Crack SBI Clerk 2018 – Logical Reasoning (Miscellaneous and Data Sufficiency) Day-24

Crack SBI Clerk 2018 – Logical Reasoning (Miscellaneous and Data Sufficiency) Day-24:

Dear Readers, Reasoning Section play a vital role in Banking and all other competitive exams. This year 2018 was started with three wonderful opportunities; Most Awaited SBI Clerk 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Reasoning Ability – Miscellaneous and Data Sufficiency. Candidates those who are going to appear in Bank Exams 2018 can practice these questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 1425]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

1) How many such pairs of letters are there in the word CREDIT each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Answer c) Two

2) ‘Cub’ is related to ‘Tiger’ in the same way as ‘Kitten’ is related to

a) Dog

b) Cat

c) Duck

d) Swan

e) None of these

Answer b) Cat

‘Cub’ is young one of ‘Tiger’, similarly

‘Kitten’ is young one of ‘Cat’.

 

3) How many meaningful words can be made from the letters ERCA using each letter only once in each word?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Answer d) Three

Number of such meaningful words can be formed from the letters ERCA are RACE, CARE and ACRE

 

4) If it is possible to make only one meaningful word with the second, the third, the seventh and the eighth letters of the word STANDARD, which of the following will be the first letter of that word? If more than one such word can be made, give ‘Y’ as the answer and if no such word can be made, give ‘X’ as the answer.

a) T

b) L

c) E

d) Y

e) X

Answer d) Y

The letters T, A, R, D being second, third, seventh and eighth letters of the word

STANDARD and meaningful words can be formed from them are DART, DRAT.

 

5) In a certain code WENT is written as ‘3524’ and LET is written as ‘754’. How is ELTW written in that code?

a) 5743

b) 5347

c) 5437

d) 5734

e) None of these

Answer a) 5743

W E N T

3  5  2  4

L E T

7 5 4

E L T W

5 7  4 3

 

Directions (6 – 10): Each of the questions below consists of a question and two Statements I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer

a) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question

b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question

c) If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both the Statements I and II together are not sufficient to answer the question

e) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question

 

6) How is ‘of’ written in a code language?

  1. ‘central bank of India’ is written as ‘5 3 9 6’ in that code language.
  2. ‘bank of baroda’ is written as ‘7 3 5’ in that code language.

Answer (5) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question

From Statement I, central bank of India =  5 3 9 6

From Statement II, bank of baroda = 7 3 5

From Eqs. (i) and (ii),bank of  =  5 3

Hence, both Statements are not sufficient to answer the question.

 

7) How is D related to E?

  1. D is sister of M and B.
  2. E is mother of M.

Answer e) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question

8) Among P, Q, R, S and T, who is the heaviest?

  1. R is heavier than only P.
  2. S is lighter than Q but heavier than R and T.

Answer e) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question

From Statement I, R> P

From Statement II, Q> S> (R, T)

From both statements, Q> S> T> R> P

Hence, Q is heaviest among them.

Hence, both statements together are necessary to answer the question.

 

9) K is towards which direction of D?

  1. D is towards North of N.
  2. D is towards South of T which is towards West of K.

Answer b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question

10) Who among B, C, D and W reached office first?

  1. C reached office after W but before B and D.
  2. B reached office after D

Answer a)  If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question

From Statement I, W> C> (B, D)

Hence, W reached office first among them.

From Statement II, D> B

Hence, only Statement I alone are sufficient to answer the question.

 

 

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments