Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI PO Prelims 2018 Day-136

Dear Readers, SBI is conducting Online Examination for the recruitment of probationary officer. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI PO Prelims Exams can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2818]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total number of people visiting the five different game shows in a certain year and the percentage of men, women and children’s among them.

Game shows Total number of people                       Percentage
Men Women Children
A 1500 34 % 35 % 31 %
B 2700 42 % 28 % 30 %
C 3600 26 % 37 % 37 %
D 4400 31 % 33 % 36 %
E 5200 39 % 29 % 32 %

 

  1. Total men and Children visiting the game show A and C together is approximately what percentage of total women and children visiting the game show B and D together?
  1. 70 %
  2. 80 %
  3. 95 %
  4. 110 %
  5. 60 %
  1. Find the difference between the total number of men to that of total number of women visiting all the given game shows together?
  1. 435
  2. 497
  3. 356
  4. 399
  5. None of these
  1. Find the total number of children visiting all the given game shows together?
  1. 5123
  2. 5855
  3. 5679
  4. 4721
  5. None of these
  1. Find the ratio between the total number of women visiting the game shows A, C and E together to that of total number of men visiting the game shows B, D and E together?
  1. 3365 : 4526
  2. 2154 : 2897
  3. 2562 : 3175
  4. 1078 : 1521
  5. None of these
  1. Total number of people visiting the game show A and E together is approximately what percentage more/less than the total number of people visiting the game show B and D together?
  1. 10 % more
  2. 6 % more
  3. 6 % less
  4. 10 % less
  5. 14 % less

 

Directions (Q. 6 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

Following table shows the total units consumed by the six different houses in four different months in the year 2017 and the amount per units also given.

  Feb Apr June Aug
A 670 750 520 440
B 760 810 630 570
C 430 480 520 460
D 630 650 680 720
E 540 260 620 640
F 380 420 280 420

Note:

1- 100 units = Rs. 1

101 – 300 units = Rs. 3

301 – 500 units = Rs. 5

Above 500 units = Rs. 6.50

  1. Find the difference between the electricity amount of house A, C and E in the month of Feb to that of the house B, D and F in the month of June?
  1. 580
  2. 660
  3. 690
  4. 420
  5. None of these
  1. Find the ratio between the electricity amounts of all the given houses in the month of Apr to that of the month of August?
  1. 2197 : 2788
  2. 2352 : 2077
  3. 1089 : 952
  4. 3929 : 3829
  5. None of these
  1. Find the average electricity amount paid by the house owner of F for all the given months together?
  1. 1735
  2. 2180
  3. 2560
  4. 1575
  5. None of these
  1. Total units consumed by all the given houses in the month of Feb is approximately what percentage of total units consumed by all the given houses in the month of August?
  1. 75 %
  2. 90 %
  3. 105 %
  4. 120 %
  5. 135 %
  1. Find the total electricity amount paid by the house owner of A, D and F together for all the given months?
  1. 35580
  2. 31420
  3. 28970
  4. 39710
  5. None of these

 

Answers:

Directions (Q. 1 – 5)

1.Answer: a

Game shows Total number of people Men Women Children
A 1500 510 525 465
B 2700 1134 756 810
C 3600 936 1332 1332
D 4400 1364 1452 1584
E 5200 2028 1508 1664

 

Total men and Children visiting the game show A and C together

= > 510 + 465 + 936 + 1332 = 3243

Total women and children visiting the game show B and D together

= > 756 + 810 + 1452 + 1584 = 4602

Required % = (3243/4602)*100 = 70.46 % = 70 %

2.Answer: d

The total number of men visiting all the given game shows together

= > 510 + 1134 + 936 + 1364 + 2028 = 5972

The total number of women visiting all the given game shows together

= > 525 + 756 + 1332 + 1452 + 1508 = 5573

Required difference = 5972 – 5573 = 399

3.Answer: b

The total number of children visiting all the given game shows together

= > 465 + 810 + 1332 + 1584 + 1664 = 5855

4.Answer: a

The total number of women visiting the game shows A, C and E together

= > 525 + 1332 + 1508 = 3365

The total number of men visiting the game shows B, D and E together

= > 1134 + 1364 + 2028 = 4526

Required ratio = 3365: 4526

5.Answer: c

Total number of people visiting the game show A and E together

= > 1500 + 5200 = 6700

Total number of people visiting the game show B and D together

= > 2700 + 4400 = 7100

Required % = [(7100 – 6700)/7100]*100 = 5.63 % = 6 % less

Directions (Q. 6 – 10)

6.Answer: b

The electricity amount of house A, C and E in the month of Feb

= > 670*6.50 + 430*5 + 540*6.50

= > 4355 + 2150 + 3510 = Rs. 10015

The electricity amount of house B, D and F in the month of June

= > 630*6.50 + 680*6.50 + 280*3

= > 4095 + 4420 + 840 = Rs. 9355

Required difference = 10015 – 9355 = Rs. 660

7.Answer: d

The electricity amount of all the given houses in the month of Apr

= > 750*6.50 + 810*6.50 + 480*5 + 650*6.50 + 260*3 + 420*5

= > 4875 + 5265 + 2400 + 4225 + 780 + 2100

= > 19645

The electricity amount of all the given houses in the month of August

= > 440*5 + 570*6.50 + 460*5 + 720*6.50 + 640*6.50 + 420*5

= > 2200 + 3705 + 2300 + 4680 + 4160 + 2100

= > 19145

Required ratio = 19645: 19145 = 3929: 3829

8.Answer: a

The total electricity amount paid by the house owner of F for all the given months together

= > 380*5 + 420*5 + 280*3 + 420*5

= > 1900 + 2100 + 840 + 2100

= > 6940

Required average = 6940/4 = 1735

9.Answer: c

Total units consumed by all the given houses in the month of Feb

= > 670 + 760 + 430 + 630 + 540 + 380 = 3410

Total units consumed by all the given houses in the month of August

= > 440 + 570 + 460 + 720 + 640 + 420 = 3250

Required % = (3410/3250)*100 = 104.92 % = 105 %

10.Answer: d

Total electricity amount paid by the house owner of A, D and F together for all the given months

= > 670*6.50 + 750*6.50 + 520*6.50 + 440*5 + 630*6.50 + 650*6.50 + 680*6.50 + 720*6.50 + 380*5 + 420*5 + 280*3 + 420*5

= > 4355 + 4875 + 3380 + 2200 + 4095 + 4225 + 4420 + 4680 + 1900 + 2100 + 840 + 2100

= > Rs. 39710

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments