IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-13

Dear Readers, Bank Exam Race for the Year 2018 is already started, To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day – 13

maximum of 10 points
Table is loading

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and give Answer as,

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or the relation cannot be established

 

1)

I) 3x2 + 13x + 14 = 0

II) 9y2+ 29y + 22 = 0

2)

I) 4x2 – x  – 18 = 0

II) 5y2 + 11y – 12 = 0

 

3)

I) 5x2 – 6x – 8 = 0

II) 4y2 + 8y – 5 = 0

 

4)

I) 3x– 2x – 56 = 0

II) 5y+ 8y – 48 = 0

 

5)

I) 3x – y = -3

II) 5x + 6y = -28

 

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions.

The following bar graph shows the selling price of an article (In Rs.) and the profit % earned by selling the article.

 

6) The cost price of article P is approximately what percentage more/less than the cost price of article U?

a) 23 % less

b) 14 % less

c) 14 % more

d) 30 % more

e) 23 % more

7) Manoj sold an article S to Keerthi who again sold it at 25 % profit. Find the difference between the profits earned by Manoj to that of Keerthi?

a) Rs. 7

b) Rs. 18

c) Rs. 24

d) Rs. 32

e) None of these

8) Rajesh marked an article Q, which is Rs. 60 above the cost price. How much discount percentage should be given on marked price to earn the given profit?

a) 15 %

b) 10 %

c) 25 %

d) 20 %

e) None of these

9) Find the average cost price of the article P, Q, R and S together?

a) Rs. 150

b) Rs. 165

c) Rs. 190

d) Rs. 175

e) None of these

10) The profit earned on selling the article P is what percentage of the profit earned on selling the article T?

a) 350 %

b) 225 %

c) 375 %

d) 250 %

e) None of these

Answers :

Direction (1-5) :

1) Answer: d)

I) 3x2 + 13x + 14 = 0

3x2 + 6x + 7x + 14 = 0

3x(x + 2) + 7(x + 2) = 0

(3x + 7) (x + 2) = 0

X = -7/3, -2 = -2.33, -2

II) 9y2 + 29y + 22 = 0

9y2+ 18y + 11y + 22 = 0

9y(y + 2) + 11(y + 2) = 0

(9y + 11) (y + 2) = 0

Y = -11/9, -2 = -1.22, -2

x ≤ y

2) Answer: e)

I) 4x2 – x – 18 = 0

4x2 + 8x – 9x – 18 = 0

4x (x + 2) -9 (x + 2) = 0

(4x – 9) (x + 2) = 0

X = 9/4, -2 = 2.25, -2

II) 5y2 + 11y – 12 = 0

5y2 + 15y – 4y – 12 = 0

5y (y + 3) -4 (y + 3) = 0

(5y – 4) (y + 3) = 0

Y = 4/5, -3 = 0.8, -3

Can’t be determined

3) Answer: e)

I) 5x2 – 6x – 8 = 0

5x2 – 10x + 4x – 8 = 0

5x(x – 2) + 4(x – 2) = 0

(5x + 4) (x – 2) = 0

X = -4/5, 2 = -0.8, 2

II) 4y2 + 8y – 5 = 0

4y2 – 2y + 10y – 5 = 0

2y (2y – 1) + 5(2y – 1) = 0

(2y + 5) (2y – 1) = 0

Y = -5/2, ½ = -2.5, 0.5

Can’t be determined

4) Answer: e)

I) 3x– 2x – 56 = 0

3x+ 12x – 14x – 56 = 0

3x(x + 4) – 14(x + 4) = 0

(3x – 14) (x + 4) = 0

X = 14/3, -4 = 4.667, -4

II) 5y+ 8y – 48 = 0

5y+ 20y – 12y – 48 = 0

5y(y + 4) -12(y + 4) = 0

(5y – 12) (y + 4) = 0

Y = 12/5, -4 = 2.4, -4

Can’t be determined

5) Answer: a)

3x – y = -3 –à (1)

5x + 6y = -28 –à (2)

By solving the equation (1) and (2), we get,

X = -2, y = -3

X > y

Direction (6-10) :

6) Answer: c)

The cost price of article P

= > 325*(100/130) = Rs. 250

The cost price of article U

= > 275*(100/125) = Rs. 220

Required % = [(250 – 220)/220]*100 = 14 % more

7) Answer: a)

Manoj’s selling price = Rs. 196

Manoj’s cost price = 196*(100/140) = Rs. 140

Profit earned by Manoj = 196 – 140 = Rs. 56

Keerthi’s cost price = Rs. 196

Keerthi’s selling price = 196*(125/100) = Rs. 245

Profit earned by Keerthi = 245 – 196 = Rs. 49

Required difference = 56 – 49 = Rs. 7

8) Answer: d)

Cost price of article Q = 144*(100/120) = Rs. 120

Article Q’s marked price = C.P + 60 = 120 + 60 = Rs. 180

Discount = Marked price – Selling price = 180 – 144 = Rs. 36

Discount % = (Discount/MP)*100 = (36/180)*100 = 20 %

9) Answer: b)

Cost price of article P = 325*(100/130) = Rs. 250

Cost price of article Q = 144*(100/120) = Rs. 120

Cost price of article R = 192*(100/128) = Rs. 150

Cost price of article S = 196*(100/140) = Rs. 140

The average cost price of the article P, Q, R and S together

= > (250 + 120 + 150 + 140)/4

= > 660/4 = Rs. 165

10) Answer: c)

The profit earned on selling the article P

= > 325*(100/130)*(30/100) = Rs. 75

The profit earned on selling the article T

= > 145*(100/116)*(16/100) = Rs. 20

Required % = (75/20)*100 = 375 %

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM
IBPS Clerk Prelims – Reasoning 10.00 AM
IBPS Clerk Prelims – Reasoning (Hindi) 10.30 AM
IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude 11.00 AM
IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude (Hindi) 11.30 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
IBPS PO Prelims – English Language 1.00 PM
SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) 2.00 PM
IBPS PO/Clerk – GK Questions 3.00 PM
SSC Practice Questions (English/General Knowledge) 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM

/ 5. Reviews