# IBPS SO / NIACL AO Prelims – Quantitative Aptitude Questions Day- 60

Dear Readers, Bank Exam Race for the Year 2018 is already started, To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for IBPS SO / NIACL AO Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 4679]

Directions (Q. 1 – 5): In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer as,

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or no relation can be established between x and y

1)

I) 5x2 – 16x + 11 = 0

II) 5y2 – 3y = 2

2)

I) 9x2 – 26x +16 = 0

II) 3y2 – 16y + 20 = 0

3)

I) 12x2 +19x +5 = 0

II) 5y2 + 16y +3 = 0

4)

I) 6x2 + 31x + 35 =0

II) 2y2 + 3y + 1=0

5)

I) x = √(20443 – 4567)

II) y = 592704

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

The following table shows the total number of employees working in three different companies during five years. Note: M – Men, W – Women

6) Total number of women employees in the year 2013, 2015 and 2017 together in company A together is approximately what percentage of total number of men employees in the year 2014, 2016 and 2017 together in the same company?

a) 95 %

b) 108 %

c) 120 %

d) 75 %

e) 132 %

7) Find the difference between the total number of men employees of Company B to that of total number of women employees of company C for all the given years together?

a) 420

b) 630

c) 500

d) 680

e) None of these

8) Find the ratio between the total number of women employees of company B in the year 2013, 2015 and 2017 together to that of total number of men employees of company C in the year 2014, 2015 and 2016 together?

a) 18: 23

b) 32: 35

c) 37: 41

d) 15: 19

e) None of these

9) Find the average number of women employees of company A in all the given years together?

a) 2160

b) 2890

c) 3250

d) 1880

e) None of these

10) Total employees of Company A is approximately what percentage more/less than the total employees of company C for all the given years together?

a) 10 % more

b) 4 % more

c) 4 % less

d) 10 % less

e) 17 % less

Directions (1-5):

I) 5x2 -16x +11 = 0

5x2 -5x-11x +11 = 0

5x (x – 1) -11 (x – 1) = 0

(x – 1) (5x – 11) = 0

X=1, 11/5

II) 5y2 – 3y – 2 = 0

5y2 – 5y+2y – 2 = 0

5y(y – 1) + 2(y – 1) = 0

(5y+2) (y – 1) = 0

Y = -2/5, 1

X ≥ y

I) 9x2 – 26x +16 = 0

9x2 – 18x -8x +16 = 0

9x (x – 2) -8 (x – 2) = 0

(9x – 8) (x – 2) = 0

X= 8/9, 2

II) 3y2 -16y + 20 = 0

3y2 -6y-10y + 20 = 0

3y (y – 2) -10 (y – 2) = 0

(y – 2) (3y – 10) = 0

Y =2, 10/3

X ≤ y

I) 12x2 +19x +5 = 0

12x2 +4x +15x +5 = 0

4x (3x+1) + 5 (3x+1) = 0

(4x+5) (3x + 1) = 0

X = -5/4, -1/3

II) 5y2 + 16y +3 = 0

5y2 + y+15y +3 = 0

Y (5y + 1) + 3 (5y + 1) = 0

(y + 3) (5y + 1) = 0

Y= -3, -1/5

Can’t be determined

I) 6x2 + 31x + 35 = 0

6x2 + 21x + 10x + 35 = 0

3x (2x+7) + 5 (2x+7) = 0

(3x+5) (2x+7) =0

X= -5/3, -7/2

II) 2y2 + 3y + 1= 0

2y2 + 2y +y+ 1= 0

2y (y+1) +1(y+1) = 0

(2y+1) (y+1) = 0

Y= -1/2, -1

X < y

I) x = √(20443- 4567)

X = √15876 = 126

II) y = ∛592704

Y = 84

X > y

Directions (6-10):

Total number of women employees in the year 2013, 2015 and 2017 together in company A

= > 2500*(2/5) + 5700*(10/19) + 3900*(6/13)

= > 1000 + 3000 + 1800 = 5800

Total number of men employees in the year 2014, 2016 and 2017 together in company A

= > 3200*(5/8) + 4400*(5/11) + 3900*(7/13)

= > 2000 + 2000 + 2100 = 6100

Required % = (5800/6100)*100 = 95 %

The total number of men employees of Company B for all the given years together

= > 3600*(4/9) + 2700*(2/3) + 4500*(5/9) + 4800*(1/3) + 5100*(9/17)

= > 1600 + 1800 + 2500 + 1600 + 2700 = 10200

The total number of women employees of Company C for all the given years together

= > 4200*(4/7) + 3500*(3/5) + 5600*(2/7) + 2800*(3/7) + 4400*(6/11)

= > 2400 + 2100 + 1600 + 1200 + 2400 = 9700

Required difference = 10200 – 9700 = 500

The total number of women employees of company B in the year 2013, 2015 and 2017 together

= > 3600*(5/9) + 4500*(4/9) + 5100*(8/17)

= > 2000 + 2000 + 2400 = 6400

The total number of men employees of company C in the year 2014, 2015 and 2016 together

= > 3500*(2/5) + 5600*(5/7) + 2800*(4/7)

= > 1400 + 4000 + 1600 = 7000

Required ratio = 6400: 7000 = 32: 35

The total number of women employees of company A in all the given years together

= > 2500*(2/5) + 3200*(3/8) + 5700*(10/19) + 4400*(6/11) + 3900*(6/13)

= > 1000 + 1200 + 3000 + 2400 + 1800 = 9400

Required average = 9400/5 = 1880

Total employees of Company A for all the given years together

= > 2500 + 3200 + 5700 + 4400 + 3900 = 19700

Total employees of Company C for all the given years together

= > 4200 + 3500 + 5600 + 2800 + 4400 = 20500

Required % = [(20500 -19700)/20500]*100 = 4 % less

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM IBPS SO/NIACL AO Prelims – Reasoning 10.00 AM IBPS SO/NIACL AO Prelims – Reasoning (Hindi) 10.30 AM IBPS SO/NIACL AO Prelims – Quantitative Aptitude 11.00 AM IBPS SO/NIACL AO Prelims – Quantitative Aptitude (Hindi) 11.30 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM IBPS SO/NIACL AO Prelims – English Language 1.00 PM SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) 2.00 PM IBPS Clerk – GK Questions 3.00 PM SSC Practice Questions (English/General Knowledge) 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM SBI PO/IBPS Clerk Mains – Reasoning 6.00 PM SBI PO/IBPS Clerk Mains – Quantitative Aptitude 7.00 PM SBI PO/IBPS Clerk Mains – English Language 8.00 PM 