# Practice Questions on Aptitude section- Train Sums

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Bank PO/Clerk Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1).Â If a train 280 metre long runs at the speed of 7.4 m/second, how much time will it take to cross a platform 460 metre long ?
a)Â Â Â 95 sec.
b)Â Â Â 96 sec.
c)Â Â Â 98 sec.
d)Â Â Â 99 sec.
e)Â Â Â 100 sec.
2).Â A train running at the speed of 108 kmph, crosses a 365 metre long platform in 21 seconds. What is the length of the train ?
a)Â Â Â 260 metres
b)Â Â Â 275 metres
c)Â Â Â 265 metres
d)Â Â Â 285 metres
e)Â Â Â None of these
3).Â A 380 metre long train crosses a platform in 23 seconds. What is the speed of train ?
a)Â Â Â 146 kmph
b)Â Â Â 46 kmph
c)Â Â Â 49 kmph
d)Â Â Â Cannot be determined
e)Â Â Â None of these
4).Â A 500 m long goods train crosses a platform in 36 seconds. If the length of the platform is 220 m then what is the speed of the goods train in km/hr ?
a)Â Â Â 60
b)Â Â Â 72
c)Â Â Â 80
d)Â Â Â 85
e)Â Â Â None of these
5).Â Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/h and 36 km/hr . The faster train passes, the slower train in 36 sec. the length of each train is :
a)Â Â Â 50m
b)Â Â Â 80m
c)Â Â Â 72m
d)Â Â Â 82m
e)Â Â Â None f these
6).Â The length of a train and a platform is equal. The train at the speed of 90km/hr crosses the platform in 1 minute. What is the length of platform ?
a)Â Â Â 750m
b)Â Â Â 690m
c)Â Â Â 760m
d)Â Â Â 810m
e)Â Â Â None of these
7).Â Train A crosses a pole and platform in 18 seconds and 39 seconds respectively. The length of platform is 157.5 metre. What will be the length of train B if it is equal to the sum of half of the length of train A and twice the length of the platform ?
a)Â Â Â 382.5 metre
b)Â Â Â 328.5 metre
c)Â Â Â 238.5 metre
d)Â Â Â 315 metre
e)Â Â Â None of these
8).Â AÂ 222 metre long train crosses a pole in 6 seconds. The same train crosses a man running in the same direction in 10 seconds. What will be the speed of man ?
a)Â Â Â 15 m/ sec
b)Â Â Â 17 m / sec
c)Â Â Â 18 m / sec
d)Â Â Â 14 m / sec
e)Â Â Â None of these
9).Â Trains leave a station A for another station B after a gap of every one hour. While trains leave station B for the station A also after a gap of every one hour. Each train takes 4 hours to complete the journey. Trains leave the stations A and B simultaneously after an interval of every one hour. If a person starts from the station A for the station B, how many trains will he cross before arriving at the station B ?
a)Â Â Â 4
b)Â Â Â 5
c)Â Â Â 7
d)Â Â Â 8
e)Â Â Â None of these
10).Â A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B. 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:
a)Â Â Â 100 km / h
b)Â Â Â 110 km / h
c)Â Â Â 120 km / h
d)Â Â Â 130 km / h
e)Â Â Â None of these
Answers:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â
1). e) 2). c) 3). d) 4). b) 5). a) 6).a ) 7). a) 8). a) 9). c) 10). c)
Solutions:
1).Total distance to be covered = 280 + 460 = 740 metre
:. Time taken = 740 / 7.4 = 100 second
2).Â Speed of train = 108 kmph = [108 Ã— (5/18)] m/ second
= 30 m/ second
If the length of train be x metre, then
Speed of train = length of train and platform / time takenÂ Ã Â 30 = (x+365) / 21
30Â Ã— 21 = x+365Â Ã Â 630 = x+365
x = 630 â€“ 365 = 265 metre
3).Â Speed of train = length of train and platform / time taken in crossing
Here, the length of platform is not given. Hence cannot be determined.
4).Â Speed f goods train
= length of (platform + goods train) / time taken in crossing = (220 + 500) / 36 m/sec
= 20 m/ sec = (20Â Ã— 18) / 5 kmph
= 72 kmph
5).Â Let the length of each train be x metre. Relative speed = (46 – 36) kmph = 10 kmph
=( (10 Ã— 5)/18) m /sec = (25/9) m /sec
NowÂ (x + x) / (25 / 9) = 36Â Ã Â (25/9) Ã— 36 = 2x
2x = 100Â Ã Â x = 50 metre
6).Â Let the length f platform be x metre. Speed = 90 kmph
= [(90 Ã— 5)/18 ] m/ sec = 25 m / sec
Time = 1 minute = 60 seconds
:. 2x / 25 = 60Â Ã Â 2x = 25 Ã— 60
x = (25 Ã— 60) / 2 = 750metre.
7).Â Length of train A = x metre
Speed of the train
:. x/18 = (x + 157.5) / 39Â Ã Â 13x = 6x + 157.5 Ã— 6
7x = 945Â Ã Â x = 945 / 7 = 135 metre
:. Length of train B =[ (135/2) + 2 Ã— 157.5] metre
= (67.5 + 315) metre = 382.5 metre
8).Â Speed of train = 222 / 6 = 37 m /sec
If the speed of man be x m / sec, then 220 / (37 -x) = 10
220 = 370 â€“ 10xÂ Ã Â 10x = 370 â€“ 220 = 150
X = 15 m /sec
9).Â If the person starts at 7am from A, he will cross the trains starting from B at 4am, 5am, 6am, 7am, 8am, 9am, 10am.
10).Â Speed of car = x kmph
Speed of train = 3x / 2 kmph
:. ( 75 / x) â€“ [75 / (3x/2)] = 12.5/60
75 [(1/x) â€“ (2/3x)] = 5/24Â Ã Â 75 [(3-2) / 3x] = 5/24
75 / 3x = 5/24Â Ã Â 15 Ã— 8 = x
:. x = 120 kmph