# IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-10

Dear Readers, Bank Exam Race for theย Year 2018 is already started, Toย enrichย your preparation here we have providing new series of Practice Questions onย Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing forย IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

IBPS Clerk Prelims 2018 โ Quantitative Aptitude Questions Day โ 10

maximum of 10 points

Directions (Q. 1 – 5): In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and give Answer as,

a) If x > y

b) If x โฅ y

c) If x < y

d) If x โค y

e) If x = y or the relation cannot be established

1)

I) x(x โ 5) + 6 = 0

II) y2 – 11y = 42

2)

I) 6x + 7y = 4

II) 4x โ 5y = 22

3)

I) 6x2ย + 33x + 52 = 4x2 + 16x + 19

II) 7y2 + 28y + 23 = 4y2 + 14y + 7

4)

I) x = โ6561

II) 2x โ y = 7

5)

I) 3x2 โ 5x + 2 = 0

II) 4y2โ 7y + 3 = 0

Directions (Q. 6 โ 10): Study the following information carefully and answer the given questions

The following table shows the total number of employees working in 6 different companies in 5 different years.

ย

6) Find the difference between the total number of employees working in all the given companies in the year 2012 to that in the year 2016?

a) 2800

b) 3200

c) 2100

d) 2550

e) None of these

7) Find the ratio between the total number of employees of company P to that of company R in all the given years together?

a) 126: 119

b) 75: 62

c) 33: 17

d) 254: 219

e) None of these

8) Total number of employees in company Q and S together in the year 2012 is approximately what percentage of total number of employees in company R and U together in the year 2015?

a) 56 %

b) 83 %

c) 67 %

d) 74 %

e) 95 %

9) Find the average number of employees in the year 2014 in all the given companies together?

a) 1300

b) 1050

c) 1150

d) 1250

e) None of these

10) Total number of employees of company Q in all the given years together is approximately what percentage less than the total number of employees of company U in all the given years together?

a) 3 % less

b) 15 % less

c) 22 % more

d) 8 % less

e) 30 % more

Direction (1-5) :

I) x(x โ 5) + 6 = 0

X2 โ 5x + 6 = 0

(x โ 3) (x โ 2) = 0

X = 3, 2

II) y2 – 11y = 42

(y โ 14) (y + 3) = 0

Y = 14, -3

Canโt be determined

6x + 7y = 4 –> (1)

4x โ 5y = 22 –> (2)

By solving the equation (1) and (2), we get,

X = 3, y = -2

X > y

I) x = โ6561

X= โ(โ6561)

X=โ81

X = 9

II) 2x โ y = 7

2*9 โ y = 7

18 โ 7 = y

Y = 11

X < y

I) 3x2 โ 5x + 2 = 0

3x2 โ 3x โ 2x + 2 = 0

3x(x โ 1) – 2(x โ 1) = 0

(3x โ 2) (x โ 1) = 0

X = 2/3, 1 = 1, 0.67

II) 4y2โ 7y + 3 = 0

4y2ย โ 4y – 3y + 3 = 0

4y (y โ 1) – 3(y โ 1) = 0

(4y – 3) (y โ 1) = 0

Y = 3/4, 1 = 1, 0.75

Canโt be determined

Direction (6-10) :

The total number of employees working in all the given companies in the year 2012

= > 1200 + 1450 + 1050 + 950 + 1100 + 1250 = 7000

The total number of employees working in all the given companies in the year 2016

= > 1500 + 1650 + 1200 + 1550 + 1450 + 1750 = 9100

Required difference = 9100 โ 7000 = 2100

The total number of employees of company P in all the given years together

= > 1200 + 1350 + 1100 + 1150 + 1500 = 6300

The total number of employees of company R in all the given years together

= > 1050 + 1100 + 1200 + 1400 + 1200 = 5950

Required ratio = 6300: 5950 = 126: 119

Total number of employees in company Q and S together in the year 2012

= > 1450 + 950 = 2400

Total number of employees in company R and U together in the year 2015

= > 1400 + 1500 = 2900

Required % = (2400/2900)*100 = 83 %

The total number of employees in the year 2014 in all the given companies together

= > 1100 + 1250 + 1200 + 1300 + 1050 + 1600 = 7500

Required average = 7500/6 = 1250

Total number of employees of company Q in all the given years together

= > 1450 + 1300 + 1250 + 1500 + 1650 = 7150

Total number of employees of company U in all the given years together

= > 1250 + 1300 + 1600 + 1500 + 1750 = 7400

Required % = [(7400 โ 7150)/7400]*100 = 3 % less

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM IBPS PO Mains- Reasoning 10.00 AM IBPS PO Mainsโ Quantitative Aptitude 11.00 PM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM IBPS PO Mainsโ English Language 1.00 PM IBPS PO/Clerk โ GKย 3.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM IBPS Clerk Prelims – Reasoning 6.00 PM IBPS Clerk Prelims โ Reasoning (Hindi) 6.30 PM IBPS Clerk Prelims โ Quantitative Aptitude 7.00 PM IBPS Clerk Prelims โ Quantitative Aptitude (Hindi) 7.30 PM IBPS Clerk Prelims โ English Language 8.00 PM

/ 5. Reviews

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests