# Questions on Quantitative Aptitude section -Data Interpretation

Practice Quantitative Aptitude Questions For IBPS 2017 Exams (Data Interpretation):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who areÂ preparingÂ for the Bank Examination and other Competitive Examination canÂ use this material.

Â

00:00:00

Direction (Q. 1-5): Study the gragh carefully to answer the questions that follows.

Number of Adults and Children visited the park in seven different days

1). What is the ratio of number of Adults visited the park on Tuesday and Thursday together to the number of children visited the park in the same day?

39 : 40
5 : 6
37 : 40
40 : 39
None of these
The number of adults visited the park in Tuesday and Thursday together is, 68 + 92 = 160
The number of children visited the park in Tuesday and Thursday together is, 60+96 = 156
âˆ´ the required ratio = 160 : 156 = 40 : 39

2). What is the difference between the numbers of adult visited the park on Wednesday, Thursday and Saturday together and the average numbers of children visited the park on Tuesday, Friday and Saturday together?

20
16
56
34
None of these
The number of adults visited the park in Wednesday, Thursday and Saturday together is, 80 + 92 + 52 = 224
The average number of children visited the park in Tuesday, Friday and Saturday together is, (60 + 68 + 76) /3 = 204 / 3 = 68
âˆ´ the required difference = 224 â€“ 68 = 156

3). If the number of adults visited the park on Monday is increased by 25% and the number of children visited the park on Monday is decreased by 25%, then what is the total number of adults and children visited the park on Monday?

104
102
106
108
None of these
The number of adults visited the park on Monday is 125 /100 Ã— 56 = 70
The number of children visited the park on Monday is 75 /100 Ã— 48 = 36
âˆ´ the total number of visitors = 70 + 36 = 106

4). The number of children visited the park on Thursday is what percentage more than the number of adults visited the park on Sunday?

60 %
67. 5%
37. 5 %
36 %
None of these
The number of children visited the park on Thursday is 96
The number of adults visited the park on Sunday is 60
âˆ´ required percentage = (96- 60) / 60 Ã— 100 = 36 / 60 Ã— 100 = 60 %

5). The ratio of number of males and females visited the park on Sunday is 41: 37. If the number of adult male is 32, then what is the number of male children?

28
46
50
32
None of these
The ratio of number of males and females = 41 : 37
The total number of visitors on Sunday = 60 + 96 = 156
âˆ´ the number of male visitors = 41/ 78 Ã— 156 = 82
The number of adult male visited the park on Sunday is 32
âˆ´ the number of male children visited the park = 82 â€“ 32 = 50

Direction (Q. 6-10): Study the pie-chart carefully to answer the questions that follows.

Â

6). What is the ratio of number of both strawberries and blueberries in shop A, D and E together to the number of blueberries in the same shop together?

17: 9
17: 8
17 : 16
9 : 17
None of these
The number of both strawberries and blueberries in shop A, D and E
together is, (24 + 18 + 26) % of 500 = 68/100 Ã— 500 = 340
The number of strawberries in the same shop is,
(16+20+24) % 300 = 60/100 Ã— 300 = 180
âˆ´ the number of blueberries = 340 â€“ 180 = 160
Hence, the required ratio = 340 : 160 = 17 : 8

7). What is the difference between strawberries and blueberries in shop B?

36
24
12
48
None of these
The number of strawberries and blueberries in shop B is,
12 / 100 Ã— 500 =60
The number of strawberries in shop B = 12 /100 Ã— 300 = 36
âˆ´ the number of blueberries = 60 â€“ 36 = 24
âˆ´ required difference = 36 â€“ 24 = 12

8). The number of both strawberries and blueberries in shop B and C together is what percentage of number of strawberries in shop C (round off to two digits after decimal)?

199. 46%s
198.23%
195. 67%
190. 47%
None of these
The number of both strawberries and blueberries in shop B and C together is, 12 + 20 = 32% of 500 = 32 /100 Ã— 500 = 160
The number of strawberries in shop C is, 28/100 Ã— 300 = 84
âˆ´ the required percentage = 160/ 84 Ã— 100 = 190.47

9). What is the average number of blueberries in shop A, B and D together?

48
42
90
69
None of these
The numbers of strawberries and blueberries in shop A, B and D together is, (24 + 12 + 18) % of 500 = 54 / 100 Ã— 500 = 270
The numbers of strawberries in shop A, B and D together is,
(16 + 12 + 20) % of 300 = 48/100 Ã— 300 = 144
âˆ´ the number of blueberries in shop A, B and D together = 270 -144 = 126
Hence, the required average = 126/ 3 = 42

10). If the number of strawberries in shop E is increased by 25%, then what is the total number of fruits (both strawberry and blueberry) in the shop E?

148
220
76
188
None of these
The number of strawberries in shop E = 24/100 Ã— 300 = 72
The number of both strawberry and blueberry in shop E=26/100Ã—500 = 130
âˆ´ 25% of 72 = 25/100 Ã— 72 = 18
Hence, the number of both the fruits in shop E = 130 + 18 = 148