Quantitative Aptitude Questions (Average) for SBI Clerk 2018 Day-15

Quantitative Aptitude Questions (Average) for SBI Clerk 2018 Day-15:

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from March 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Average – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Q.1) In a class, 40 boys and their average age is five-sixth of the number of girls in that class and 30 girls and their average age is half of the number of boys in that class. Find the overall average in the class (Approximately)

  1. 25 yrs
  2. 23 yrs
  3. 27 yrs
  4. 20 yrs
  5. None of these

Q.2) Average of five consecutive odd numbers is x and the highest odd number is minimum number in another set of seven consecutive numbers. Find the sum of the five consecutive odd numbers if the average of the seven consecutive numbers is 30

  1. 117
  2. 113
  3. 115
  4. 151
  5. 121

Q.3) Average present age of Father, Mother and daughter is 26 years. Average age of Father and daughter five years ago is 21 years then find the age of mother after 10 years

  1. 26 yrs
  2. 18 yrs
  3. 32 yrs
  4. 36 yrs
  5. 40 yrs

Q.4) The smallest number in the set of five consecutive even numbers is 1 more than the largest number in the set of six consecutive odd numbers. What is the difference between the square of second largest even number and the square of second smallest odd number, if the sum of the smallest odd number and second smallest even number is 75?

  1. 1215
  2. 1211
  3. 1342
  4. 1234
  5. 1321

Q.5) In a class, ratio of the number of boys to girls is 5:4 and their average weight of students in the whole class is 40 kg. Find the average weight of boys in the class if the average weight of girls in the class is 10kg less than the average weight of students in the whole class

  1. 42 kg
  2. 46 kg
  3. 48 kg
  4. 38 kg
  5. 32 kg

Q.6) Average number of chocolates distributed in a class of 40 students is 5. If x number of students joined newly in the class and the average goes to 4, then find the number of students newly joined

  1. 8
  2. 10
  3. 12
  4. 6
  5. 15

Q.7) In an office, 160 officers and 140 clerks and the average salary of (officers +clerks) is Rs.500 per month. If the average salary of officers in the office is Rs.500, then find the average salary of clerks in that office

  1. Rs.600
  2. Rs.550
  3. Rs.450
  4. Rs.650
  5. None of these

Q.8) Average weight of A and B is 38 kg, B and C is 44 kg and C and D is 38 kg. Find whose weight is maximum and how much if A is 4 kg more than B

  1. A-40
  2. B-32
  3. C-24
  4. D-52
  5. None of these

Q.9) Average age of A, B and C is 30 years. Average age of A, C and D is 30 years if B is replaced by D and C is 10 years elder than D. What is the average age of A, B, C and D if A is 20 years younger than C and 10 years younger than D?

  1. 24 yrs
  2. 25 yrs
  3. 32 yrs
  4. 30 yrs
  5. 28 yrs

Q.10) Average cost price of 10 books and 5 notes is Rs.84 and the sum of the cost price of 4 books and 2 notes is Rs.504. Then find the sum of the cost price of 2 books and a note?

  1. Rs.164
  2. Rs.254
  3. Rs.252
  4. Rs.278
  5. Rs.234

Answers:

Q.1) Answer: b

Required average = ((40*25) + (30*20))/70=1600/70=23 years

Q.2) Answer: c

Let us take five consecutive odd numbers x, x+2, x+4, x+6, x+8 and seven consecutive numbers y, y+1, y+2, y+3, y+4, y+5, y+6

Average of seven consecutive number = y+3=30=>y=27

Sum of the five consecutive odd numbers = 27+25+23+21+19=115

Q.3) Answer: d

Sum of the age of Father, mother and Daughter = 26*3=78 yrs

Sum of the ages of Father and daughter = 21*2+10=52 years

Age of mother= 78-52 =26

Mother’s age after 10 yrs = 26+10=36 years

Q.4) Answer: a

Let us take five consecutive even numbers x, x+2, x+4, x+6, x+8 and six consecutive odd numbers y, y+2, y+4, y+6, y+8, y+10

Given,

X=y+10+1

=>x-y=11—(1)

Y+x+2=75

=>x+y=73 — (2)

Simplify the above equation (1) and (2), we get x=42

Required difference = (482-332)=1215

Q.5) Answer: c

Given,

((9*40)-(4*30))/5=240/5=48 kg

Q.6) Answer: b

Given,

40*5=200

40*4=160

Sum of the remaining chocolates distributed (200-160)/4=40/4=10 students

Q.7) Answer: e

300*500=160*500+x*140

=>150000-80000=x*140

=>70000/140=x=>Rs.500

Q.8) Answer: e

A+B’s weight = 76 kg — (1)

A= B+4 — (2)

Sub the equation (2) in (1),

B+4+B=76=>2B=72=>B=36

A= 40

C=88-36=52

D= 76-52= 24

Q.9) Answer: d

Sum of A, B and C = 90 yrs —- (1)

Sum of A, C and D = 90 yrs —- (2)

C= D+10

A= C-20 (or) D-10

Simplify the equation (1) and (2), we get B=D

Substitute all the values in equation (1) we get A= 20 years

D= 20+10=30 years, C =20+20=40 yrs

Required average = (20+30+40+30)/4=120/4=30 years

Q.10) Answer: c

Sum of the CP of 10 book and 5 notes = Rs.1260

Sum of the CP of 4 books and 2 notes = 504

Sum of the CP of 14 books and 7 notes = Rs.1764

Sum of the CP of 2 books and a note = 1764/7=Rs.252

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments