Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI PO Prelims 2018 Day-90

Dear Readers, SBI is conducting Online Examination for the recruitment of probationary officer. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI PO Prelims Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Day-90

maximum of 10 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

 

Directions (Q. 1 – 5) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following bar graph shows the total number of newspaper readers(In thousands) of English and Hindi language in different months of a certain city in the year 2017 and the table shows the ratio of male to female readers among them.

Month English language

M : F

Hindi language

M : F

August 3 : 4 1 : 1
September 5 : 3 6 : 5
October 11: 6 7 : 6
November 4 : 3 2 : 1
December 9 : 7 5     : 3

1). Total number of male Hindi newspaper readers in the month of August and November together is approximately what percentage of total number of female English newspaper readers in the month of September and December together?

a) 120%

b) 115%

c) 127%

d) 108%

e) 135%

  1. Find the ratio between the total number of male Hindi newspaper readers to that of total number of female English newspaper readers of all the given months together?

a) 143: 121

b) 149: 127

c) 135: 137

d) 131: 141

e) None of these

  1. Find the average number of female Hindi newspaper readers of all the given months together?

a) 24000

b) 12000

c) 18000

d) 21000

e) 20000

  1. Find the difference between the total English newspaper readers to that of total Hindi newspaper readers of all the given months together?

a) 46000

b) 44000

c) 48000

d) 45000

e) 40000

  1. Total number of female Hindi newspaper readers in the month of September and October together is approximately what percentage more/less than the total number of male English newspaper reader in the month of November and December together?

a) 38%

b) 36%

c) 42%

d) 48%

e) 52%

 

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the percentage distribution of total number of students who completed their graduation from different universities and the ratio of male to female among them.

Total number of students = 56000

University Total number of  students Male : Female
P 23 % 7 : 3
Q 18 % 5 : 4
R 12 % 2 : 1
S 27 % 3 : 5
T 20 % 2 : 3

 

  1. Find the total number of male graduates from the given universities together?
  1. 29246
  2. 25782
  3. 33567
  4. 37895
  5. None of these
  1. Total number of female graduates from university Q and R is approximately what percentage of total number of male graduates from university P and T?
  1. 32 %
  2. 44 %
  3. 68 %
  4. 50 %
  5. 36 %
  1. Find the ratio between the total number of male graduates from university Q, R and T together to that of female graduates from university P, R and S together?
  1. 8576 : 7115
  2. 9254 : 8471
  3. 7280 : 7777
  4. 5890 : 4783
  5. None of these
  1. Total number of graduates from university P and Q together is approximately what percentage more/less than the total number of graduates from university R and S together?
  1. 8 % less
  2. 5 % more
  3. 12 % more
  4. 15 % less
  5. 18 % more
  1. In which university, the highest number of female graduates completed their graduation?
  1. University P
  2. University Q
  3. University R
  4. University S
  5. University T

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5)

  1. Answer: c

Total number of male Hindi newspaper readers in the month of August and November together

= > 36000*(1/2) + 66000*(2/3)

= > 18000 + 44000 = 62000

Total number of female English newspaper readers in the month of September and December together

= > 56000*(3/8) + 64000*(7/16)

= > 21000 + 28000 = 49000

Required % = (62000/49000)*100 = 126.53 % = 127 %

  1. Answer: b

The total number of male Hindi newspaper readers of all the given months together

= > [36*(1/2) + 44*(6/11) + 52*(7/13) + 66*(2/3) + 56*(5/8)] thousand

= > [18 + 24 + 28 + 44 + 35] thousand

= > 149000

The total number of female English newspaper readers of all the given months together

= > [42*(4/7) + 56*(3/8) + 68*(6/17) + 70*(3/7) + 64*(7/16)] thousand

= > [24 + 21 + 24 + 30 + 28] thousand

= > 127000

Required ratio = 149000: 127000 = 149: 127

  1. Answer: d

The total number of female Hindi newspaper readers of all the given months together

= > [36*(1/2) + 44*(5/11) + 52*(6/13) + 66*(1/3) + 56*(3/8)] thousand

= > [18 + 20 + 24 + 22 + 21] thousand

= > 105000

Required average = 105000/5 = 21000

  1. Answer: a

The total English newspaper readers of all the given months

= > [42 + 56+ 68 + 70 + 64] thousand

= > 300000

The total Hindi newspaper readers of all the given months

= > [36 + 44 + 52 + 66 + 56] thousand

= > 254000

Required difference = 300000 – 254000 = 46000

  1. Answer: c

Total number of female Hindi newspaper readers in the month of September and October together

= > [44*(5/11) + 52*(6/13)] thousand

= > [20 + 24] thousand

= > 44000

Total number of male English newspaper reader in the month of November and December together

= > [70*(4/7) + 64*(9/16)] thousand

= > [40 + 36] thousand = 76000

Required % = [(76000 – 44000)/76000]*100 = 42.1 % = 42 %

 

Directions (6-10):

University Total number of  students Male Female
P 12880 9016 3864
Q 10080 5600 4480
R 6720 4480 2240
S 15120 5670 9450
T 11200 4480 6720

 

  1. Answer a

The total number of male graduates from the given universities together

= > 9016 + 5600 + 4480 + 5670 + 4480

= > 29246

  1. Answer d

Total number of female graduates from university Q and R

= > 4480 + 2240 = 6720

Total number of male graduates from university P and T

= > 9016 + 4480 = 13496

Required % = (6720/13496)*100 = 49.79 % = 50 %

  1. Answer c

The total number of male graduates from university Q, R and T together

= > 5600 + 4480 + 4480 = 14560

The total number of female graduates from university P, R and S together

= > 3864 + 2240 + 9450 = 15554

Required ratio = 14560: 15554 = 7280: 7777

  1. Answer b

Required % = {[(23+ 18) – (12 + 27)]/(12 + 27)}*100

= > {(41 – 39)/39}*100 = 5.128 % = 5 % more

  1. Answer d

University S has highest number of female graduates.

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

/ 5. Reviews