+17=60

60+22=82

82+27=109

Answer: 109

9). 4,  5,  12,  39,  160,  ?

Logic: 4×1+1 = 5

5×2+2 =12

12×3+3 = 39

39 x4 +4 = 160

160×5 +5 = 805

Answer: 805

10). 8,  4,  4,  8,  32,  ?

Logic: 8x 0.5 = 4

4x 1 = 4

4 x 2 = 8

8 x 4 = 32

32 x 8 = 256

Answer: 256

11).  11,   17,   29,   53,   ?   197

Logic: 11×2-5= 17

17×2-5 = 29

29×2-5 = 53

53×2-5 = 101

101×2-5 =197

Answer:101

12).  11,   13,   18,   28,   ?   71

Logic: Difference of Difference 3,5,7,9

11+2=13

13+5=18

18+10=28

28+17=45

45+36=71

Answer:45

 

13).  5,   6,   14,   45,   184,   ?

Logic: 5×1+1=6

6×2+2=14

14×3+3=45

45×4+4=184

184×5+5=925

Answer:925

14). 14,   7,  7,  14,  56,  ?

Logic: 14x 0.5 = 7

7x 1 = 7

7 x 2 = 14

14 x 4 =56

56x 8 = 448

Answer: 448

15). 13,  20,  34,  62,  ?, 230

Logic: 13+7×1=20

20+7×2=34

34+7×4=62

62+7×8=118

118+7×16=230

Answer: 230

16). 6,  7, 16,  51,  208,  ?

Logic: 6×1+1=7

7×2+2=16

16×3+3=51

51×4+4=208

208×5+5=1045

Answer: 1045

17). 26,  34,  47,  65,  88,  ?

Logic: Difference of Difference 5, 5, 5, 5

26+8=34

34+13=47

47+18=65

65+23=88

88+28=116

Answer:116

18).  13,  15,  20,  30, ?  73

Logic: Difference of Difference 3, 5, 7, 9

13+2=15

15+5=20

20+10=30

30+17=47

47+26=73

Answer:47

19).  4,   2,  2,  4,  16,  ?

Logic: 4x 0.5 = 2

2x 1 = 2

2 x 2 = 4

4 x 4 = 16

16 x 8 = 128

Answer: 128

20).  28,  31,  39,  52,  70,  ?

Logic: Difference of Difference 5, 5, 5, 5

28+3=31

31+8=39

39+13=52

52+18=70

70+23=93

Answer:93

21). 14, 13, 24, 69, ?, 1355

Logic: ×1-1,×2-2,×3-3,..

 Answer: 272

22). 7, 16, 11, 20, 15,?

Logic: Difference +9,-5,+9,-5

Answer: 24

23). 7, 7, 10, 18, 33, ?

Logic: Difference of difference 3, 5, 7, 9 .

Answer: 57

24). 7, 15, 79, 591, ?

Logic: Difference 8, 8^2, 8^3

Answer: 4687

25). 3, 10, 18, 28, ?

Logic: Difference of Difference 1, 2 ,3

Answer: 41

26). 9 ,9, 12, 20, 35, ? 

Logic: Difference of Difference +3, +5, +7, +9

Answer: 59

27). 4, 13, 23, 35, 50, ?  

Logic: Difference of Difference +1, +2, +3, +4

Answer: 69

28). 9, 17, 81, 593, ?, 37457

Logic: Difference 8, 8^2, 8^3

Answer: 4689

29). 7, 20, 13, 26, 19, ?

Logic: Difference +13,-7,+13,-7

Answer: 32

30). 9, 16, 13, 20, 17, ?

Logic: Difference +7,-3,+7,3

Answer: 24

31). 5, 11, 18, 27, 38, ?

Logic: x2+1, x2-4, x2-9,  x2-16, x2-25

Answer: 51

32). 8, 7, 12, 33, ?, 635

Logic: x1-1, x2-2, x3-3, x4-4

Answer: 128

33). 11 , 11, 14, 22, 37, 61, ?

Logic: Difference of Difference +3, +5, +7, +9

Answer: 96

34). 6,  10,  19,  32,  48,  ?

Logic: Difference of difference 5, 4, 3, 2 .

Answer: 66

35). 7,  20,  46,  85,  ?

Logic: Difference of difference 13, 13, 13, 13 .

Answer: 137

36). 4,  13,  40,  121,  ?

Logic: x3+1, x3+1, x3+1, x3+1

Answer: 364

37). 2180,  2179,  2152,  2027,  ?

Logic: -13, -33, -53, -73

Answer:1684

38). 17,  18,  14,  23,  7,  ?

Logic: +12 , -22, +32, -42, +52

Answer: 32

39). 97, 98, 90, 117, ?, 178

Logic: +13, -23, +33, -43  

Answer: 53

40). 8, 11, 20, 47, ?, 371

Logic: x3, 32, 33, 34, 35  

Answer: 128

41). 7, 10, 15, 24, 39, ?

Logic: Difference of difference 2, 4, 6, 8

Answer: 62

42). 5, 14, 41, 122, ?, 1094

Logic: x3-1, x3-1, x3-1, x3-1

Answer: 365

43). 18, 9, 9, 13.5, ?, 67.5

Logic: x0.5, x1, x1.5, x2, x2.5

Answer: 27

500 Most Important Number Series Questions with Logical Explanation

/ 5. Reviews