Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI PO Prelims 2018 Day-134

Dear Readers, SBI is conducting Online Examination for the recruitment of probationary officer. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI PO Prelims Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2780]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of employees in different companies and the percentage of employees who got their salary, less than 20000, 20000 to 40000 and above 40000 respectively.

  Total employees Salary less than 20000 20000 to 40000 Above 40000
P 1250 34 % 48 % 18 %
Q 1500 28 % 57 % 15 %
R 1800 32 % 44 % 24 %
S 2100 38 % 48 % 14 %
T 2300 25 % 53 % 22 %

 

  1. Total number of employees who get a salary less than 20000 in the company P, R and S together is approximately what percentage more/less than the total number of employees who get a salary 20000 to 40000 in the company Q and T together?
  1. 20 % more
  2. 13 % more
  3. 20 % less
  4. 13 % less
  5. 25 % less
  1. Find the ratio between the total employees who get a salary above 40000 in the company Q, S and T together to that of total employees who get a salary less than 20000 in the company P, R and T together?
  1. 1025 : 1576
  2. 578 : 789
  3. 256 : 373
  4. 1254 : 1721
  5. None of these
  1. Find the difference between the total employees who get a salary 20000 to 40000 to that of the total employees who get a salary above 40000 of all the given companies together?
  1. 2156
  2. 2434
  3. 2792
  4. 2378
  5. None of these
  1. In which of the following companies, the minimum number of employees get a salary less than 20000?
  1. P
  2. Q
  3. R
  4. S
  5. T
  1. Find the total number of employees who get a salary above 40000 of all the given companies together?
  1. 1682
  2. 1425
  3. 1278
  4. 2156
  5. None of these

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following pie chart shows the total number of plastic cups manufactured by five different companies in a certain week.

 

  1. If 12 % and 8 % of plastic cups are defective which was manufactured by the companies A and C respectively, then find the difference between the total number of non – defective cups of company A to that of C?
  1. 978
  2. 724
  3. 816
  4. 852
  5. None of these
  1. The price per plastic cup in company B is Rs. 1.50. Find the total cost of all the cups in the company B, if 5 % of cups are defective (Defective cups are rejected by the company itself)?
  1. Rs.15780
  2. Rs.12540
  3. Rs.13450
  4. Rs.17890
  5. None of these
  1. Find the average number of plastic cups manufactured by the company C, D and E together?
  1. 7000
  2. 6500
  3. 9000
  4. 8000
  5. None of these
  1. If 42 % of the plastic cups manufactured by the company D is exported to the foreign countries, then find the total number of plastic cups are exported by company D?
  1. 2190
  2. 2540
  3. 3780
  4. 3360
  5. None of these
  1. Total number of plastic cups manufactured by company A is what percentage of total number of plastic cups manufactured by company E?
  1. 72 %
  2. 84 %
  3. 95 %
  4. 66 %
  5. None of these

Answers:

Directions (Q. 1 – 5)

1.Answer d

Total number of employees who get a salary less than 20000 in the company P, R and S together

= > 1250*(34/100) + 1800*(32/100) + 2100*(38/100)

= > 425 + 576 + 798 = 1799

Total number of employees who get a salary 20000 to 40000 in the company Q and T together

= > 1500*(57/100) + 2300*(53/100)

= > 855 + 1219 = 2074

Required % = [(2074 – 1799)/2074]*100 = 13 % less

2.Answer a

The total employees who get a salary above 40000 in the company Q, S and T together

= > 1500*(15/100) + 2100*(14/100) + 2300*(22/100)

= > 225 + 294 + 506 = 1025

The total employees who get a salary less than 20000 in the company P, R and T together

= > 1250*(34/100) + 1800*(32/100) + 2300*(25/100)

= > 425 + 576 + 575 = 1576

Required ratio = 1025: 1576

3.Answer c

The total employees who get a salary 20000 to 40000 of all the given companies together

= > 1250*(48/100) + 1500*(57/100) + 1800*(44/100) + 2100*(48/100) + 2300*(53/100)

= > 600 + 855 + 792 + 1008 + 1219 = 4474

The total employees who get a salary above 40000 of all the given companies together

= > 1250*(18/100) + 1500*(15/100) + 1800*(24/100) + 2100*(14/100) + 2300*(22/100)

= > 225 + 225 + 432 + 294 + 506 = 1682

Required difference = 4474 – 1682 = 2792

4.Answer b

Company P = > 1250*(34/100) = 425

Company Q = > 1500*(28/100) = 420

Company R = > 1800*(32/100) = 576

Company S = > 2100*(38/100) = 798

Company T = > 2300*(25/100) = 575

In company Q, the minimum number of employees gets a salary less than 20000.

5.Answer a

The total number of employees who get a salary above 40000 of all the given companies together

= > 1250*(18/100) + 1500*(15/100) + 1800*(24/100) + 2100*(14/100) + 2300*(22/100)

= > 225 + 225 + 432 + 294 + 506 = 1682

Directions (Q. 6 – 10)

6.Answer c

The total number of non – defective cups of company A

= > 40000*(18/100)*(88/100)

= > 6336

The total number of non – defective cups of company C

= > 40000*(15/100)*(92/100)

= > 5520

Required difference = 6336 – 5520 = 816

7.Answer b

Total number of non – defective cups in company B

= > 40000*(22/100)*(95/100)

= > 8360

The price per plastic cup in company B = Rs. 1.50

Total cost = 8360*1.50 = Rs. 12540

8.Answer d

The average number of plastic cups manufactured by the company C, D and E together

= > (15 + 20 + 25)*(40000/300)

= > 8000

9.Answer d

The total number of plastic cups is exported by company D

= > 40000*(20/100)*(42/100)

= > 3360

10.Answer a

Required % = (18/25)*100 = 72 %

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments