Practice Aptitude Questions (Train Sums)

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Bank PO/Clerk Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

 

1). If a train 280 metre long runs at the speed of 7.4 m/second, how much time will it take to cross a platform 460 metre long ?
a)   95 sec.
b)   96 sec.
c)   98 sec.
d)   99 sec.
e)   100 sec.
2). A train running at the speed of 108 kmph, crosses a 365 metre long platform in 21 seconds. What is the length of the train ?
a)   260 metres
b)   275 metres
c)   265 metres
d)   285 metres
e)   None of these
3). A 380 metre long train crosses a platform in 23 seconds. What is the speed of train ?
a)   146 kmph
b)   46 kmph
c)   49 kmph
d)   Cannot be determined
e)   None of these
4). A 500 m long goods train crosses a platform in 36 seconds. If the length of the platform is 220 m then what is the speed of the goods train in km/hr ?
a)   60
b)   72
c)   80
d)   85
e)   None of these
5). Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/h and 36 km/hr . The faster train passes, the slower train in 36 sec. the length of each train is :
a)   50m
b)   80m
c)   72m
d)   82m
e)   None f these
6). The length of a train and a platform is equal. The train at the speed of 90km/hr crosses the platform in 1 minute. What is the length of platform ?
a)   750m
b)   690m
c)   760m
d)   810m
e)   None of these
7). Train A crosses a pole and platform in 18 seconds and 39 seconds respectively. The length of platform is 157.5 metre. What will be the length of train B if it is equal to the sum of half of the length of train A and twice the length of the platform ?
a)   382.5 metre
b)   328.5 metre
c)   238.5 metre
d)   315 metre
e)   None of these
8). A 222 metre long train crosses a pole in 6 seconds. The same train crosses a man running in the same direction in 10 seconds. What will be the speed of man ?
a)   15 m/ sec
b)   17 m / sec
c)   18 m / sec
d)   14 m / sec
e)   None of these
9). Trains leave a station A for another station B after a gap of every one hour. While trains leave station B for the station A also after a gap of every one hour. Each train takes 4 hours to complete the journey. Trains leave the stations A and B simultaneously after an interval of every one hour. If a person starts from the station A for the station B, how many trains will he cross before arriving at the station B ?
a)   4
b)   5
c)   7
d)   8
e)   None of these
10). A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B. 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:
a)   100 km / h
b)   110 km / h
c)   120 km / h
d)   130 km / h
e)   None of these
Answers:                    
1). e) 2). c) 3). d) 4). b) 5). a) 6).a ) 7). a) 8). a) 9). c) 10). c)
Solutions:
1).Total distance to be covered = 280 + 460 = 740 metre
:. Time taken = 740 / 7.4 = 100 second
Answer : e)
2). Speed of train = 108 kmph = [108 × (5/18)] m/ second
= 30 m/ second
If the length of train be x metre, then
Speed of train = length of train and platform / time taken à 30 = (x+365) / 21
30 × 21 = x+365 à 630 = x+365
x = 630 – 365 = 265 metre
Answer : c)
3). Speed of train = length of train and platform / time taken in crossing
Here, the length of platform is not given. Hence cannot be determined.
Answer : d)
4). Speed f goods train
= length of (platform + goods train) / time taken in crossing = (220 + 500) / 36 m/sec
= 20 m/ sec = (20 × 18) / 5 kmph
= 72 kmph
Answer : b)
5). Let the length of each train be x metre. Relative speed = (46 – 36) kmph = 10 kmph
=( (10 × 5)/18) m /sec = (25/9) m /sec
Now (x + x) / (25 / 9) = 36 à (25/9) × 36 = 2x
2x = 100 à x = 50 metre
Answer : a)
6). Let the length f platform be x metre. Speed = 90 kmph
= [(90 × 5)/18 ] m/ sec = 25 m / sec
Time = 1 minute = 60 seconds
:. 2x / 25 = 60 à 2x = 25 × 60
x = (25 × 60) / 2 = 750metre.
Answer : a)
7). Length of train A = x metre
Speed of the train
:. x/18 = (x + 157.5) / 39 à 13x = 6x + 157.5 × 6
7x = 945 à x = 945 / 7 = 135 metre
:. Length of train B =[ (135/2) + 2 × 157.5] metre
= (67.5 + 315) metre = 382.5 metre
Answer : a)
8). Speed of train = 222 / 6 = 37 m /sec
If the speed of man be x m / sec, then 220 / (37 -x) = 10
220 = 370 – 10x à 10x = 370 – 220 = 150
X = 15 m /sec
Answer : a)
9). If the person starts at 7am from A, he will cross the trains starting from B at 4am, 5am, 6am, 7am, 8am, 9am, 10am.
Answer : c)
10). Speed of car = x kmph
Speed of train = 3x / 2 kmph
:. ( 75 / x) – [75 / (3x/2)] = 12.5/60
75 [(1/x) – (2/3x)] = 5/24 à 75 [(3-2) / 3x] = 5/24
75 / 3x = 5/24 à 15 × 8 = x
:. x = 120 kmph
Answer : c)

 

Online Mock Tests 2019: