Crack SBI Clerk 2018 – Logical Reasoning (Input Output and Number Sequence) Day-79

Dear Readers, Reasoning Section play a vital role in Banking and all other competitive exams. This year 2018 was started with wonderful opportunity; Most Awaited SBI Clerk 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Reasoning Ability – Input Output and Number Sequence. Candidates those who are going to appear in Bank Exams 2018 can practice these questions daily and make your preparation effective.

Crack SBI Clerk 2018 – Logical Reasoning (Input Output and Number Sequence) Day-79

maximum of 10 points
Table is loading

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Input: 12 banking 54 examination 36 clearing 24 not  60 easy

Step1: 54 examination 36 clearing24 not 60 easy  6 banking

Step 2: 54 examination 24 not 60 easy 6 banking 18 clearing

Step 3: 54 examination 24 not 6 banking 18 clearing  20 easy

Step 4:24 not 6 banking 18 clearing 20 easy 18 examination

Step 5: 6 banking 18 clearing 20 easy 18examination12 not

Input: 72  Amithab  42 efficient  18 wonderful  66 dancer  84  Mumbai

1).Which among the following word or number will be third from the right end in Step 3?

a). Efficient

b). 72

c). 42

d). 66

e). Dancer

2). If the Step 3 is “18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer 14 efficient” which among the following will be input?

a).42 efficient18 wonderful  66 dancer  84  Mumbai 24 Amithab

b).42 efficient18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer

c).18 wonderful  24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai

d). 24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai 9 wonderful

e).Cannot be determined

3).What will be the number before the word “efficient” in step 3?

a). 44

b). 42

c). 21

d). 14

e). None of these

4).Which of the following will be final output, for the given input?

a).42 efficient 18 wonderful  66 dancer  84  Mumbai 24 Amithab

b).42 efficient 18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer

c).18 wonderful  24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai

d). 24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai 9 wonderful

e).Cannot be determined

5).Which of the following word or number will be third to the right of “Wonderful” in step 4?

a).Dancer

b).33

c).Efficient

d). 18

e). Mumbai

Direction (6-10): Read the information carefully and answer the questions given below.

465     897    364   899    215    456

6). If all the numbers are arranged in descending order from right to left, then which of the following  number will be Second digit of third number from the left end?

a). 6

b). 4

c). 5

d). 3

e). 2

7). If all the digits are arranged in descending order within the number, What is the difference of second and fifth number from the left end?

a). 215

b). 466

c). 400

d). 682

e). None of these

8). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order from left to right, what is the difference of third and fourth number in the  new arrangement?

a). 445

b). 535

c). 553

d). 456

e). 510

9). If all the numbers are arranged in ascending order from right to left, then what will be the product of second digit of fifth number and third digit of second number from the left end?

a). 56

b). 36

c). 84

d). 42

e). None of these

10). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order from left to right and then all the numbers are arranged in ascending order from right to left, then which of the following will be the sum of second digit of fifth number and first digit of second number from the left end?

a). 10

b). 11

c). 15

d). 13

e). None of these

Direction (1-5):

Step 1:42 efficient18 wonderful  66 dancer  84  Mumbai 24 Amithab

Step 2:42 efficient18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer

Step 3:18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer 14 efficient

Step 4:18 wonderful  24Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai

Step 5: 24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai 9 wonderful

  1. Answer: E
  2. Answer: E
  3. Answer: D
  4. Answer: D
  5. Answer: B

Direction (6-10):

  1. Answer: C

465     897    364   899    215    456

215     364     456    465   897    899

7.

Answer: B

465     897    364   899    215    456

654     987    643   998     521   654

987-521 –> 466

8.

Answer: C

465     897    364   899    215    456

456     789    346   899    125    456

899-346 –> 553

9.

Answer: D

465     897    364   899    215    456

899    897     465    456    364   215

7*6 –> 42

10.

Answer: B

465     897    364   899    215    456

456     789    346   899    125    456

899     789   456    456   346     125

7+4 –> 11

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: