Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Bank PO/Clerk Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

**1).**ย If a train 280 metre long runs at the speed of 7.4 m/second, how much time will it take to cross a platform 460 metre long ?

a)ย ย ย 95 sec.

b)ย ย ย 96 sec.

c)ย ย ย 98 sec.

d)ย ย ย 99 sec.

e)ย ย ย 100 sec.

**2).**ย A train running at the speed of 108 kmph, crosses a 365 metre long platform in 21 seconds. What is the length of the train ?

a)ย ย ย 260 metres

b)ย ย ย 275 metres

c)ย ย ย 265 metres

d)ย ย ย 285 metres

e)ย ย ย None of these

**3).**ย A 380 metre long train crosses a platform in 23 seconds. What is the speed of train ?

a)ย ย ย 146 kmph

b)ย ย ย 46 kmph

c)ย ย ย 49 kmph

d)ย ย ย Cannot be determined

e)ย ย ย None of these

**4).**ย A 500 m long goods train crosses a platform in 36 seconds. If the length of the platform is 220 m then what is the speed of the goods train in km/hr ?

a)ย ย ย 60

b)ย ย ย 72

c)ย ย ย 80

d)ย ย ย 85

e)ย ย ย None of these

**5).**ย Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/h and 36 km/hr . The faster train passes, the slower train in 36 sec. the length of each train is :

a)ย ย ย 50m

b)ย ย ย 80m

c)ย ย ย 72m

d)ย ย ย 82m

e)ย ย ย None f these

**6).**ย The length of a train and a platform is equal. The train at the speed of 90km/hr crosses the platform in 1 minute. What is the length of platform ?

a)ย ย ย 750m

b)ย ย ย 690m

c)ย ย ย 760m

d)ย ย ย 810m

e)ย ย ย None of these

**7).**ย Train A crosses a pole and platform in 18 seconds and 39 seconds respectively. The length of platform is 157.5 metre. What will be the length of train B if it is equal to the sum of half of the length of train A and twice the length of the platform ?

a)ย ย ย 382.5 metre

b)ย ย ย 328.5 metre

c)ย ย ย 238.5 metre

d)ย ย ย 315 metre

e)ย ย ย None of these

**8).**ย Aย 222 metre long train crosses a pole in 6 seconds. The same train crosses a man running in the same direction in 10 seconds. What will be the speed of man ?

a)ย ย ย 15 m/ sec

b)ย ย ย 17 m / sec

c)ย ย ย 18 m / sec

d)ย ย ย 14 m / sec

e)ย ย ย None of these

**9).**ย Trains leave a station A for another station B after a gap of every one hour. While trains leave station B for the station A also after a gap of every one hour. Each train takes 4 hours to complete the journey. Trains leave the stations A and B simultaneously after an interval of every one hour. If a person starts from the station A for the station B, how many trains will he cross before arriving at the station B ?

a)ย ย ย 4

b)ย ย ย 5

c)ย ย ย 7

d)ย ย ย 8

e)ย ย ย None of these

**10).**ย A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B. 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:

a)ย ย ย 100 km / h

b)ย ย ย 110 km / h

c)ย ย ย 120 km / h

d)ย ย ย 130 km / h

e)ย ย ย None of these

__Answers__**:ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย**

**1). e) 2). c) 3). d) 4). b) 5). a) 6).a ) 7). a) 8). a) 9). c) 10). c)**

__Solutions:__**1).**Total distance to be covered = 280 + 460 = 740 metre

:. Time taken = 740 / 7.4 = 100 second

**Answer : e)**

**2).**ย Speed of train = 108 kmph = [108 ร (5/18)] m/ second

= 30 m/ second

If the length of train be x metre, then

Speed of train = length of train and platform / time takenย ร ย 30 = (x+365) / 21

30ย ร 21 = x+365ย ร ย 630 = x+365

x = 630 โ 365 = 265 metre

**Answer : c)**

**3).**ย Speed of train = length of train and platform / time taken in crossing

Here, the length of platform is not given. Hence cannot be determined.

**Answer : d)**

**4).**ย Speed f goods train

= length of (platform + goods train) / time taken in crossing = (220 + 500) / 36 m/sec

= 20 m/ sec = (20ย ร 18) / 5 kmph

= 72 kmph

**Answer : b)**

**5).**ย Let the length of each train be x metre. Relative speed = (46 – 36) kmph = 10 kmph

=( (10 ร 5)/18) m /sec = (25/9) m /sec

Nowย (x + x) / (25 / 9) = 36ย ร ย (25/9) ร 36 = 2x

2x = 100ย ร ย x = 50 metre

**Answer : a)**

**6).**ย Let the length f platform be x metre. Speed = 90 kmph

= [(90 ร 5)/18 ] m/ sec = 25 m / sec

Time = 1 minute = 60 seconds

:. 2x / 25 = 60ย ร ย 2x = 25 ร 60

x = (25 ร 60) / 2 = 750metre.

**Answer : a)**

**7).**ย Length of train A = x metre

Speed of the train

:. x/18 = (x + 157.5) / 39ย ร ย 13x = 6x + 157.5 ร 6

7x = 945ย ร ย x = 945 / 7 = 135 metre

:. Length of train B =[ (135/2) + 2 ร 157.5] metre

= (67.5 + 315) metre = 382.5 metre

**Answer : a)**

**8).**ย Speed of train = 222 / 6 = 37 m /sec

If the speed of man be x m / sec, then 220 / (37 -x) = 10

220 = 370 โ 10xย ร ย 10x = 370 โ 220 = 150

X = 15 m /sec

**Answer : a)**

**9).**ย If the person starts at 7am from A, he will cross the trains starting from B at 4am, 5am, 6am, 7am, 8am, 9am, 10am.

**Answer : c)**

**10).**ย Speed of car = x kmph

Speed of train = 3x / 2 kmph

:. ( 75 / x) โ [75 / (3x/2)] = 12.5/60

75 [(1/x) โ (2/3x)] = 5/24ย ร ย 75 [(3-2) / 3x] = 5/24

75 / 3x = 5/24ย ร ย 15 ร 8 = x

:. x = 120 kmph

**Answer : c)**

**Online Mock Tests 2019:**