Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming Exams (Number Series)

0
(0)
Practice Quantitative Aptitude Questions For Upcoming Exams (Number Series)  Set-98:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.

 

Direction (Q. 1-5): What value should come in the place of question mark (?) in the following number series:
1).3, 11, 54, 339, 2732,?
a)   21650
b)   27345
c)   22852
d)   27356
e)   27375
 
2). 358, 320, 284, 250,?
a)   236
b)   258
c)   264
d)   218
e)   278
 
3). 8, 22, 80, 364, ?
a)   4805
b)   2010
c)   2007
d)   2560
e)   2700
 
4). 7, 22, 118, 1107, ?
a)   24334
b)   17756
c)   17779
d)   17772
e)   28986
 
5). 8, 37, 104, 233, 454, ?
a)    338
b)    837
c)    823
d)    934
e)    803
 
Direction (Q. 6-10): What will come in place of the question mark :
6). 15, 16, 10, 33, ?, 66.25
a)   14.50
b)   12.50
c)   12.25
d)   22.25
e)   None of these
 
7). 2, 9, 82, ?, 32801
a)   13130
b)   13456
c)   1313
d)   2675
e)   None of these
 
8). 32, 321, 682, 1123, ?, 2277
a)   1702
b)   1652
c)   1834
d)   1567
e)   None of these
 
9). 84,?, 78, 109, 72, 113, 70
a)   109
b)   124
c)   144
d)   107
e)   None of these
 
10). 11, 15,?, 71, 333
a)   27
b)   36
c)   29
d)   25
e)   None of these
 
Answers:
1) b   2) d    3) c    4) d     5) e    6) c    7) c     8) b     9) d    10) d
Solution:
Directions (Q. 1-5):
1). b)  Series is x2+5, x4+10, x6+15, x8+20, x10+25
2). d) Series is 19^2-3,18^2-4, 17^2-5, 16^2-6, 15^2-7
3). c) Series is x2.5+2, x3.5+3, x4.5+4, x5.5+5
4). d) Series is x1^2+15, x2^2+30, x3^2+45, x4^2+60
5). e) Series is  Difference between no. is, 3^3+2, 4^3+3, 5^3+4, 6^3+5, 7^3+6
Directions(Q. 6-10)
6). c)
  x1+1, ÷2+2, x3+3, ÷4+4, x5+5
7). c)  x2^2-2+3, x3^2-3+4, x4^2-4+5, x5^2-5+6
8). b)  +17^2, +19^2, +21^2, +23^2, +25^2
9). d)  +23, -29, +31, -37, +41, -43
10).d) Diff of diff is multiples of 6

 

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here

0 / 5. Reviews 0

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF