# Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-54

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June/July 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims and IDBI Executive Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Direction (Q. 1-5) The table below shows percentage of marks obtained by different students in five subjects:

 Students Geography History Mathematics Hindi Science Priti 70 75 64 85 55 Arnab 84 80 56 90 81 Animesh 45 50 80 48 74 Piku 42 57 64 86 68 Pranab 60 45 65 70 55 Priyanka 80 92 68 84 78

1. If the maximum marks in mathematics are 150 then find the average marks obtained by Animesh, Piku, Pranab and Priyanka in mathematics?

1. 295.124
2. 400.124
3. 300.125
4. 121.255
5. 103.875
1. If the maximum marks in Hindi and History is 150 and 120 respectively, then the total marks of Priti and Piku in Hindi is what percentage more or less than the total marks of Animesh and Pranab in history?
1. 140 % less
2. 140 % more
3. 125 % more
4. 125 % less
5. None of these
1. If the maximum marks in Geography is 120 find the difference between the marks obtained by Pranab and Priyanka together and Animesh and Piku together in geography?
1. 63.6
2. 40.5
3. 30.3
4. 38.8
5. 36.4
1. If the marks obtained by Priti in Hindi and science is equal then find the ratio between the maximum marks in Hindi and Science?
1. 29:13
2. 23:15
3. 11:17
4. 32:7
5. 33:12
1. If the maximum marks decreases by 20% due to some wrong questions present in the question paper and after decreasing the marks obtained by Priyanka in Hindi is 168 then find the original maximum marks of Hindi subject?
1. 250
2. 400
3. 300
4. 380
5. 360

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the following questions. The table below shows data related to items sold by a shopkeeper: 1. If the profit earned by the shopkeeper from article A is 20% the find the market price of item A?
1. 290
2. 400
3. 300
4. 380
5. 360
1. If the ratio between the discount percentage allowed on item D and B is 6:7 then find the cost price of item B if the shopkeeper earns a profit of Rs 120 from Item B?
1. 192
2. 140
3. 176
4. 180
5. 160
1. If the shopkeeper sold the item E at a discount of 20% and the profit earned by the shopkeeper was equal to 10% then find the difference between the marked price of item E to that of item B?
1. Rs. 560
2. Rs. 620
3. Rs. 780
4. Rs. 640
5. None of these
1. Find the average cost price of the items A, B, C and E, if the profit % and discount % of Item B is same, which is equal to 20 %?
1. 380
2. 405
3. 420
4. 515
5. 530
1. If the profit earned by the shopkeeper on item C is 40% then find the marked price of item C?
1. 390
2. 420
3. 476
4. 480
5. 525

Direction (Q. 1-5)

Marks obtained by Animesh= 80*150/100= 120

Marks obtained by Piku= 96

Marks obtained by Pranab= 97.5

Marks obtained by Priyanka= 102

Total marks= 415.5

Required average= 415.5/4= 103.875

Total marks scored by Priti and Piku in Hindi

= > (85/100)*150 + (86/100)*150

= > 127.5 + 129 = 256.5

Total marks of Animesh and Pranab in History

= > (50/100)*120 + (45/100)*120

= > 60 + 54 = 114

Required % = [(256.5 – 114) / 114]*100 = 125 % more

Marks obtained by Pranab= 60*120/100= 72

Marks obtained by Priyanka= 80*120/100= 96

Total marks= 168

Marks obtained by Animesh= 45*120/100= 54

Marks obtained by Piku= 50.4

Total marks= 104.4

Required difference= 168-104.4= 63.6

Let the ratio between the maximum marks of Hindi and Science subject be x and y

85%of x = 55%of y

85x/100= 55y/100

85x= 55y

X / y = 11/17

Ratio between maximum marks of Hindi and Science is 11:17.

Let the maximum marks Hindi subject after decreasing be x

84% of x= 168

x= 168*100/84

x= 200

So, the original marks of Hindi subject= 200*100/80= 250

Direction (6-10):

Selling price item A= 200*120/100= Rs 240

Market price of item A

= 240*100/80

= Rs 300

Discount percentage allowed in item B

= 30*7/6= 35%

Selling price of item B

= 480*65/100

= 312

Cost price of item B= 312-120= Rs. 192

Selling price of item E

= 800*110/100

= Rs 880

Marked price of Item E= 880*100/80= Rs 1100

Required difference = 1100 – 480 = Rs. 620

Marked price of item B = Rs. 480

Profit % = 20 %, Discount % = 20 %

Selling price of Item B = 480*(80/100) = 384

Cost price of Item B*(120/100) = 384

Cost price of Item B = 384*100/120 = 320

Average cost price price of Item A, B, C and E

= > (200 + 300 + 800 + 320)/4

= >1620/4

= > 405

Profit earned by the shopkeeper= 300*40/100= 120

Selling price of item C= 300+120= Rs 420

Marked price of item C= 420*100/80= Rs 525

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 