Practice Reasoning Puzzles Based on 29th& 30th SBI PO Prelims 2017

[Dated: 3rd May] Practice Reasoning Puzzles Based on 29th& 30th SBI PO Prelims 2017:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W stay in an apartment in eight different floors but not necessarily in the same order. The lowermost floor of an apartment is numbered 1 and topmost floor is numbered 8. They are born in different month i.e. January, February, March, April, May, June, July and August.
S lives on the odd numbered floor above the floor on which P lives. Q has born in the month of January and lives in an odd numbered floor, below the floor on which P lives but not immediate below. The number of floors between W& U is double the number of floors between P& Q. There is no month gap between month of V and W was born. V lives neither immediate above nor immediate below on which W live. One who has born on May month lives on even numbered floor but not on the eighth floor. R is adjacent only with one who born in the month of minimum number of days amongst all. P lives on the fourth floor and does not born on the month which has maximum number of days. One who has born on March lives on the topmost floor. One who has born in June month lives below the floor on one who born in July month.  U lives one of the floors above W.
 
1). Who among the following person had born on May month?
a)  S
b)  T
c)  U
d)  V
e)  W
 
 2). Who lives on floor number 3?
a)  R
b)  S
c)  T
d)  U
e)  V
 
3). Which of the following combinations of month, person and floor is true?
a)  June – P – Four
b)  May  – T – Six
c)  Feb – U -Seven
d)  Feb – W – Seven
e)  None is true
 
 4). Which of the following statement is/are definitely true?
a)  W is an immediate neighbour of Q
b)  Two floors in between P and T
c)  W is not lives immediate below the floor on which R lives
d)  One who born in June and August are adjacent to each other
e)  Both a) and c)
 
5). Four of the following five are alive in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)  Q
b)  W
c)  R
d)  V
e)  S
 
Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below. 
There are eight persons namely A, B, C, D, E, F, G and H born in the same month of different years 1935, 1946, 1961, 1969, 1974, 1992, 1996, 2004. Their ages are calculated as on the same month of 2016. A is born before independence. E is born in even number year, which is completely divisible by four but, not completely divisible by three. H is 8 years elder to B, who is 5 years older than D.  G is 46 year younger than A. C is not youngest among all.
 
6). Who among the following was born in 1974?
a)  G
b)  D
c)  E
d)  F
e)  H
 
7). Who among the following is the youngest?
a)  B
b)  E
c)  F
d)  D
e)  G
 
8). Which of the following year B is born?
a)  1946
b)  1961
c)  1974
d)  1996
e)  none of these
 
9). How many people is/are born before H?
a)  One
b)  Two
c)  Three
d)  Four
e)  No one
 
10). What is the age of G?
a)  46 years younger than A
b)  50 years younger than A
c)  56 years younger than B
d)  Both a) and c)
e)  None of these
 
Answers:                        
1). d)   2). c)   3). c)   4). e)   5). b)   6). b)   7). c)   8). e)   9). b)   10). a)     
 
Explanation:
Directions (Q. 1-5):

 

Directions (Q. 6-10):

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments