Practice Sets on Quantitative Aptitude (Simplification) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF

Practice Sets on Quantitative Aptitude (Simplification) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF:

Dear Readers, Here we have given the important practice set questions on Quantitative Aptitude (Simplification), aspirants those who are preparing for the examination can also download in pdf and make use of it.

Directions (1 – 10): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?
 
1).48% of 4800 + 24% of 1260 =?
a)  2606.66
b)  2556.65
c)  2566.56
d)  2286
e)  None of these
 
2).4572 × 195 − 765432 = ? + 65126
a)  50432
b)  55242
c)  60982
d)  71532
e)  None of these
 
3).(38/85) x (255/114) ÷ (19/5) + (14/19) = ?
a)  7/14
b)  17/15
c)  1
d)  8/15
e)  None of these
 
4).6241 + 3284 + 1923 + 2187 + 3268 + 3147 =?
a)  21040
b)  20050
c)  21150
d)  22150
e)  None of these
 
5).(5)³ – (3.75)³ – (1.25)³– 3(3.75) (6.25) = ?
a)  0
b)  1
c)  -1
d)  -2.5
e)  None of these
 
6).4571 × 72 = ? × 18 + 3621 × 36
a)  8020
b)  10000
c)  11042
d)  11054
e)  None of these
 
7).7/11 of 6908 − 4/9 of 7704 = ? × 72
a)  9.33
b)  13.5
c)  17
d)  21.5
e)  None of these
 
8).(1/3) of (5/7) of (5/11) of ? = 325
a)  3003
b)  3030
c)  3300
d)  3001
e)  None of these
 
9).20 % 650 + 150 %  ? =  2005
a)  1254
b)  1253
c)  1251
d)  1250
e)  1255
 
10).11.001 × ? × 25.875 = 678543
a)  2380
b)  2381
c)  2382
d)  2383
e)  2384
 
Directions (11 – 20): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)
 
11).25.675% of 1321 + 64.328% of 4001= ___?__
a)  2912
b)  3016
c)  3126
d)  3254
e)  3348
 
12).64.66 ÷ 11.31 × 5.25 = ___?__
a)  30
b)  35
c)  39
d)  42
e)  45
 
13). 8.94% of 540 – 9.2% of 324 = ?
a)  32
b)  34
c)  37
d)  44
e)  41
 
14).√224 x 12.05 + ³√342 x 4 = ?
a)  218
b)  168
c)  208
d)  226
e)  145
 
15).(6791 + 5438 + 4624) ÷ (67 + 53 + 49) = ?
a)  86
b)  90
c)  100
d)  120
e)  140
 
16).(679.99 ÷ 17.01 + 564.01 ÷ 46.99) = ?
a)  48
b)  52
c)  58
d)  62
e)  74
 
17).1599.23 ÷39.26 × 288.99 – 345.82 + 423.56 = ?
a)  15667
b)  11927
c)  12579
d)  10674
e)  13897
 
18). 89.988% of 699.9 + 50.002% of 999.99 – 170.015 = ?
a)  950
b)  930
c)  960
d)  970
e)  980
 
19). 6999 ÷ 70.005 x 94.998 = ? x 19.999
a)  475
b)  380
c)  640
d)  720
e)  575
 
20). 43931.03 ÷ 2011.02 x 401.04 = ?
a)  7500
b)  8300
c)  8800
d)  8850
e)  8890
Answers:

 

1)e   2)c   3)a   4)b   5)a   6)c   7)b   8)a   9)d   10)d 11)a 12)a 13)c 14)c 15)c 16)b 17)b 18)c 19)a   20)c

 

2.5 2 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments