Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk 2018 Day-22

Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) for SBI Clerk 2018 Day-22:

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from March 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Data Interpretation – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Directions (Q. 1 – 5) Study the following information carefully and answer the questions given below:

  1. Sum of total number of boys, girls and teachers in school A is what percent of the sum of total number of boys, girls and teachers in school D?
  1. 101.23%
  2. 100.25%
  3. 102.32%
  4. 103.15%
  5. None of these

 

  1. Find the respective ratio between total number of boys, girls and teachers in school B and that in school C.
  1. 67:81
  2. 81:67
  3. 65:79
  4. 79:65
  5. none of these

 

  1. Find the difference between total number of boys and total number of girls from all the schools together.
  1. 300
  2. 350
  3. 450
  4. 500
  5. none of these

 

  1. Total number of boys, girls and teachers of school E is what percent more/less than the total number of boys, girls and teachers of school F?
  1. 7.1% less
  2. 8.2% more
  3. 7.1% more
  4. 8.2% less
  5. none of these

 

  1. Find the sum of total number of teachers from all the schools together and total number of students of schools A and C.
  1. 850
  2. 660
  3. 665
  4. 805
  5. none of these

 

Directions (Q. 6-10) Study the following table and answer the following questions.

Type                                                                       Shops
         P            Q           R          S           T
A       1250 3500 1360 2240
B    – 3080 3700 4200 920
C       3460 4400 4860 4860 4760
D        900 680 700 600
E        300 440 1200 1250 280
  1. Which shop has lowest sale in type B, if the total sale of type B is 14000?
  1. P
  2. Q
  3. R
  4. S
  5. T

 

  1. Which shop has a share of 15% sale of the total type D sold by all the shops if the sale of type D in shop S is 4 times the sale of Type E in shop T?
  1. P
  2. Q
  3. R
  4. S
  5. T

 

  1. What is the average number of items sold in shop S, using the values of above question?
  1. 2934
  2. 2634
  3. 2534
  4. 2734
  5. 2874

 

  1. Total shops of Type D in shop R is approximately how much Percentage more/less than the total shops of Type A in shop T if the total no of shops in Type A is 11000?
  1. 74 %
  2. 68 %
  3. 85 %
  4. 62 %
  5. None of these

 

  1. What is the difference between the total sale of shop Q and the total sale of the shop R in all types?
  1. 250
  2. 280
  3. 260
  4. 290
  5. 300

Answers:

Directions (Q. 1 – 5) 

  1. Answer: b

Sum of total number of boys, girls and teachers in school A = 250 + 125 + 15 = 390

Sum of total number of boys, girls and teachers in school D = 275 + 100 + 14 = 389

Required percentage = 390/389 x 100 = 100.25%

  1. Answer: d

Total number of boys, girls and teachers in school B = 175 + 200 + 20 = 395

Total number of boys, girls and teachers in school C = 225 + 75 + 25 = 325

Required ratio = 395:325 = 79:65

  1. Answer: b

Total number of boys from all the schools together = 250 + 175 + 225 + 275 + 125 + 200 = 1250

Total number of girls from all the schools together = 125 + 200 + 75 + 100 + 225 + 175 = 900

Required difference = 1250 – 900 = 350

  1. Answer: a

Total number of boys, girls and teachers of school E = 125 + 225 + 26 = 376

Total number of boys, girls and teachers of school F = 200 + 175 + 30 = 405

Required percentage = (405 – 376)/405 x 100 = 7.1% less

  1. Answer: d

Total number of teachers from all the schools together = 15 + 20 + 25 + 14 + 26 + 30 = 130

Total number of students of school A = 250 + 125 = 375

Total number of students of school C = 225 + 75 = 300

Required sum = 130 + 375 + 300 = 805

 

Directions (Q. 6-10)

  1. Answer e

Since the total sale of type B is 14000,

x+3080+3700+4200+920=14000

x=2100

So, the lowest sale is 920. The shop is T.

  1. Answer e

The sale of type D in shop S= 4X 280

=1120

The total type D sold by all the shops=900+680+700+1120+600=4000

Then 15% of 4000=600

  1. Answer d

Using the above question, we have

The sale of type D in shop S=1120.

Then the Total sale of shop S=2240+4200+4860+1120+1250=13670

Then the average number of items sold in shop S=13670/5

=2734

  1. Answer a

Total no of shops in Type A is 11000.

So, Total shops of Type A in shop T is,

=>11000-(1250+3500+1360+2240)

=> 2650

Total shops of Type D in shop R = 700

Less % = (1950/2650)*100

=>73.58%

  1. Answer b

The total sale of shop Q=12100

The total sale of the shop R =11820

Thus the difference=12100-11820 =280

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments