Quantitative Aptitude Questions (Ages) for SBI Clerk 2018 Day- 91

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Ages – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

Practice Aptitude Questions (Ages) Day-91

maximum of 10 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

1). The sum of the present ages of Arun and Nithin is 9 times the difference of the age of Arun and Nithin. Arun is elder than Nithin. 6 years hence, their total ages will be 12 times the difference of their ages. What is the present age of Arun who is elder than Nithin?

  1. 18 years
  2. 12 years
  3. 24 years
  4. 28 years
  5. 20 years

2). 4 years ago Harish uncle was 5 times old as Harish. 4 years hence, his uncle’s age would be 3 times that of Harish. Find the present age of Harish and his uncle?

  1. 44 years, 12 years
  2. 44 years, 28 years
  3. 40 years, 14 years
  4. 38 years, 12 years
  5. None of these

3). The difference between the mother and her daughter is 30 years. 4 years hence, the age of mother will be four times that of her daughter. What is the age of the mother?

  1. 32 years
  2. 28 years
  3. 36 years
  4. 42 years
  5. 25 years

4). Ratio of the ages of saran and Prem is 7 : y. Saran is 12 years younger to Priya. After nine years Priya will be 42 years old. If the difference between the ages of Saran and Prem is same as to that of the age of Priya and Saran, then find the value of y?

  1. 4
  2. 6
  3. 7
  4. 3
  5. 5

5). A’s age is 3 times more than B. After 4 years, A’s age would be three and a half times of B’s age. After further 6 years, B’s age would be?

  1. 30 years
  2. 28 years
  3. 23 years
  4. 35 years
  5. 32 years
  1. The present age of Rakesh’s brother is 4 times the Rakesh present age. Five years hence, the age of Rakesh and his brother will be in ratio 2:5 then find the age of Rakesh’s mother if the average age of these three persons is 20 years?
  1. 35
  2. 41
  3. 28
  4. 47
  5. 24

7).  In a family, a couple has a son and a daughter. The age of the father is five times that of his son and the age of the daughter is half of her mother. The husband is ten years older to his wife and his son is ten years younger than the daughter. What is the age of the father?

  1. 40 years
  2. 45 years
  3. 50 years
  4. 65 years
  5. None
  1. The ratio of present age of Amit to that of Pranav is 3:7 while the ratio of age of Pranav to that of Praveen is 7:15. If Pranav is 16 years younger than Praveen than find the age of Amit’s father who is four times the Amit’s age?
  1. 30
  2. 12
  3. 24
  4. 47
  5. 14

9). The ratio of father and son‘s age is 8:5. The product of their ages is 2560. The ratio of their ages, 4 years ago is?

  1. 4 : 5
  2. 5 : 3
  3. 6 : 7
  4. 7 : 8
  5. None of these

10). Milky was thrice as old as Vijay 17 years back. How old is Vijay today, if the age of milky, after 10 years will be 45 years?

  1. 32 years
  2. 28 years
  3. 23 years
  4. 35 years
  5. None of these

Answers:

1). Answer: E)

Let the age of Arun and Nithin be A and N,

According to the first condition

A + N = 9 (A – N)

N + 9N = 9A – A

10N = 8 A

The ratio of present age of A : N = 5 : 4

According to second condition

(5x + 6) + (4x + 6) = 12(5x – 4x)

9x + 12 = 12x

3x = 12

x = 4

Arun’s present age = 5x = 20

2). Answer: A)

4 years ago, the ratio of age of Harish uncle to that of Harish

= > 5 : 1 (5x, x)

4 years hence, the ratio of age of Harish uncle to that of Harish

= > 3 : 1

According to the question,

(5x + 8)/(x + 8) = (3/1)

5x + 8 = 3x + 24

5x – 3x = 24 – 8

2x = 16

x = 8

Present age of Harish uncle = 5 * 8 + 4 = 44

Present age of Harish = 12

3). Answer: C)

X – mother; y-daughter

x – y = 30

y = x – 30

After 4 Years

x + 4 = 4 (y + 4)

x + 4 = 4 (x – 30 + 4)

x + 4 = 4x – 120 + 16

4 + 104 = 4x – x

3x = 108

X = 36 years

4). Answer: D)

Ratio of the ages of saran and Prem = 7 : y

Saran = Priya – 12

After 9 years, Priya = 42

Present age of Priya = 42 – 9 = 33 years

Present age of Saran =33 – 12 = 21

According to the question,

Saran – Prem = Priya – Saran

21 – Prem = 33 – 21

Prem = 9

Present age of Prem = 9 years

(7/y) = (21/9)

Y = 3

The value of y = 3

5). Answer: A)

B’s present age = x

A’s present age = x + 3x = 4x

4x + 4 = 7/2 (x + 4)

8x + 8 = 7x + 28

8x – 7x = 28 – 8 = 20

x = 20

After 10 years, the age of B = x + 10 = 30 years

6). Answer: A)

Let present age of Rakesh be x and his brother be 4x

According to question,

x + 5/4x+5= 2/5

5x+ 25= 8x +10

3x= 15

x= 5

Total age of Rakesh, Rakesh’s brother and their mother= 20*3= 60 years

So, age of Rakesh’s mother= 60- (5 + 5*4) = 35 years

7). Answer: C)

 

The ratio of age of father and son = 5 : 1(5x, x)
The age of daughter = (1/2)*mother’s age
F = M + 10
M = 5x – 10
D = (5x – 10)/2
S = D – 10
X = [(5x – 10)/2] – 10
X = [5x – 10 – 20]/2
2x = 5x – 30
3x = 30
X = 10
The age of the father = 5x = 50 years

8). Answer: C)

Let the age of Pranav be 7x and Praveen be 15x

According to the question,

15x-7x = 16

8x= 16

x= 2

Age of Pranav = 7*2 = 14 years

Age of Praveen= 15 * 2= 30 years

Amit’s age= 3*2= 6 years

Amit’s father age = 6* 4 = 24 years

9). Answer: B)

Let their ages is 8x and 5x

Product = 40x2 = 2560

x2 = 2560 / 40 = 64

x = 8

Their ages =64 : 40

4 years ago = 60 : 36 = 15 : 9 = 5 : 3

10). Answer: C)

17 years back, the ratio of age of milky and vijay = 3 : 1

Milky’s present age = 45 – 10 = 35

17 yrs back, Milky’s age = 18

3’s = 18

1’s = 6

Now vijay age = 6 + 17 =23 years

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

/ 5. Reviews