# Quantitative Aptitude Questions (Ages) for SBI Clerk 2018 Day- 125

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Ages- Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2644]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

1. 4 years ago, the ratio of the ages of Arun and Praveen is 8: 7. Present age of Raju is 12 more than one – sixth of Arun’s present age. Find the ratio of present age of Praveen and Raju, if Arun’s age after 5 years is 41 years?
1. 13 : 8
2. 16 : 9
3. 11 : 5
4. 8 : 3
5. None of these
1. The present age of Kala and her husband is 4: 5. The present age Kala’s daughter is (1/3) of Kala’s present age. Kala’s daughter is 3 years younger than her son. Find the difference between the present age of Kala and her husband, if the age of Kala’s son, after 5 years is 20 years?
1. 12 years
2. 15 years
3. 13 years
4. 9 years
5. None of these
1. The ratio of present ages of Sri and Gowtham is 5:7. Rajesh is 5 years older than Sri and one year younger than Gowtham. Find the sum of the present ages of Sri and Gowtham?
1. 36 years
2. 30 years
3. 32 years
4. 34 years
5. None of these
1. The ratio of B’s age six years hence to C’s present age is 4 : 3. A’s present age is twice the age of C. If B is Fourteen years younger than A. then what was C’s age 2 years ago?
1. 14 years
2. 19 years
3. 10 years
4. 12 years
5. 17 years
1. 3 years ago, the ratio between the ages of Asha and Ragu is 3: 4. Praveen is 6 years older than Ragu. Asha’s age, after 4 years is 25 years. Find the present age of Praveen?
1. 30 years
2. 33 years
3. 35 years
4. 27 years
5. None of these
1. The product of the ages of Anusha and Nisha is 300. If twice the age of Anusha is more than Nisha’s age by 10 years, then find Anusha’s age?
1. 19 years
2. 23 years
3. 15 years
4. 17 years
5. None of these
1. Ratio of the present ages of Ram and his wife is 5: 4. Five years ago, ratio of their ages was 9: 7. After how many years, ratio of their ages will be 6: 5?
1. 10 years
2. 13 years
3. 15 years
4. 17 years
5. None of these
1. 8. 4 years ago, Raghav and Karuna’s age is in the ratio of 2: 3. Sum of their present ages are 7 years more than Meena’s present age. Find the present age of Meena, if Karuna’s age after 5 years is 27 years?
1. 27 years
2. 25 years
3. 23 years
4. 31 years
5. None of these
1. The ratio of present ages of Sanjay and Anand is 5: 4. Three years hence, the ratio of their ages will become 11: 9. The present age of Priyanka is half of the present age of Sanjay. Find Priyanka’s present age?
1. 18 years
2. 15 years
3. 12 years
4. 22 years
5. None of these
1. Meena’s present age is three times her son’s present age and two fifth of her father’s present age. The average present age of all of them is 46 years. What is the difference between the Meena’s son’s present age and Meena’s father’s present age?
1. 56 years
2. 64 years
3. 78 years
4. 72 years
5. None of these

4 years ago, the ratio of the ages of Arun and Praveen = 8: 7 (8x, 7x)

Present ages of Arun and Praveen = 8x + 4, 7x + 4

Present age of Raju = (1/6)*Arun’s present age + 12

Arun’s present age = 36 years

8x = 32

x = 4

Praveen’s present age = 7x + 4 = 32

Raju’s present age = (1/6)*36 + 12 = 18

Required ratio = 32: 18 = 16: 9

The present age of Kala and her husband = 4 : 5 (4x, 5x)

The present age Kala’s daughter = (1/3)*Kala’s present age

Kala’s daughter = Kala’s son – 3

Kala’s son after 5 years = 20 years

Kala’s son’s present age = 15 years

Kala’s daughter = 15 – 3 = 12 years

Kala’s present age = 3*12 = 36 years

4’s = 36

1’s = 9

Present age of Kala’s husband = 5x = 45 years

Required difference = 45- 36 = 9 years

Ratio of present ages of Sri and Gowtham = 5:7 (5x, 7x)

Rajesh = Sri + 5 = 5x + 5

Rajesh = Gowtham – 1 = 7x – 1

According to the question,

5x + 5 = 7x – 1

7x – 5x = 6

2x = 6

X = 3

Present age of Sri = 5x = 15

Present age of Gowtham = 7x = 21

Required sum = 15 + 21 = 36 years

The ratio of B’s age six years hence to C’s present age = 4: 3 (4x, 3x)

Present age of B and C = 4x – 6, 3x

A = 2*C = 2*3x = 6x

B = A – 14

4x – 6 = 6x – 14

14 – 6 = 6x – 4x

2x = 8

X = 4

C’s age 2 years ago = 3x – 2 = 12- 2 = 10 years

3 years ago, the ratio between the ages of Asha and Ragu = 3 : 4 (3x, 4x)

Praveen = Ragu + 6

Asha’s age, after 4 years = 25

Asha’s present age = 21 years

3x + 3 = 21

3x = 18

X = 6

Ragu’s present age = 4x + 3 = 27 years

Present age of Praveen = 27 + 6 = 33 years

Let the age of Anusha and Nisha be x and y respectively,

x*y = 300

2*x = y + 10

X = (y + 10)/2

[(y + 10)/2]*y = 300

Y2 + 10y = 600

Y2 + 10y – 600 = 0

(y – 20) (y + 30) = 0

Y = 20, -30 (-30 will be eliminated)

Anusha’s age = 300/20 = 15 years

Let the present ages of Ram and his wife are 5x and 4x respectively.

(5x – 5)/(4x – 5) = 9/7

=> 35x – 35 = 36x – 45

=> x = 10

Present age of Ram = 5x = 50 years

Present age of his wife = 4x = 40 years

Let after y years ratio of their ages will be 6: 5,

(50 + y)/(40 + y) = 6/5

=> 250 + 5y = 240 + 6y

=> y = 250 – 240

=> y = 10 years

4 years ago, the ratio of ages of Raghav and Karuna = 2: 3(2x, 3x)

Karuna’s age after 5 years = 27 years

Karuna’s present age = 22 years

3’s = 18

1’s = 6

Raghav’s present age = 2x + 4 = 16 years

According to the question,

16 + 22 = 7 + Meena’s present age

38 – 7 = Meena’s present age

Meena’s present age = 31 years

The ratio of present ages of Sanjay and Anand = 5: 4 (5x, 4x)

3 years hence, their ratio will become = 11: 9

According to the question,

(5x + 3)/(4x + 3) = (11/9)

45x + 27 = 44x + 33

X = 6

Sanjay’s present age = 5x = 30 years

Present age of Priyanka = 30/2 = 15 years.

The ratio of present age of Meena and her son’s age = 3 : 1 (3x, x)

Meena’s present age = (2/5)*Meena’s father’s present age

Meena’s father’s present age = (15/2)x

According to the question,

x + 3x + (15/2) x = 138

(2x + 6x + 15x)/2 = 138

23x = 138*2

x = 12

Required difference = 90 – 12 = 78 years

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM General Awareness “20-20” 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM 