IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-28

Dear Readers, Bank Exam Race for the Year 2018 is already started, To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

IBPS Clerk Prelims 2018- Quantitative Aptitude Questions Day – 28

maximum of 10 points
Table is loading

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer as,

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or no relation can be established between x and y

 

1) I) x = √676 ÷ ∛2197

II) y2 = 4

 

2) I) 2x – 3y = -1

II) 3x + 2y = -21

 

3) I) x2 – 4x – 21 = 0

II) y2 – 8y +16 = 0

 

4) I) x2 + 520 = 641

II) y = -√144

 

5) I) 2x2 + 13x + 21 = 0

II) 3y2 + 4y – 15 = 0

 

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

The following table shows the marks of 6 students (out of 100) in a class test of different days in a week.

 

6) The total marks scored by Student P in all the given days together is approximately what percentage of total marks scored by Student R in all the given days together?

a) 88 %

b) 95 %

c) 106 %

d) 72 %

e) 64 %

7) Find the difference between the total marks scored by all the given students in Tuesday to that of Friday?

a) 55

b) 62

c) 34

d) 47

e) None of these

8) Find the ratio between the marks scored by Q on Monday, Tuesday and Wednesday together to that of the marks scored by T on Thursday, Friday and Saturday together?

a) 12: 7

b) 24: 23

c) 51: 47

d) 33: 19

e) None of these

9) Find the average marks scored by U on all the given days of the week?

a) 68

b) 73

c) 71

d) 75

e) None of these

10) Total marks scored by all the given students on Monday is approximately what percentage more/less than the total marks scored by all the given students on Wednesday?

a) 7 % less

b) 20 % more

c) 20 % less

d) 15 % less

e) 7 % more

Answers :

1) Answer: b)

I) x = √676 ÷ ∛2197

X = 26/13 = 2

II) y2 = 4

y = 2, -2

X ≥ y

2) Answer: c)

2x – 3y = -1 –à (1)

3x + 2y = -21 –à (2)

By solving the equation (1) and (2), we get,

X = -5, y = -3

x < y

3) Answer: e)

I) x2 – 4x – 21 = 0

(x – 7) (x + 3) = 0

X = 7, -3

II) y2 -8y +16 = 0

(y – 4) (y – 4) = 0

Y = 4, 4

Can’t be determined

4) Answer: a)

I) x2 + 520 = 641

X2 = 641 – 520 = 121

X = 11, -11

II) y = -√144

Y = -12

X > y

5) Answer: d)

I) 2x2 + 13x + 21 = 0

2x2 + 6x + 7x + 21 = 0

2x (x + 3) + 7(x + 3) = 0

(2x + 7) (x + 3) = 0

X = -7/2, -3 = -3.5, -3

II) 3y2 + 4y – 15 = 0

3y2 + 9y – 5y – 15 = 0

3y (y + 3) -5(y + 3) = 0

(3y – 5) (y + 3) = 0

Y = 5/3, -3 = 1.667, -3

X ≤ y

Direction (6-10) :

6) Answer: a)

The total marks scored by Student P in all the given days together

= > 70 + 62 + 74 + 56 + 68 + 75 = 405

The total marks scored by Student R in all the given days together

= > 73 + 65 + 72 + 82 + 85 + 83 = 460

Required % = (405/460)*100 = 88 %

7) Answer: d)

The total marks scored by all the given students in Tuesday

= > 62 + 68 + 65 + 70 + 73 + 71 = 409

The total marks scored by all the given students in Friday

= > 68 + 81 + 85 + 77 + 70 + 75 = 456

Required difference = 456 – 409 = 47

8) Answer: b)

The marks scored by Q on Monday, Tuesday and Wednesday together

= > 72 + 68 + 76 = 216

The marks scored by T on Thursday, Friday and Saturday together

= > 69 + 70 + 68 = 207

Required ratio = 216: 207 = 24: 23

9) Answer: c)

The average marks scored by U on all the given days of the week

= > (64 + 71 + 65 + 73 + 75 + 78)/6

= > 426/6 = 71

10) Answer: a)

Total marks scored by all the given students on Monday

= > 70 + 72 + 73 + 68 + 52 + 64 = 399

Total marks scored by all the given students on Wednesday

= > 74 + 76 + 72 + 73 + 67 + 65 = 427

Required % = [(427 – 399)/427]*100 = 7 % less

Kindly watch this video to know about Important Table Based Data Interpretation for IBPS Clerk Prelims 2018

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM
IBPS Clerk Prelims – Reasoning 10.00 AM
IBPS Clerk Prelims – Reasoning (Hindi) 10.30 AM
IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude 11.00 AM
IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude (Hindi) 11.30 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
IBPS PO Prelims – English Language 1.00 PM
SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) 2.00 PM
IBPS PO/Clerk – GK Questions 3.00 PM
SSC Practice Questions (English/General Knowledge) 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
IBPS PO Mains – Reasoning 6.00 PM
IBPS PO Mains – Quantitative Aptitude 7.00 PM
IBPS PO Mains – English Language 8.00 PM

 

 

/ 5. Reviews