Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-76

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims and IDBI Executive Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2098]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

 

Directions (Q. 1 – 5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

  1. Total number of employees in HR in both the companies is approximately what percent of total number of employees in Marketing in both the companies?
  1. 81 %
  2. 68 %
  3. 73 %
  4. 87 %
  5. 77 %

 

  1. Find the sum of total number of female employees of company X in HR and IT and total number of female employees of company Y in Sales, Marketing and Administration.
  1. 12180
  2. 11820
  3. 18120
  4. 21880
  5. None of these

 

3. Find the respective ratio of total number of employees in IT and Sales departments together of company X and total number of employees in Marketing and Administration departments together of company Y.

  1. 33 : 32
  2. 35 : 34
  3. 34 : 35
  4. 32 : 33
  5. None of these

 

  1. Number of females in Marketing and Administration department together of company X is approximately what percent more/less the number of females in IT and Sales departments together of company Y?
  1. 15 % more
  2. 15 % less
  3. 17 % more
  4. 11 % less
  5. 18 % less

 

  1. Find the difference between total number of females in company X and in company Y.
  1. 456
  2. 683
  3. 835
  4. 547
  5. None of these

 

Direction (Q. 6 – 10) The table below shows cost price and selling price of 5 different article sold by a shopkeeper:

 

Articles

 

Cost Price Selling Price Cost of Transport Profit Loss
P

 

4500 120
Q

 

5500 10%
R

 

6000 20%
S

 

500 12%
T

 

8000 15%
U

 

12000 25%

 

Total cost price of article = Cost price + Cost of transportation.

 

  1. If the cost price of article S is 20% more than the cost price of Article T then find the selling price of article S?

a) Rs. 2050

b) Rs. 4450

c) Rs. 8888

d) Rs. 9000

e) Rs. 5000

 

  1. If the shopkeeper has paid Rs. x for the cost of transport in article R and when the transportation cost increases by Rs. 100, then find the value of x if the sum of selling prices of article R in these two cases is 11000?

a) Rs. 203

b) Rs. 665

c) Rs. 527

d) Rs. 400

e) Rs. 825

 

  1. If the shopkeeper allowed 50% discount on article U and his cost on transportation is increased to Rs. 600 from Rs. 300, then find the discount amount if he should allow to earn 10% profit?

a) Rs. 5620

b) Rs. 4150

c) Rs. 6070

d) Rs. 6380

e) None of these

 

  1. If the cost of transportation on article T is Rs. 300 and the selling price of article P is 40% less than the selling price of article T, then find the profit earned on article P?

a) Rs. 1433

b) Rs. 1107

c) Rs. 1509

d) Rs. 1345

e) None of these

 

  1. If the cost on transportation on article Q is 120 % of cost of transportation on article S then find the profit percentage in article Q if there is no transportation cost charged?

a) 28 %

b) 34 %

c) 12 %

d) 25 %

e) 50 %

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer a

Explanation:

Number of employees in HR in X = 24/100 x 42000 = 10080

Number of employees in HR in Y = 10/100 x 36000 = 3600

Total number of employees in HR in both the companies = 10080 + 3600 = 13680

Number of employees in Marketing in X = 30/100 x 42000 = 12600

Number of employees in Marketing in Y = 12/100 x 36000 = 4320

Total number of employees in Marketing in both the companies = 12600 + 4320 = 16920

Required percentage = (13680/16920) x 100 = 80.85% = 81 %

 

  1. Answer c

Explanation:

Total number of female employees of company X in HR and IT

= (¼) x (24/100) x 42000 + (2/3) x (18/100) x 42000

= 2520 + 5040

= 7560

total number of female employees of company Y in Sales, Marketing and Administration

= (1/3) x (26/100) x 36000 + (½) x (12/100) x 36000 + (2/3) x (22/100) x 36000

= 3120 + 2160 + 5280

= 10560

Required sum = 7560 + 10560 = 18120

 

  1. Answer b

Explanation:

Total number of employees in IT and Sales departments together of company X

= (18 + 12)/100 x 42000

= 12600

Total number of employees in Marketing and Administration departments together of company Y

= (12 + 22)/100 x 36000

= 12240

Required ratio = 12600 : l12240 = 35 : 34

 

  1. Answer d

Explanation:

Number of females in Marketing and Administration departments together of company X

= (3/8) x (30/100) x 42000 + (½) x (16/100) x 42000

= 4725 + 3360

= 8085

Number of females in IT and Sales department together of company Y

= (5/9) x (30/100) x 36000 + (1/3) x (26/100) x 36000

= 6000 + 3120

= 9120

Required percentage = [(9120 – 8085)/9120] x 100

= (1035/9120) x 100 = 11.34% less = 11 % less

 

  1. Answer c

Explanation:

Total number of females in company X

= (¼) x (24/100) x 42000 + (2/3) x (18/100) x 42000 + (1/3) x (12/100) x 42000 + (3/8) x (30/100) x 42000 + (½) x (16/100) x 42000

= 2520 + 5040 + 1680 + 4725 + 3360

= 17325

Total number of females in company Y

= (4/9) x (10/100) x 36000 + (5/9) x (30/100) x 36000 + (1/3) x (26/100) x 36000 + (½) x (12/100) x 36000 + (2/3) x (22/100) x 36000

= 1600 + 6000 + 3120 + 2160 + 5280

= 18160

Required difference = 18160 – 17325 = 835

 

Direction (Q. 6 – 10)

  1. Answer c

Explanation:

Cost price of article S

= 8000* 120/100

= Rs. 9600

Total cost price of article S= 9600 + 500= Rs. 10100

Selling price of article

= 10100* (88/100)

= Rs. 8888

 

  1. Answer e

Explanation:

Total cost price = 6000 + x

Selling price = (6000+x) * 80/100

= 4800 + 4x/5

Total cost price after increase= 6000+ x+ 100 = 6100+x

Selling price after increase= (6100 + x)* 80/100

= > 4880 + 4x/5

So,

= > 4800+ 4x/5 + 4880 + 4x/5 = 11000

= > 9680 + 8x/5= 11000

= > 8x/5= 1320

= > x= 1320*5/8

= > x = Rs. 825

 

  1. Answer c

Explanation:

Total cost price of article U

= 12000*100/75

= Rs. 16000

Marked price of article U

= 12000*100/50

= Rs. 24000

Total cost price after increase in transportation cost

= 16000 + 300

=Rs. 16300

In order to earn 10% profit

Selling price

= 16300* 110/100

= Rs. 17930

Discount amount to be allowed

= 24000 – 17930

= Rs. 6070

 

  1. Answer b

Explanation:

Total cost price of T = 8000 + 300 = Rs. 8300

Selling price of T = 8300 *115/100 = Rs. 9545

Selling price of P = Rs 9545 * 60/100 = Rs. 5727

Profit earned on article P = 5727 – (4500 +120)

= Rs. 1107

 

  1. Answer d

Explanation:

Cost of transportation of article Q

= 500 *(120/100) = Rs. 600

Total cost price of article Q= 5500*(100/110) = Rs. 5000

Cost price without transportation cost= 5000 – 600 = Rs. 4400

Profit = 5500 – 4400= Rs. 1100

Required percentage= 1100*100/4400 = 25%

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments