Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.

Important Questions Based on Basel Accord


 

00:00:00


1). What does S stands for in BCBS?

Solution
Submit
Selection
Settlement
None of these
1). BCBS - Basel Committee on Banking Supervision.
Answer: E

2). The BCBS was formed in ----------------- by a group of central bank governors of G-10 countries.

1972
1974
1979
1984
1988
2). The Basel committee on Banking Supervision (BCBS) was formed in 1974 by a group of central bank governors of G-10 countries.
Answer: B

3). How many types of Basel accords published till now?

2
3
4
5
6
3). Till now Basel I, Basel II and Basel III accords are released.
Answer: B


4). The Basel I accord was released in ---------------------

1979
1882
1985
1988
1992
4).
Answer: D


5). In which year Basel Accord I was optimized in India?

1989
1991
1992
1994
1999
5).
Answer: E


6). What was the minimum value of CAR that was prescribed in Basel I accord?

6%
7%
8%
9%
13%
6).
Answer: C


7). The Basel II accord was released in ---------------------

2000
2002
2004
2006
2008
7).
Answer:C


8). The Basel III accord was released in ---------------------

2008
2010
2012
2013
2014
8).
Answer: B

9). What will be the present optimization date of Basel Accord III in India?

2018
2019
2020
2021
2022
9). In India, Basel III regulations has been implemented from April 1, 2013 in phases and it will be fully implemented as on March 31, 2019.
Answer: B

10). Basel II accord is mostly concerned with:

Central vigilance commission
Non-performing assets
Capital adequacy ratio
Foreign direct investment
None of the above
10).
Answer: C

11). Which of the following is not included in three pillars of BASEL capital accord?

Minimum capital requirement
Supervisory review
Market discipline
Core banking solution
None of the above
11).
Answer: D

12). What is the recommended Capital Adequacy ratio (CAR) of Basel III?

6
7
8
9
10
12).
Answer: C

13). What is the recommended Capital Adequacy ratio (CAR) of Basel III in India?

6
7
8
9
10
13).
Answer: D

14). Which of the following was selected as a D-SIB by RBI?

IDFC
ICICI
SBI
Both b and c
All of the above
14). Government of India announced two banks as DSIBs i.e. SBI and ICICI, based on the criteria of size, interconnectedness, complexity and substitutability.
Answer: D

15). For the Basel III implementation, GOI has allowed banks to access markets to raise capital while maintaining a minimum ---------------------- shareholding.

49%
50%
51%
52%
53%
15). Government of India is scaling disinvesting their holdings in PSBs to 52 per cent.
Answer: D
     

 

5 1 vote
Rating
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments