# Quantitative Aptitude Questions (Partnership ) for SBI Clerk 2018 Day- 127

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Partnership – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

1. P, Q and R started a business by investing in the ratio of 3: 4: 5. After 6 months, Q invested 50 % more than the initial investment and after another 2 months, P withdraw one – third of the initial investment. Find the total profit, if the share of P after one year is Rs. 40000?
1. Rs. 175000
2. Rs. 182000
3. Rs. 190000
4. Rs. 188000
5. None of these
1. A, B and C started a business with investment in the ratio 6 : 4 : 5 respectively. After 1 year, A withdraws 25% of his capital and B increased his capital by 30%. At the end of 2 years, they earned a profit of Rs. 148500. Find the share of C?
1. Rs. 50000
2. Rs. 40000
3. Rs. 65000
4. Rs. 58000
5. None of these
1. Arjun, Prabha and Chandra started a business by investing in the ratio of 5 : 8 : 7. 25% of the profit goes to charity; the remaining will be shared by three of them. The share of Prabha is 48000. Find the total profit?
1. Rs. 142000
2. Rs. 154000
3. Rs. 136000
4. Rs. 160000
5. None of these
1. Anu, Priya and Kanaga started a business by investing Rs. 15000, Rs. 20000 and Rs. 23000 respectively. After 4 months, Anu invested Rs. 5000 more and Kanaga withdraw Rs. 3000. Find the share of Kanaga, if the total profit at the end of the year is Rs. 124600?
1. Rs. 50700
2. Rs. 44100
3. Rs. 49600
4. Rs. 52300
5. None of these
1. Karthi and James started a business with Rs. 60000 and Rs. 40000 respectively. After 4 months, James withdraws 30% of his investment, after another 2 months Harsha joined with them with half of Karthi’s investment. Then find the total profit, if Harsha’s share is Rs. 4500?
1. Rs. 28300
2. Rs. 35500
3. Rs. 32100
4. Rs. 39400
5. None of these
1. A starts a business with a capital of Rs. 25000. B joins the business after 4 months and C joins the business after 8 months. At the end of the year, their respective shares were in ratio of 15 : 4 : 3. What is the sum of amount invested in the business by B and C together?
1. Rs. 25000
2. Rs. 28000
3. Rs. 32000
4. Rs. 21000
5. None of these
1. Aravind, Ganesh and Thyagu started a business by investing Rs. 24000, Rs. 30000 and Rs. 36000 respectively. Arvind is a working partner and Ganesh and Thyagu is sleeping partner in a business. For managing the business, Aravind receives 10 % of profit. Find the difference between the share of Aravind and Thyagu, if the total profit at the end of the year is Rs. 72000?
1. Rs. 2520
2. Rs. 1850
3. Rs. 1440
4. Rs. 2890
5. None of these
1. Sanjeev started a business by investing Rs. 40000. After some months, Ajay joined with him and investing Rs. 30000. At the end of the year, they divide their profit is in the ratio of 4: 1. After how many months did Ajay join the business?
1. 6 months
2. 8 months
3. 7 months
4. 5 months
5. None of these
1. Arun, Kathir and Manoj entered into a partnership to construct a building by investing in the ratio of 4 : 6 : 7. After one year, Arun invested Rs. 80000 more and after one year, Manoj invested Rs. 120000 more. At the end of 3 years, their profits are shared in the ratio of 28 : 18 : 33. Find the initial investment of Kathir?
1. Rs. 45000
2. Rs. 40000
3. Rs. 55000
4. Rs. 60000
5. None of these
1. Rajesh and Ashok are partners in a business. Rajesh contributes 3/5 of the capital for 8 months and Ashok received 5/8 of the profit. For how long Ashok’s money was used?
1. 12 months
2. 15 months
3. 20 months
4. 18 months
5. None of these

The share of P, Q and R

= > [3x*8 + 3x*(2/3)*4] : [4x*6 + 4x*(150/100)*6] : [5x*12]

= > 32x : 60x : 60x

= > 8 : 15 : 15

8’s = 40000

1’s = 5000

Total profit = 38’s = Rs. 190000

The share of A, B and C

= > [6*1 + 6*(75/100)] : [4*1 + 4*(130/100)] : [5*2]

= > (21/2) : (46/5) : 10

= > 105: 92 : 100

Total profit = Rs. 148500

297’s = 148500

1’s = 500

The share of C = 100’s = Rs. 50000

Investment ratio = 5 : 8 : 7

Prabha’s share = 48000

8’s = 48000

1’s = 6000

20’s = 6000*20 = 120000

75 % of total profit = 120000

(75/100)*total profit = 120000

Total profit = 120000*(100/75) = Rs. 160000

The share of Anu, Priya and Kanaga

= > [15000*4 + 20000*8] : [20000*12] : [23000*4 + 20000*8]

= > 220000 : 240000 : 252000

= > 220 : 240 : 252

= > 110 : 120 : 126

= > 55 : 60 : 63

178’s = 124600

1’s = 700

The share of Kanaga = 63*700 = Rs. 44100

The share of Karthi, James and Harsha,

= > [60000*12] : [40000*4 + 40000*(70/100)*8] : [30000*6]

= > 720000 : 384000 : 180000

= > 60 : 32 : 15

15’s = 4500

1’s = 300

Total profit = 107’s = Rs. 32100

The share of A, B and C = [25000*12]: 8B: 4C = 15: 4: 3

15’s = 25000*12

1’s = (25000*12)/15 = 20000

Capital of B

= > 8B = (20000*4) = 80000

= > B = Rs. 10000

Capital of C

= > 4C = (20000*3) = 60000

= > C = Rs. 15000

Total Money invested = 10000 + 15000 = Rs. 25000

= > 72000*(10/100) = Rs. 7200

Remaining = 72000 – 7200 = 64800

The ratio of investment of Aravind, Ganesh and Thyagu

= > 24000: 30000: 36000

= > 4: 5: 6

15’s = 64800

1’s = 4320

The share of Aravind = (4*4320) + 7200 = 24480

The share of Thyagu = (6*4320) = 25920

Required difference = 25920 – 24480 = Rs. 1440

According to the question,

(40000*12)/(30000*x) = (4/1)

X = 4 months

Ajay joins the business after 8 months

The share of Arun, Kathir and Manoj

[4x*1 + (4x + 80000)*2] : [ 6x*3] : [7x*2 + (7x + 120000)*1] = 28 : 18 : 33

[4x + 8x + 160000] : [18x] : [14x + 7x + 120000] = 28 : 18 : 33

(12x + 160000] : (18x) : (21x + 120000) = 28 : 18 : 33

= > (12x + 160000)/(18x) = (28/18)

= > 12x + 160000 = 28x

= > 160000 = 28x – 12x

= > 16x = 160000

= > x = 10000

Initial investment of Kathir = 6x = Rs. 60000

The ratio of investment of Rajesh and Ashok = (3/5) : (2/5) =3 : 2

The ratio of profit of Rajesh and Ashok = (3/8) : (5/8) = 3 : 5

According to the question,

(3*8) : (2*x) = 3 : 5

(24/2x) = (3/5)

X = 20 months

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM General Awareness “20-20” 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM 