Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk 2018 Day-84

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5) Study the following table carefully and answer the given questions:

Following table shows the percentage of total number of professionals in different professions and the ratio of males and females among them.

Total number of professionals = 45000

Professions Percentage of professionals Male : Female
Teaching 23 % 3 : 2
Law 12 % 5 : 4
Engineering 18 % 2 : 1
Medical 21 % 7 : 3
Agriculture 26 % 1 : 1

 

  1. Find the ratio between the total number of male professions in Teaching and Engineering to that of total number of female professions in Law and agriculture?
  1. 285 : 132
  2. 563 : 345
  3. 387 : 275
  4. 413 : 189
  5. None of these
  1. Find the difference between the total number of male professionals to that of total number of female professionals?
  1. 8745
  2. 12475
  3. 14890
  4. 9150
  5. None of these
  1. Total number of professionals in engineering and medical together is approximately total number of professionals in law and agriculture together?
  1. 115 %
  2. 103 %
  3. 92 %
  4. 84 %
  5. 127 %
  1. Find the average number of female professionals in all the given professions?
  1. 3585
  2. 4180
  3. 5275
  4. 2960
  5. None of these
  1. If the percentage of male and female teaching staffs went for a training is 30 % and 15 % respectively, then find the total number of teaching staffs doesn’t go for any training?
  1. 6892
  2. 8474
  3. 7866
  4. 5483
  5. None of these

 

Directions (Q. 6 – 10) Study the following table carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of people working in various departments of different organisations in particular city.

 

Department

Organisations
A B C D E
Production 875 520 750 640 725
IT 915 852 743 680 570
Accounts 595 925 742 678 800
Marketing 690 875 627 773 945
Finance 886 914 755 685 500

 

  1. Total number of employees working in Account department of all the given organisations is approximately what percentage of total number of employees working in marketing department of all the given organisations?
  1. 84 %
  2. 96 %
  3. 75 %
  4. 108 %
  5. 117 %
  1. Find the ratio between the total number of employees working in organisation C to that of D of all the given department together?
  1. 1156 : 1027
  2. 2458 : 2175
  3. 987 : 756
  4. 3617 : 3456
  5. None of these
  1. Total number of employees working in IT and Finance of Organisation A, C and E together is approximately what percentage more/less than the total number of employees working in Production and Marketing of Organisation B, D and E together?
  1. 7 % more
  2. 9 % less
  3. 2 % less
  4. 14 % more
  5. 16 % less
  1. Find the difference between the total number of employees working in Organisation B to that of E of all the given department together?
  1. 546
  2. 678
  3. 424
  4. 712
  5. None of these 
  1. Which of the following Organisation has highest number of employees?
  1. Organisation  A
  2. Organisation  B
  3. Organisation  C
  4. Organisation  D
  5. Organisation  E

Answers:

1. Answer c

Professions Percentage of professionals Male Female
Teaching 10350 6210 4140
Law 5400 3000 2400
Engineering 8100 5400 2700
Medical 9450 6615 2835
Agriculture 11700 5850 5850

 

The total number of male professions in Teaching and Engineering

= > 6210 + 5400 = 11610

The total number of female professions in Law and agriculture

= > 2400 + 5850 = 8250

Required ratio = 11610: 8250 = 387: 275

2. Answer d

The total number of male professionals

= > 6210 + 3000 + 5400 + 6615 + 5850

= > 27075

The total number of female professionals

= > 4140 + 2400 + 2700 + 2835 + 5850

= > 17925

Required difference = 27075 – 17925 = 9150

3. Answer b

Total number of professionals in engineering and medical together

= > 8100 + 9450 = 17550

Total number of professionals in law and agriculture together

= > 5400 + 11700 = 17100

Required % = (17550/17100)*100 = 102.63 % = 103 %

4. Answer a

The average number of female professionals in all the given professions

= > (4140 + 2400 + 2700 + 2835 + 5850)/5

= > 17925/5 = 3585

5. Answer c

The total number of teaching staffs doesn’t go for any training

= > 6210*(70/100) + 4140*(85/100)

= > 4347 + 3519 = 7866

Direction (6-10)

6. Answer b

Total number of employees working in Account department

= > 595 + 925 + 742 + 678 + 800

= > 3740

Total number of employees working in marketing department

= > 690 + 875 + 627 + 773 + 945

= > 3910

Required %= (3740/3910)*100 = 95.65 % = 96 %

7. Answer d

The total number of employees working in organisation C

= > 750 + 743 + 742 +627 + 755

= > 3617

The total number of employees working in organisation D

= > 640 + 680 + 678 + 773 + 685

= > 3456

Required ratio = 3617: 3456

8. Answer c

Total number of employees working in IT and Finance of Organisation A, C and E together

= > 915 + 743 + 570 + 886 + 755 + 500

= > 4369

Total number of employees working in Production and Marketing of Organisation B, D and E together

= > 520 + 640 + 725 + 875 +773 + 945

= > 4478

Required % = [(4478 – 4369)/4478]*100 = (109/4478)*100

= > 2.434 % = 2 % less

9. Answer a

The total number of employees working in Organisation B

= > 520 + 852 + 925 + 875 + 914

= > 4086

The total number of employees working in Organisation E

= > 725 + 570 + 800 + 945 + 500

= > 3540

Required difference = 4086 – 3540 =546

10. Answer b

Total number of employees in Organisation A

= > 875 + 915 + 595 + 690 + 886

= > 3961

Total number of employees in Organisation B

= > 520 + 852 + 925 + 875 + 914

= > 4086

Total number of employees in Organisation C

= > 750 + 743 + 742 +627 + 755

= > 3617

Total number of employees in Organisation D

= > 640 + 680 + 678 + 773 + 685

= > 3456

Total number of employees in Organisation E

= > 725 + 570 + 800 + 945 + 500

= > 3540

Organisation B has highest number of employees.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments