Quantitative Aptitude Questions (Application Sums) for SBI Clerk 2018 Day-6

Quantitative Aptitude Questions (Application Sums) for SBI Clerk 2018 Day-6:

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from March 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Application Sums – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 1176]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

  1. A shopkeeper earns a profit of 10% after allowing a discount of 30% on the marked price. The Cost Price of the article whose marked price is 440
  1. 300
  2. 340
  3. 280
  4. 360
  5. None of these
  1. A contractor undertook to do a work in 84 days. He employed 50 workers to carry out the job, but after 64 days he found that only half work had been done. Now, how many extra workers should he employ to finish the work on time?
  1. 90
  2. 110
  3. 140
  4. 80
  5. None of these
  1. A basket contains 6 White 4 Black 2 Pink and 3 Green balls. If three balls picked up random, what is the probability that all three are White?
  1. 4/91
  2. 5/93
  3. 7/97
  4. 8/92
  5. None of these
  1. The average profit earned by a trader in the first three days of a week is Rs 6000.The average profit for the next two days is Rs 7500. What should be the average loss/ gain per day for the last two days so there is no loss or gain in the whole week, if the average profit earned by a trader in a week is Rs.4000?
  1. 2775
  2. 2500
  3. 2547
  4. 2356
  5. None of these
  1. Animesh, Mohit and Ronit together can finish a work in 12 days. Animesh can do it in 24 days while Mohit can do it in 30 days. Animesh and Mohit work together for 12 days and leave the rest of the work to be completed by Ronit. How many days will he take to do the rest of the work?
  1. 13
  2. 15
  3. 12
  4. 16
  5. None of these
  1. A train whose speed is 40m per second crosses a bridge in 18 seconds. Another train which is 90 m shorter than the first train crosses the same bridge at the speed of 84 km per hour. Find the time taken by the second train to cross the bridge.
  1. 32
  2. 9
  3. 30
  4. 27
  5. None of these
  1. Two pipes can fill a tank in 28 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty the tank in x minutes. All three pipes working together can fill the tank in 20 4/25 minutes. How much time is taken by the waste pipe to empty 75% of the tank?
  1. 36
  2. 42
  3. 63
  4. 27
  5. None of these

Direction(Q 8-9): 36 men can do a work in x days and 48 women in x+7 days. The ratio of work done by 5 men to that by 3 women in the same time is 3:1.

  1. Find the value of x.
  1. 30
  2. 25
  3. 20
  4. 35
  5. None of these
  1. If 10 men and 18 women work for 6 days at the same work and the remaining work is done by 20 boys in 20 days, then find the number of days in which 12 boys will complete the whole work.
  1. 36
  2. 40
  3. 28
  4. 56
  5. None of these
  1. Amit drove at a speed of 55 kmph from to a resort. Returning over the same route, he got stuck in traffic and took half an hour longer. Also, he could drive only at the speed of 66kmph. How kilometers did he drive each way?
  1. 165
  2. 134
  3. 170
  4. 330
  5. None of these

Answers:

1.Answer c

Selling price = 440*70/100= 308

Cost price = 308/110*100= Rs 280

  1. Answer b

By using M1D1H1=M2D2H2

64*50/1/2= 20(50+x)/1/2

By solving

X= 110 men.

  1. Answer a

Total Balls = 15 Probability = 6c3 / 15c3 = 4/91

  1. Answer b

Profit for 5 days = 4000*7=28000

Profit for 3 days= 6000 *3= Rs 18000

Profit for 2 days= 7500* 2= Rs 15000

Average loss in last 2 days= (33000-28000)/2= Rs 2500

  1. Answer c

Total work to be done in units=  120

Animesh 1 day work= 5 units

Mohit  day work= 4 units

Three person 1 day work = 10 units

So,

Ronit 1 day work = 10-(4+5)=1 units

Remaining work= 120-(9*12) = 12

Ronit will do the remaining work= 12/1 = 12 days

  1. Answer d

Distance covered by the first train= 18*40=720m

Distance covered by second train = 720-90=630m

So,

Time taken by the second train to cross the bridge= 630/84*5/18= 27 seconds.

  1. Answer d

Total capacity of the tank= 504 units

So, waste pipes empties the tank = 25/504-18/28-21/24=14/504 = 14 litres per minutes

So, waste pipe can empty 60% of the tank= 75/100*36=27 minutes

  1. Answer c

Ratio of efficiency of a man to that of a woman= 3/5:1/3= 9:5

So, 36*x*9=48(x+7)*5

By solving, x=20 days

  1. Answer b

Total work= 36*20= 720 man days or 48 *27= 1296 women days

Remaining work after 6 days= 1- 6(10/720+18/1296)

= 1- 6(1/72+1/72)= 1-6*2/72= 5/6

Using MDH

20*20*1= 12*D2*5/6

D2= 40 days

  1. Answer a

Let the distance of one side be x km

x/55-x/66=1/2

x/330=1/2

x= 165 km

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

 

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments