Quantitative Aptitude Questions (Profit and Loss) for SBI Clerk 2018 Day-39

Quantitative Aptitude Questions (Profit and Loss) for SBI Clerk 2018 Day-39:

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June/July 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Profit and Loss- Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 1524]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

1) Ganesh bought 50 dozen of pens at Rs.6 per dozen. He spent Rs.250 on a particular tax and he sold them at Rs. 1 per each pen. What was his profit or loss percent?

  1. 8.08%
  2. 9.09%
  3. 7.07%
  4. 6.06%
  5. None of these

2) A trader bought 20kg of sugar at the rate of Rs. 30 per kg. He sold 30% of the total quantity at the rate of Rs. 40 per kg. At what price per kg should he sell the remaining quantity to make 15% overall profit (approx)?

  1. Rs. 25
  2. Rs. 36
  3. Rs. 22
  4. Rs. 32
  5. None of these

3) Preethi buys two books for a total cost of Rs. 300. By selling one book for 2/5 of its cost and the other for 5/2 of its cost, she makes a profit of Rs. 48 on the whole transaction. The cost of the lower priced book is(approx)?

  1. Rs 108.50
  2. Rs 135.25
  3. Rs 82.50
  4. Rs 76.50
  5. None of these

4) Vinay sells a shirt for Rs 800 and earned some profit. The profit of that shirt is equal to the 15 times of the loss incurred when it is sold for Rs.360. If he wants to make a profit of 30%, then what will be the Selling Price?

  1. Rs 387.50
  2. Rs 503.75
  3. Rs 425.70
  4. Rs 640.50
  5. None of these

5) A key chain was sold for Rs.30 with a profit of 25%. If it were sold for Rs.27 then what would have been the percentage of profit and loss?

  1. 7.5%
  2. 9.2%
  3. 12.5%
  4. 8.3%
  5. None of these

6) Vinith bought a table and a chair for Rs.1500. He sold the table at a gain of 10% and the chair at a loss of 5%, there by gaining 1% on the whole. Find the cost of the table.

  1. Rs.900
  2. Rs.600
  3. Rs.500
  4. Rs.800
  5. None of these

7) A car worth Rs.300000 is sold by Rajesh to Praveen at 10% profit. Praveen sells the car back to Rajesh at 4% loss. Then in the entire transaction Rajesh gains/losses?

  1. Rajesh gains Rs.13200
  2. Rajesh gains Rs.16300
  3. Rajesh loses Rs.33000
  4. Rajesh loses Rs.3168
  5. None of these

8) Nithisha bought a cooker and paid 5% less than the original cost. She sold it with 15% profit on the cost she had paid. What percentage of profit did Nithisha earn on the original cost?

  1. 9.25%
  2. 12.5%
  3. 15.75%
  4. 17.20%
  5. None of these
  1. A shopkeeper marks the price of an article at Rs.180. What will be the selling price, if he allows two successive discounts of 5% each?
  1. 184.5
  2. 161.55
  3. 162.45
  4. 172.45
  5. None of these
  1. A person bought two books for Rs.1200 each. He sold one at a profit of 20% and the other at a loss of 20%. What would be his overall profit or loss in the transaction?
  1. 4% profit
  2. 4% loss
  3. 2% profit
  4. No Profit no loss
  5. None of these

Answers:

1) Answer b

Cost price of 1 dozen of pens = Rs.6
Cost price of 50 dozen of pens = Rs. 50 x 6 = 300
Amount of tax paid = Rs.250
Therefore total cost price = 250+ 300= Rs.550

Selling price of total number of pens = 50 x 12 x 1 = Rs. 600
Therefore, Gain = s.p-c.p

=600-550

=Rs 50

Gain % = gain/c.p *100

=(50/550) *100

=9.09%

2) Answer d

Total quantity of sugar = 20 kg

Total CP of sugar = 20 * 30 = Rs 600
30% of Total Quantity = 30% of 20

= 30/100*20= 6
SP = 6*40 = Rs 240
SP = 600 * 115/100

= Rs 69000/100

= RS 690
SP of Remaining Quantity = 690– 240 = Rs 450
Remaining Quantity = 20-6=14 kg
sugar per Kg = 450/14

= Rs. 32.14

3) Answer a
Explanation:
CP of 1st book= x
CP of 2nd book= 300-x
SP of 1st book= 2x/5
SP of 2nd book=(300-X)5/2
Profit=SP-CP
48=[2x/5+(300-X)5/2]-300
48=2x/5 +1500/2-5x/2 -300
48=(4x+7500-25x/10)-300
48=(7500-21x/10)-300
48=(7500-21x-3000)/10
48=4500-21x/10
480=4500-21x
21x=4500-480
21x=4020
X= Rs. 191.50
The cost of lower priced book= Rs. 108.50

4) Answer b

Vinay sells a shirt for Rs 800 and earned some profit. The profit of that shirt is equaled to the 15 times of the loss incurred when it is sold for Rs.360.

Selling price of a shirt = Rs 800;

Let the cost price of the shirt= x
Profit = Rs (800 – x)
Selling price of the shirt = Rs 360;

Loss = Rs (x – 360)
⇒ (800 – x) = 15 (x – 360)
⇒ 800 – x = 15x – 5400

15x+x= 800+5400
16x = 6200
⇒ x = 387.50
cost price of the shirt= Rs 387.50

Profit = 30%
Selling price = (100+gain %) /100*cp

=130*387.50/100

=50375/100

=Rs. 503.75

5) Answer c

Given selling price = Rs.30

Profit = 15%

Cost price = 100 / (100+gain %) * selling price

=100 / (100+24)*30

=100 / 125 *30

=Rs.24

When selling price = Rs.27

Profit = S.P – C.P

=(27 – 24)

=Rs.3

Profit % = profit *100 / cost price

=3*100 / 24

Profit% = 12.5%

6) Answer b

Let the cost price of the table be Rs.x

Then cost price of the chair = Rs(1500 – x)

10% of x – 5% of (1500 – x) = 1% of 1500

(10x / 100) – (5/100)(1500-x) = (1/100)*1500

(10x/100) – (7500/100) + 5x /100 = 1500/100

15x /100 – 75 = 15

15x / 100 = 90

15x = 9000

X= 9000/15

X= 600

Hence the cost of the table is Rs.600

(or)

Cost price of table + Chair = 1500

= > 2:3

5’s = 1500

1’s = 300

Cost of table = 2’s = 600

7) Answer a

Money spent by Rajesh = Rs.300000

Money received by Rajesh = 110% of Rs.300000

=110/100 * 300000

=Rs.330000

Cost price to Rajesh = 96% of 330000

=96/100*330000

=Rs.316800

Rajesh gains = S.P – C.P

=330000 – 316800

=Rs.13200

8) Answer a

Let original cost = Rs.100

The cost price = Rs.95

Selling price = 115% of Rs.95

=Rs (115/100*95)

=Rs(10925 / 100)

=Rs.109.25

Required percentage = ((109.25 – 100)/100)*100 %

=9.25%

  1. Answer c

Successive discount = (5 + 5 – (5 ×5 /100)) = 10 – 0.25 = 9.75%

∴ Discount of an article = 100 – 9.75 = 90.25%

Hence, required S.P = 180 × 90.25 / 100 = 16245/100 = 162.45

  1. Answer d

According to the question,

C.P1= 1200; Profit = 20%

Hence, S.P1 = 1200 × 120 /100 = 1440

C.P2 = 1200; Loss = 20%

Hence, S.P2= 1200 × 80/100 = 960

Total selling price = S.P1 + S.P2 = 1440 + 960 = 2400

Total cost price = 1200 + 1200 = 2400

The cost price is equal to selling price. Hence, there is no profit and no loss.

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments