# Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk/PO Prelims 2018 Day-147

Dear Readers, SBI is conducting Online Examination for the recruitment of Clerical Cadre and probationary officer. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk/PO Prelims Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2632]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (Q. 1 – 5) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total production of a certain company in five different years and the ratio of three different items they produced and the percentage of sold items also given.

 Years Total production (In lakhs) Produced Items (Item1 : Item2 : Item3) Sold % Sold Items (Item1 : Item2 : Item3) 2013 48 3 : 2 : 3 75 % 1 : 1 : 2 2014 56 2 : 3 : 3 68 % 1 : 2 : 1 2015 57 8 : 6 : 5 85 % 4 : 3 : 3 2016 50 4 : 3 : 3 69 % 2 : 1 : 2 2017 72 4 : 5 : 3 74 % 2 : 3 : 1
1. Total production of Item1 in the year 2013, 2015 and 2017 together is approximately what percentage of total production of Item3 in the year 2014, 2016 and 2017 together?
1. 140 %
2. 156 %
3. 122 %
4. 108 %
5. 95 %
1. Find the average production of Item2 in all the given years together?
1. 2 lakhs
2. 6 lakhs
3. 4 lakhs
4. 8 lakhs
5. None of these
1. Find the ratio of total number of item1 sold by the company in the year 2013 and 2015 together to that of total number of item3 sold by the company in the year 2014 and 2016 together?
1. 856 : 643
2. 542 : 321
3. 127 : 52
4. 1419 : 1166
5. None of these
1. Find the difference between the total number of Item 2 sold by the company in the year 2014, 2016 and 2017 together to that of total number of Item3 sold by the company in the year 2013, 2015 and 2017 together?
1. 236 lakhs
2. 165 lakhs
3. 528 lakhs
4. 784 lakhs
5. None of these
1. Total sold item1 of all the given years together is approximately what percentage more/less than the total sold item 3 of the given years together?
1. 7 % more
2. 15 % less
3. 15 % more
4. 7 % less
5. 24 % more

Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart shows the total number of government employees in different cities and the table shows the ratio of male and female among them. 1. Total number of female government employees in Mumbai, Delhi and Uttar Pradesh together is approximately what percentage less than the total number of male government employees in Chennai, Hyderabad and Andhra Pradesh together?
1. 24 %
2. 66 %
3. 75 %
4. 38 %
5. 52 %
1. Find the difference between the total number of male government employees to that of total number of female government employees in all the given cities together?
1. 7890
2. 8580
3. 7420
4. 8140
5. None of these
1. Find the ratio between the total number of female government employees in Chennai, Hyderabad and Andhra Pradesh together to that of total number of male government employees in Mumbai, Delhi and Uttar Pradesh together?
1. 857 : 1024
2. 546 : 679
3. 1691 : 1860
4. 1124 : 1353
5. None of these
1. Find the total number of female government employees in all the given cities together?
1. 28210
2. 24780
3. 31560
4. 37890
5. None of these
1. Total number of government employees in Mumbai, Chennai and Delhi together is approximately what percentage of total number of government employees in Hyderabad, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh together?
1. 125 %
2. 85 %
3. 100 %
4. 110 %
5. 135 %

Directions (Q. 1 – 5)

Total production of Item1 in the year 2013, 2015 and 2017 together

= > 48*(3/8) + 57*(8/19) + 72*(4/12)

= > 18 + 24 + 24 = 66 lakhs

Total production of Item3 in the year 2014, 2016 and 2017 together

= > 56*(3/8) + 50*(3/10) + 72*(3/12)

= > 21 + 15 + 18 = 54 lakhs

Required % = (66/54)*100 = 122.22 % = 122 %

The total production of Item2 in all the given years together

= > 48*(2/8) + 56*(3/8) + 57*(6/19) + 50*(3/10) + 72*(5/12)

= > 12 + 21 + 18 + 15 + 30 = 96 lakhs

Required average = 96/5 = 19. 2 lakhs

The total number of item1 sold by the company in the year 2013 and 2015 together

= > 48*(75/100)*(1/4) + 57*(85/100)*(4/10)

= > 9 + 19.38 = 28.38 lakhs

The total number of item 3 sold by the company in the year 2014 and 2016 together

= > 56*(68/100)*(1/4) + 50*(69/100)*(2/5)

= > 9.52 + 13.8 = 23.32 lakhs

Required ratio = 28.38: 23.32 = 1419: 1166

The total number of Item 2 sold by the company in the year 2014, 2016 and 2017 together

= > 56*(68/100)*(2/4) + 50*(69/100)*(1/5) + 72*(74/100)*(3/6)

= > 19.04 + 6.9 + 26.64 = 52.58 lakhs

The total number of Item3 sold by the company in the year 2013, 2015 and 2017 together

= > 48*(75/100)*(2/4) + 57*(85/100)*(3/10) + 72*(74/100)*(1/6)

= > 18 + 14.535 + 8.88 = 41.415 lakhs

Required difference = 52.58 – 41.415 = 11.165 lakhs

Total sold item1 of all the given years together

= > 48*(75/100)*(1/4) + 56*(68/100)*(1/4) + 57*(85/100)*(4/10) + 50*(69/100)*(2/5) + 72*(74/100)*(2/6)

= > 9 + 9.52 + 19.38 + 13.8 + 17.76 = 69.46 lakhs

Total sold item3 of all the given years together

= > 48*(75/100)*(2/4) + 56*(68/100)*(1/4) + 57*(85/100)*(3/10) + 50*(69/100)*(2/5) + 72*(74/100)*(1/6)

= > 18 + 9.52 + 14.535 + 13.8 + 8.88 = 64.735 lakhs

Required % = [(69.46 – 64.735)/64.735]*100 = 7 % more

Directions (Q. 6 – 10):

Total number of female government employees in Mumbai, Delhi and Uttar Pradesh together

= > 65000*(21/100)*(1/3) + 65000*(10/100)*(7/13) + 65000*(15/100)*(1/3)

= > 4550 + 3500 + 3250 = 11300

The total number of male government employees in Chennai, Hyderabad and Andhra Pradesh together

= > 65000*(19/100)*(3/5) + 65000*(12/100)*(8/13) + 65000*(23/100)*(2/5)

= > 7410 + 4800 + 5980 = 18190

Required % = [(18190 – 11300)/18190]*100 = 37.87 % = 38 %

The total number of male government employees in all the given cities together

= > 65000*(21/100)*(2/3) + 65000*(19/100)*(3/5) + 65000*(10/100)*(6/13) + 65000*(12/100)*(8/13) + 65000*(15/100)*(2/3) + 65000*(23/100)*(2/5)

= > 9100 + 7410 + 3000 + 4800 + 6500 + 5980

= > 36790

The total number of female government employees in all the given cities together

=>65000-36790

= > 28210

Required difference = 36790 – 28210 = 8580

The total number of female government employees in Chennai, Hyderabad and Andhra Pradesh together

= > 65000*(19/100)*(2/5) + 65000*(12/100)*(5/13) + 65000*(23/100)*(3/5)

= > 4940 + 3000 + 8970

= > 16910

The total number of male government employees in Mumbai, Delhi and Uttar Pradesh together

= > 65000*(21/100)*(2/3) + 65000*(10/100)*(6/13) + 65000*(15/100)*(2/3)

= > 9100 + 3000 + 6500

= > 18600

Required ratio = 16910: 18600 = 1691: 1860

The total number of female government employees in all the given cities together

= > = > 65000*(21/100)*(1/3) + 65000*(19/100)*(2/5) + 65000*(10/100)*(7/13) + 65000*(12/100)*(5/13) + 65000*(15/100)*(1/3) + 65000*(23/100)*(3/5)

= > 4550 + 4940 + 3500 + 3000 + 3250 + 8970

= > 28210

Total number of government employees in Mumbai, Chennai and Delhi together

= > 65000*(21 + 19 + 10)/100

= > 65000*(12 + 15 + 23)/100

Required % = {[65000*(50/100)]/[65000*(50/100)]}*100 = 100 %

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM General Awareness “20-20” 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM 