Home » Study Materials » General Awareness » General Awareness Questions 20 20 Day 78

“20-20” General Awareness | Crack RBI Grade B & IBPS RRB PO/Clerk 2018 Day-78

Dear Aspirants, As we all know the importance of General Awareness section to appear for all the competitive exams. So, IG team has taken majestic step to make you score more in the General Awareness Part. We amalgamated Current affairs, Banking awareness and Static Gk sections to make you score more. The Aspirants can make use of it, to improve score in General awareness part.

“20-20” General Awareness | Crack RBI Grade B & RRB PO/Clerk 2018 Day-78

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

1) How much degrees Celsius does Government to make as default setting for AC?

a) 18

b) 20

c) 22

d) 23

e) 24

2) How much amount did Southern Railways imposes penalty for taking selfie in front of train?

a) Rs.2,000

b) Rs.4,500

c) Rs.2,500

d) Rs.5,000

e) None of these

3) To which country India has lowered the limits on the export of certain essential commodities such as potatoes, onions, and eggs?

a) China

b) Japan

c) Mongolia

d) Mauritius

e) None of these

4) What is the rank of Delhi Metro network in world’s largest metro?

a) 4

b) 2

c) 1

d) 5

e) 6

5) Where does Sindhu Darshan Festival (SDF) is celebrating?

a) Jammu and Kashmir

b) Assam

c) Gujarat

d) Haryana

e) Himachal Pradesh

6) What will be the penalty awarded to those convicted of raping children below 12 years, according to the proposal of amendment POCSO Act?

a) 12 Year jail

b) 3 Years Jail

c) 7 Years Jail

d) Death penalty

e) None of these

7) What is the new section inserted in Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017 for the offence related to cheque bouncing to direct drawer (person who writes cheque) to pay interim compensation to complainant?

a) Section 140 A

b) Section 148 A

c) Section 145 A

d) Section 143 A

e) None of these

8) Which of the following country has become a popular hub of medical tourism?

a) USA

b) Russia

c) China

d) India

e) None of these

9) On which date every year World Breastfeeding Week is celebrated?

a) August 1 to 5

b) August 1 to 7

c) August 2nd week

d) August 1 to 8

e) None of these

10) Which of the following Payments Bank did RBI asked to stop adding new customers with immediate effect?

a) Aditya Birla Nuvo

b) India Post Payment bank

c) Airtel Payment bank

d) Paytm Payment bank

e) None of these

11) In SENSEX, “N” stands for __________

a) Nominal

b) National

c) Net

d) Neutral

e) None of these

12) Which of the following statement is false?

a) SIDBI refinances loans and advances provided by the existing lending institutions to the small scale units

b) SIDBI discounts and re-discounts bills arising from sale of machinery to and manufactured by small scale industrial units

c) SIDBI provide services like factoring, leasing, etc, to small units

d) SIDBI is regulated by IRDAI

e) None of these

13) Which of the following are the functions of Central Bank?

a) Issue of paper currency

b) Work as bankers to governments

c) Supervise and control foreign exchange

d) All of the above

e) None of these

14) Reserve Bank of India Accounting year from ______________

a) July – June

b) April – March

c) January – December

d) June – May

e) None of these

15) Which of the following section defines Deals with Emergency loans to Banks?

a) Section 10

b) Section 12

c) Section 14

d) Section 18

e) None of these

16) The Name you can Bank Upon is the tagline of which bank?

a) Punjab National Bank

b) Punjab and Sindh Bank

c) Union Bank of India

d) Bank of Baroda

e) None of these

17) Netaji Subhas Chandra Bose International Airport located in which state?

a) Karnataka

b) Jharkhand

c) Maharashtra

d) Haryana

e) None of these

18) Deenbandhu Chhotu Ram Thermal Power station located in which state?

a) Maharashtra

b) Haryana

c) Jharkhand

d) Bihar

e) None of these

19) What is the currency of Nigeria?

a) Sol

b) Peso

c) Naira

d) Tala

e) None of these

20) When World Haemophilia Day is observed?

a) June 15

b) May 10

c) March 12

d) April 17

e) None of these

Answers:

1) Answer: e)

Government to make 24 degrees Celsius as default setting for AC.

2) Answer: a)

Southern Railways imposes penalty of Rs.2,000 for taking selfie in front of train.

3) Answer: e)

India has lowered the limits on the export of certain essential commodities such as potatoes, onions, and eggs to the Maldives, according to a recent notification, in a move that sparked reports of possible food shortages in the Maldives.

4) Answer: d)

Delhi Metro network set to become 5th largest in world’.

5) Answer: a)

Sindhu Darshan Festival is a festival of India held every year on full moon day (on Guru Purnima) in June. It is held at Leh, in Ladakh District of Jammu & Kashmir. It stretches for three days. … The Sindhu Darshan Festival is a celebration of River Sindhu, also known as the Indus.

6) Answer: d)

Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, 2012 – for enhancing punishment in cases of sexual assault against young boys, will be sent to the Cabinet in two-three days by Women and Child Development (WCD) Ministry. As per this Act, death penalty will be awarded to those convicted of raping children below 12 years.

7) Answer: d)

The Negotiable Instruments (Amendment) Bill, 2017 inserts new Section 143 A in parent Act to allow court trying offence related to cheque bouncing to direct drawer (person who writes cheque) to pay interim compensation to complainant. This compensation may be paid under certain circumstances, including where drawer pleads not guilty of accusation. It will not exceed 20% of cheque amount and will be paid by drawer within 60 days of trial court’s order to pay such compensation.

8) Answer: d)

India has become a popular hub of medical tourism, attracting a large number of foreign patients every year. The reason behind such happening is a rare combination of advanced facilities, skilled doctors, and low cost of treatment.  India currently has around 18% of the global medical tourism market. It has been estimated that by 2020, it could be worth $9 billion, and account for 20% of the global market share.

9) Answer: b)

World Breastfeeding Week is celebrated every year from 1 to 7 August to encourage breastfeeding and improve the health of babies around the world.

10) Answer: d)

Paytm Payments Bank has stopped enrolment of new customers on its platform following observations made by the Reserve Bank of India, four people with knowledge of the matter said.

11) SENSEX – Sensitive Index of National Stock Exchange

Answer: b)

12) SIDBI is regulated by Reserve Bank of India

Answer: d)

13) Central Bank perform specialized functions, i.e., issue of paper currency, work as bankers to governments, supervise and control foreign exchange

Answer: d)

14) Reserve Bank of India Accounting year: July – June

Answer: a)

15) Section 18 – Deals with Emergency loans to Banks

Answer: d)

16) The Name you can Bank Upon is the tagline of Punjab National Bank

Answer: a)

17) Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in Kolkata, West Bengal

Answer: e)

18) Deenbandhu Chhotu Ram Thermal Power station located in Haryana

Answer: b)

19) Naira is the currency of Nigeria

Answer: c)

20) Every April 17 World Haemophilia Day is recognised worldwide to increase awareness of haemophilia and other inherited bleeding disorders.

Answer: d)

General Awareness “All in one Combo” For RBI Grade B 2018

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF