IBPS PO Prelims Quantitative Aptitude Questions 2021 (Day-02)

Dear Aspirants, Our IBPS Guide team is providing new series of Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims 2021 so the aspirants can practice it on a daily basis. These questions are framed by our skilled experts after understanding your needs thoroughly. Aspirants can practice these new series questions daily to familiarize with the exact exam pattern and make your preparation effective.

Start Quiz

SI AND CI

1) Revathi invests a certain amount in a simple interest scheme at the rate of 15% per annum for 3 years and after three years she received the interest amount of Rs.2025. If she invests the same amount on compound interest at the same rate of interest for 2 years, then find the compound interest received by Revathi?

A.Rs.1451.25

B.Rs.1671.25

C.Rs.1581.25

D.Rs.1851.25

E.None of these


Time and work

2) A alone completes the work in 30 days and the efficiency of A is 300% more than the efficiency of B. If A, B and C together can complete the work in 16 days and they are get the total wages of Rs.27000, then what is the wages of C?

A.Rs.9000

B.Rs.12000

C.Rs.10000

D.Rs.6000

E.None of these


Profit and loss

3) The marked price of the mobile is Rs.800 more than the cost price of the mobile and the shopkeeper offers a discount of 15% on marked price of the mobile. If the shopkeeper gets the profit of 10%, then find the marked price of the mobile.

A.Rs.3320

B.Rs.3520

C.Rs.3860

D.Rs.4060

E.None of these


Partnership

4) Akila and Aron started the business with the investment of Rs.x and Rs.4000 respectively and after 6 months Aron left the business and France joined with the investment of (x + 1000). At the end of the one year, the profit shares of Akila, Aron and France in the ratio of 2:1:3, find the investment of France.

A.Rs.4000

B.Rs.5000

C.Rs.6000

D.Rs.9000

E.Rs.8000


Mensuration

5) Ratio of the radius of the cone to height of the cone is 7:9 and the height of the cone is equal to the height of the cylinder. If the volume of the cone is 3696 cm3 and the radius of the cylinder is half of the radius of the cone, then find the volume of the cylinder?

A.2824 cm3

B.2696 cm3

C.2456 cm3

D.2772 cm3

E.None of these


SI AND CI

6) Rahul invests Rs.6600 in a simple interest scheme at the rate of R% per annum for (R – 10) years and Renu invests Rs.(4000 + x) on compound interest scheme at the rate of (R – 5)% per annum for 2 years. If the interest received by Rahul after (R – 10) years is Rs.4950 and the interest received by Renu after 2 years is Rs.1260, then find the value of x.(R is a positive value)

A.Rs.2000

B.Rs.1800

C.Rs.2400

D.Rs.2800

E.None of these


train

7) The length of train B is 25% more than the length of train A and the speed of train A is double the speed of train B. Train A crosses a man running in opposite direction at the speed of 10 kmph in 14.4 seconds and train A crosses train B running in opposite direction in 25.2 seconds, then find the length of train B.

A.300 m

B.250 m

C.400 m

D.450 m

E.350 m


Mixture and allegation

8) Vessel A has 60 liters mixture of milk and water in the ratio of 7:5 and vessel B contains x liters of milk and 15 liters of water. If the mixture of vessel A and B is mixed, then the ratio of the milk and water becomes 5:4, then find the total quantity of vessel B.

A.20 liters

B.25 liters

C.30 liters

D.35 liters

E.None of these


Percentage

9) The total number of students in the school is 600 and the number of girls in the school is x%. If the difference between the number of girls and boys is 120.The number of girls is more than that of boys. then find the value x?

A.50

B.45

C.55

D.60

E.None of these


Average

10) The number of employees in the company is 100 and the average weight of the male employees is 60 kg. If the average weight of the female employees is 45 kg and the number of female employees in the company is 40, then find the average weight of the company.

A.60 kg

B.54 kg

C.48 kg

D.42 kg

E.None of these


Answers :

1) Answer: A

SI = P * N * R/100

2025 = P * 15 * 3/100

P = 4500

CI = 4500 * (1 + 15/100)2 – 4500

= Rs.1451.25


2) Answer: A

A = 1/30

Efficiency of A and B = 400:100 = 4:1

Time ratio of A and B = 1:4

B alone complete the work = 4 * 30 = 120 days

C alone complete the work = 1/16 – 1/30 – 1/120 =(30 – 16 – 4)/480

= 1/48

Ratio of work done by A, B and C = 1/30:1/120:1/48

= 16:4:10

= 8:2:5

C’s wage = 5/15 * 27000 = Rs.9000


3) Answer: B

CP of the mobile = x

MP of the mobile = x + 800

SP of the mobile = (x + 800) * 85/100

(x + 800) * 85/100 = x * 110/100

85x + 68000 = 110x

x = 2720

MP of mobile = 2720 + 800 = Rs.3520


4) Answer: B

x * 12:4000 * 6:(x + 1000) * 6 = 2:1:3

4000 * 6/12x = ½

x = 4000

France’s capital = 4000 + 1000 =Rs. 5000


5) Answer: D

3696 = 1/3 * 22/7 * 7x * 7x * 9x

x = 2

Radius of the cone = 7 * 2 = 14 cm

Radius of the cylinder = 14/2 = 7 cm

Height of the cone = 9 * 2 = 18 cm

Volume of the cylinder = 22/7 * 7 * 7 * 18 = 2772 cm3


6) Answer: A

SI = P * N * R/100

4950 = 6600 * R * (R – 10)/100

R2 – 10R = 75

R2 – 10R – 75 = 0

R2–15R + 5R – 75 = 0

R(R – 15) + 5(R – 15) = 0

(R + 5)(R – 15) = 0

R = -5, 15

R = 15%

1260 = (4000 + x) * (1 + 10/100)2 – (4000 + x)

5260 + x = 4840 + 1.21x

x = 2000


7) Answer: E

Length of train A = 4x

Length of train B = 4x *125/100 = 5x

Speed of train B = y

Speed of train A = 2y

4x = (2y + 10) * 5/18 * 14.4

x – 2y = 10

9x = 3y * 5/18 * 25.2

9x = 21y

3x = 7y

(7y/3) – 2y = 10

y = 30

x = 70

Length of train B = 5 * 70 = 350 m


8) Answer: C

Milk in vessel A = 7/12 * 60 = 35 liters

Water in vessel A = 5/12 * 60 = 25 liters

(35 + x)/(25 + 15) = 5/4

4 * (35 + x) = 200

4x = 60

x = 15 liters

Quantity of vessel B = 15 + 15 = 30 liters


9) Answer: D

Number of girls = x/100

Number of boys = (100 – x)/100

(x/100 – (100 – x)/100) * 600 = 120

(x – 100 + x) * 600 = 12000

2x * 600 – 60000 = 12000

1200x = 72000

x = 60


10) Answer: B

Male = 100 – 40 = 60

Female = 40

Total weight of males = 60 * 60 = 3600

Total weight of female = 40 * 45 = 1800

Average weight of the company = (3600 + 1800)/100 = 54 kg

1.7 3 votes
Rating
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments