# Quantitative Aptitude Questions (Ages) for SBI PO Prelims 2018 Day-135

Dear Readers, SBI is conducting Online Examination for the recruitment of probationary officer. To enrich your preparation here we have providing new series of Ages – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI PO Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2796]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

1. The ratio of B’s age six years hence to C’s present age is 3:2. B is thirteen years younger than A. If A’s present age is twice the age of C, then find B’s age, after 5 years?
1. 22 years
2. 24 years
3. 26 years
4. 20 years
5. None of these
1. The average of three persons A, B and C, three years ago was 28 years. While the average ages of A, B, C and D at present is 32 years, then find the age of D, 8 years ago?
1. 27 years
2. 23 years
3. 25 years
4. 19 years
5. None of these
1. 5 years ago, the ratio of age of A and B is 3: 2. C is 7 years younger than A. The present age of C is 2 times of D’s present age. Find the present age of B, if the age of D, after 6 years is 35 years?
1. 40 years
2. 42 years
3. 45 years
4. 38 years
5. None of these
1. After 7 years, the age of Kavi is 2 times the age of Silambu, 8 years ago. Preethi is 5 years elder than Silambu. Find the present age of Kavi, if the present age of Preethi is 30 years?
1. 25 years
2. 27 years
3. 23 years
4. 21 years
5. None of these
1. The ratio of present age of A and B is 6: 7. The present age of C is square of half of B’s present age. Find the present age of C, if the age of A after 6 years is 18 years?
1. 49 years
2. 45 years
3. 41 years
4. 38 years
5. None of these
1. The present age of Rajesh is equal to Vaibhavi’s age 10 years hence. 5 years ago, the ages of Vaibhavi and Rajesh is in the ratio of 1: 2. Find Vaibhavi’s Present age?
1. 17 years
2. 14 years
3. 15 years
4. 13 years
5. None of these
1. 4 years ago, the age of A is 2 times the present age of B. C is 8 years elder than B and 12 years younger than A. Find the present age of D, if the present age of C is 4 times the present age of D?
1. 8 years
2. 12 years
3. 10 years
4. 6 years
5. None of these
1. The ratio of present age of Ramesh and Kavi is 5: 6. Silambu is 5 years elder than Kavi. Sum of the present ages of three of them is 56 years. Find the age of Janvi after 3 years, if the present age of Janvi is 2 times the present age of Ramesh?
1. 31 years
2. 29 years
3. 33 years
4. 35 years
5. None of these
1. A’s present age is 4/5 of B’s present age and B’s present age is 2/3 of C’s present age. The sum of their present ages is 99 years. What is the difference between the ages of A and C?
1. 19 years
2. 21 years
3. 23 years
4. 25 years
5. None of these
1. 3 years ago, the ratio of ages of Rajiv and Ganga is 7: 5. Vaishnavi is 8 years younger than Rajiv and 2 years elder than Ganga. Find the sum of the present age of Rajiv and Ganga?
1. 58 years
2. 60 years
3. 54 years
4. 66 years
5. None of these

The ratio of B’s age six years hence to C’s present age = 3: 2 (3x, 2x)

Present ages of B to C = 3x-6, 2x

Present ages of A to C = 2: 1(2x, x)

Present ages of A, B and C = 4x, 3x-6, 2x

B = A – 13

A – B = 13

4x – (3x-6) = 13

4x – 3x + 6 = 13

X = 7

B’s age, after 5 years = 3x – 6 + 5 = 21 – 1 = 20 years

Total ages of A, B and C three years ago

= > 28*3 = 84 years

Total present ages of A, B and C = 84 + 9 = 93 years

Total present ages of A, B, C and D = 32*4= 128 years

Present age of D = 128 – 93 = 35 years

Age of D, 8 years ago = 35 – 8 = 27 years.

5 years ago, the ratio of age of A and B = 3: 2 (3x, 2x)

The present age of A and B = 3x + 5, 2x + 5

Present age of C = Present age of A – 7

Present age of D = 35 – 6 = 29

Present age of C = 2 * present age of D

= > 2*29 = 58 years

Present age of A = 58 + 7 = 65 years

3x + 5 = 65

3x = 60

X = 20

The present age of B = 2x + 5 = 45 years

The ratio of age of Kavi’s age after 7 years and Silambu’s age 8 years ago = 2: 1 (2x, x)

Preethi’s present age = 30 years

Silambu’s present age = 30 – 5 = 25

Silambu’s age 8 years ago = 17

X = 17

2x = 34

After 7 years, the age of Kavi = 34 years

Present age of Kavi = 27 years

The ratio of present age of A and B = 6: 7 (6x, 7x)

The present age of C = (B’s present age/2)2

A’s age after 6 years = 18 years

Present age of A = 12 years

6x = 12

X = 2

Present age of B = 7x = 14 years

Present age of C = (14/2)2 = 72 = 49 years

The present age of Rajesh = Vaibhavi’s age 10 years hence

5 years ago, Vaibhavi and Rajesh = 1: 2 (x, 2x)

Present age of Vaibhavi and Rajesh = x + 5, 2x + 5

According to the question,

2x + 5 = x + 5 + 10

2x – x = 10

x = 10

Vaibhavi’s present age = x + 5 = 10 + 5 = 15 years

The ratio of age of A 4 years ago and the present age of B = 2: 1 (2x, x)

C = B + 8

C = A – 12

A – 12 = B + 8

2x + 4 – 12 = x + 8

X = 16

Present age of A = 2x + 4 = 36 years

Present age of B = 16 years

Present age of C = 16 + 8 = 24 years

Present age of C = 4* Present age of D

Present age of D = 24/4 = 6 years

The ratio of present age of Ramesh and Kavi = 5: 6 (5x, 6x)

Silambu = 5 + Kavi = 6x + 5

Sum of the present ages of three of them = 56 years

5x + 6x + 6x + 5 = 56

17x = 56 – 5

17x = 51

X = 3

Present age of Ramesh = 5x = 15

Present age of Janvi = 2*Ramesh = 2*15 =30 years

The age of Janvi, after 3 years = 33 years

A’s present age = (4/5)*B’s present age

The ratio of present age of A and B = 4: 5

B’s present age = (2/3)*C’s present age

The ratio of present age of B and C = 2: 3

The ratio of present age of A, B and C = 8: 10: 15

33’s = 99

1’s = 3

The difference between the ages of A and C = (15 – 8)’s = 7’s = 21 years

3 years ago, the ratio of ages of Rajiv and Ganga = 7: 5 (7x, 5x)

Present ages of Rajiv and Ganga = 7x + 3, 5x + 3

Vaishnavi = Rajiv – 8

Vaishnavi = Ganga + 2

Rajiv – 8 = Ganga + 2

7x + 3 – 8 = 5x + 3 + 2

7x – 5 = 5x + 5

2x = 10

X = 5

Present age of Rajiv = 38 years

Present age of Ganga = 28 years

The sum of the present age of Rajiv and Ganga = 38 + 28 = 66 years

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM General Awareness “20-20” 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM 