Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:

Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.

Small Finance& Payment Banks Part-2

 

00:00:00

1. Small Finance Banks will be permitted to use IRF for the purpose of proprietary hedging. What does F stands for in IRF?

Fund
Finance
Financing
Futures
Fixation
1).IRF- Interest Rate Futures. An interest rate future is a financial derivative (a futures contract) with an interest-bearing instrument as the underlying asset. It is a particular type of interest rate derivative. Examples include Treasury-bill futures, Treasury-bond futures.
Answer: D

2. The Minimum Capital Requirement for Small Finance Banks under the Capital adequacy framework is ________.

5%
10%
12%
15%
26%
2).
Answer: D

3. Atleast ________ of the loan portfolio of Small Finance Banks should constitute loans and advances of upto Rs. 25 lakh.

25%
30%
40%
50%
60%
3).
Answer: D


4. Payments Bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013, and licensed under the ________.

RBI Act 1934
Banking Regulation Act 1949
Negotiable Instruments Act 1881
Companies Act, 2013
Prevention of Money Laundering Act 2002
4). Payments Bank will be registered as a public limited company under the Companies Act, 2013, and licensed under the section 22 of Banking Regulation Act 1949.
Answer: B


5. The payments bank will be required to use the words ________ in its name in order to differentiate it from other banks.

Payment
Payments bank
Payments Branch
P Bank
There is no such rules
5).
Answer: B


6. Every Payments Banks are required to invest minimum ________ of its “demand deposit balances” in Government securities with maturity up to one year.

20%
25%
50%
75%
40%
6).
Answer: D


7. The external committee of Payment Bank was headed by ________.

Nachiket Mor Committee
R.Gandhi Committee
Urjit Patel Committee
Narashiman Committee
Usha Thrat Committee
7).
Answer: A


8. The Payments bank will be recognized as Systematically Important when the net worth of the bank reaches ________.

100 cr
200 cr
500 cr
750 cr
1000 cr
8).
Answer: C

9. The maximum balance that any account of Payments Bank can hold is Rs ________.

50,000
1 lakh
2 lakh
5 lakh
10 lakh
9).
Answer: B

10. The voting right of any shareholder is capped at ________, which can be raised to 26% by Reserve Bank of India.

5%
8%
10%
12%
15%
10). The voting right of any shareholder is capped at 10%, which can be raised to 26% by Reserve Bank of India.
Answer: C

11. Still now how many Payment Banks started its business in India ________.

2
3
1
4
5
11). Still now Airtel Payment Bank, Paytm Payment Bank and India Post Payment Bank
Answer: B

12. The first opened Small Finance Bank “Capital Local Area Bank” located in ________.

Punjab
Rajasthan
Chennai
Bangalore
West Bengal
12). Capital Local Area Bank headquarters is Jalandhar, Punjab.
Answer: A

13. The NBFC, Disha Microfin Private Ltd started its Small Finance Bank in Ahmadabad. What is the name of this Bank?

Equitas Small Finance Bank
Suryoday Small Finance Bank
Ujjivan Small Finance Bank
Utkarsh Small Finance Bank
Fincare Small Finance Bank
13). Headquarters of Small Finance Bank is Ahmadabad, Gujarat.
Answer: E

14. Where is the headquarters of ESAF Small Finance Bank located?

Kozhikode
Kannur
Trivandrum
Thrissur
None of these
14). ESAF Microfinance and Investments Private Ltd.- Thrissur, Kerala.
Answer: D

15. The North East Small Finance Bank is the first small bank of North East India, headquarterd in Guwahati was started by ________ Microfinance Limited.

RVGN Microfinance Limited
RUGN Microfinance Limited
RGVN Microfinance Limited
RCVN Microfinance Limited
RGUN Microfinance Limited
15).
Answer: C

16. Where is the headquarters of Equitas Small Finance Bank located?

Chennai
Bangalore
Hyderabad
Kochi
Jaipur
16).
Answer: A

17. The headquarters of AU Small Finance Bank is ________.

Jaisalamar
Bengalore
Hyderabad
Kochi
Jaipur
17).
Answer: E

18. The headquarters of Ujjivan Small Finance Bank located in ________.

Jaipur
Varanasi
Bengalore
Chennai
Mumbai
18).
Answer: C

19. Where is the headquarters of Jana Small Finance Bank located?

Jaipur
Varanasi
Bengalore
Chennai
Mumbai
19). Janalakshmi Financial Services Private Limited started the Small Finance Bank Jana Small Finance Bank in Bengalore.
Answer: C

20. The headquarters of Suryoday Small Finance Bank Ltd located in ________.

Bengalore
Mumbai
Lucknow
Kolkata
Ahmadabad
20). Suryoday Small Finance Bank Ltd located in Navi Mumbai.
Answer: B

 

0 0 votes
Rating
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments