Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-40

Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-40:

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June/July 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims and IDBI Executive Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

 

Direction (1-5) Read the following information carefully and answers the following questions. The graphs below shows percentage distance travelled by different cars and speed on Monday.

Total Distance travelled by all the cars= 1600 km

All questions are independent from each other.

  1. The speed of car B on Tuesday is 50% more than the speed on Monday then find the difference between the time by the car B on Monday and Tuesday if the distance travelled by car B on Tuesday is 420km?
  1. 2
  2. 4
  3. 1
  4. 3
  5. 8
  1. If the difference between the time taken by car A and E is 4 hours and the speed of Car E is twice the speed of car A then find the distance of Car E will travel in 20 hours?
  1. 200 km
  2. 400 km
  3. 360 km
  4. 480 km
  5. 280 km
  1. If the speed of Car C and F are in the ratio of 6:7 then find the ratio of time taken by car C and F?
  1. 28:27
  2. 4:5
  3. 12:7
  4. 30:7
  5. 82:5
  1. If the speed of the car D on Tuesday was 20% more than the speed of same car on Monday and the distance travelled on Tuesday was ‘x’ km while the total time taken by car D to travel on Monday and Tuesday to travel given distances is 15 hours then find the value of x?
  1. 203
  2. 405
  3. 168
  4. 300
  5. 825
  1. If the total time taken by car E and C to travel their respective distances is 16 hours and the speed of these cars is in the ratio of 2:3 then find the time taken by Car C to travel 931 km?
  1. 20
  2. 25
  3. 19
  4. 17
  5. 12

Direction (Q. 6-10) Read the following information carefully and answers the following questions given below. The table below shows data related to sales of different items

Items Cost Price Marked Price Discount Profit Loss
A

 

20000 1600
B

 

18000 20%
C

 

10%
D

 

16500 5%
E

 

4000 5%
F

 

14000 8%
  1. If the shopkeeper marked up the price of the item A by 20% and due to less demand the shopkeeper allowed x % discount on the item then find the value of x?
  1. 25
  2. 21
  3. 10
  4. 60
  5. 56
  1. The shopkeeper allowed two successive discount of 10% and 20% on the item B and the shopkeeper paid 5% commission on selling price to an agent for selling the item, then find the profit percentage if he would have allowed a single discount of 5% and no commission for selling the item?
  1. 25.66 %
  2. 21.88 %
  3. 19.66 %
  4. 66.66 %
  5. 56.66 %
  1. If the shopkeeper had bought the item C at 4% less and sold it for Rs 600 more he would have gained 118(3/4)% then find the cost price of the item C?
  1. 25000
  2. 15000
  3. 19000
  4. 6000
  5. 5600
  1. If the difference between the selling price of the Item E when 10% and 20% discount is allowed is Rs 432 then find by how much percentage should the shopkeeper allow discount so that he neither gain or loss by selling the item?
  1. 2.5
  2. 2.1
  3. 7.4
  4. 6.7
  5. 5.6
  1. If the market price of item D and F are equal and the selling price of item D is Rs 801 more than selling price of item F then find the approximate profit or loss percentage earned/incurred by the shopkeeper by selling the item D and F together?
  1. 25
  2. 21
  3. 19
  4. 64
  5. 56

Answers:

Direction (1-5)

  1. Answer: (b)

Speed of car B on Monday= 224/16= 14 kmph

Speed of car B on Tuesday= 14*150/100= 21 kmph

Time taken by car B on Tuesday= 420/21= 20 hours

Required difference = 20- 16= 4 hours.

  1. Answer: (d)

Let the speed of Car A be x

Car E = 2x

So,

Time taken by car A= 224/x

Time taken by car E= 352/2x

224/x – 352/2x = 4

448 – 352/2x= 4

96/2x= 4

8x= 96

x= 12 kmph

Speed of car E= 12*2= 24kmph

Distance travelled by car E in 20 hours = 24*20= 480 km.

  1. Answer: (a)

Let the speed of the car C and F be 6x and 7x

Time taken by car C= 256/6x

Time taken by car F= 288/7x

Required ratio= 256/6x * 7x/288 = 28:27

  1. Answer: (c)

Time taken on Tuesday= 15-8= 7 hours

Speed of car D on Monday= 160/8= 20 kmph

Speed of car D on Tuesday= 20*120/100= 24 kmph

So,

X / 24= 7

X = 168

Distance travelled on Tuesday = 24*7= 168 km

  1. Answer: (c)

Let the speed of car E be 2x and car C be 3x

So,

352/2x + 256/3x = 16

1056+ 512/6x= 16

1568= 96x

x= 1568/96

x= 49/3

Speed of car C= 49*3/3= 49 kmph

Time taken by car C to travel 800= 931/49= 19 hours

 

Direction (Q. 6-10)

  1. Answer: (c)

Marked up price of item A= 20000* 120/100= 24000

So,

Selling price= 24000-24000*x/100

24000-240x– 20000= 1600

4000- 240x= 1600

240x= 4000-1600

x= 2400/240

x= 10%

  1. Answer: (d)

Two successive discount = 10+20 – 10*20/100= 28%

Selling price of item B=18000*72/100= Rs 12960

Commission paid to agent= 12960*5/100= Rs 648

Selling price of the item after giving commission = 12960-648= Rs 12312

Cost price of item B= 12312*100/120= Rs 10260

Selling price when one single discount is allowed= 18000*95/100= Rs 17100

Profit earned= 17100- 10260= Rs 6840

Profit percentage= 6840*100/10260= 66.66%

  1. Answer: (b)

Let the cost price of the item C be x

Selling price = x*110/100= 11x/10

New cost price= x*96/100= 96x/100= 24x/25

New selling price= 11x/10 + 600

So,

11x/10 +600= 118(3/4) % of 24x/25

(11x+6000)/10 = 475/400 *24x/25

(11x + 6000)/10= 57x/50

550x + 300000= 570x

300000= 20x

x= Rs 15000

  1. Answer: (c)

Let the marked price of item E be x

So,

x *90/100 – x*80/100= 432

90x/100 – 80x/100= 432

10x/100= 432

x= 432*100/10

x= Rs 4320

Discount to be allowed = 4320-4000 = Rs 320

Discount percentage= 320*100/4320= 7.4%

  1. Answer: (d)

Let the marked price of item D and F be x

Selling price of item D= x*95/100= 19x/20

Selling price of item F= x*92/100= 23x/25

So,

19x/20 – 23x/25 = 801

95x- 92x/100 = 801

3x= 801*100

x= 801*100/3

x= Rs 26700

Selling price of D= 26700*95/100= Rs 25365

Profit in item D= 25365- 16500= Rs 8865

Selling price of item F= 26700*92/100= Rs 24564

Profit in item F= 24564- 14000= Rs 10564

Total profit earned in D and F= 10564+8865= 19429

Profit percentage= 19429*100/ 30500= 63.70 %

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments