Home » Quantitative Aptitude » Quant Questions Ratio Proportion Problems Set 2

Quant Questions – Ratio and Proportion Problems Set 2

Dear Readers, Important Ratio and Proportion Problems for upcoming competitive Exams with Solutions. Ratio and Proportion is an important topic from banking exam point of view. We could solve Ratio & Proportion problems easily if we understand the basic concepts. Aspirants preparing for SBI Clerk, SBI PO, IBPS Clerk, IBPS PO, Insurance, RBI and other competitive examination can make of use these ratio and proportion problems. We have included some important ratio & proportion problems that are repeatedly asking in competitive exams. Practice lot of questions to become an expert in solving ratio and proportion problems and learn to use shortcuts.

Ratio and Proportion Problems – Set 2

1).A particular sum was divided among A, B and C in ratio 2:6:7 respectively. If the amount received by A was Rs. 4,908, what was the difference between the amounts received by B and C?
a)  Rs. 2,454
b)  Rs. 3,494
c)  Rs. 2,135
d)  Rs. 2,481
e)  None of these
 
2).The average age of a man and his son is 30 years. The ratio of their ages four years ago was 10:3 respectively. What is the difference between the present ages of the man and his son?
a)  28 years
b)  16 years
c)  26 years
d)  44 years
e)  None of these
 
3).The ratio between Gloria’s and Sara’s present ages is 4:7 respectively, Two years ago the ratio between their ages was 1:2 respectively. What will be Sara’s age three years hence?
a)  17 years
b)  14 years
c)  11 years
d)  8 years
e)  None of these
 
4).The total number of students in a school is 31700. If the ratio of boys to the girls in the school is 743:842 respectively, what is the total number of girls in the school?
a)  14860
b)  16480
c)  15340
d)  Cannot be determined
e)  None of these
 
5).The ratio of the ages of A and B seven years ago was 3:4 respectively. The ratio of their ages nine years from now will be 7:8 respectively. What is B’s age at present?
a)  16 years
b)  19 years
c)  28 years
d)  23 years
e)  None of these
 
6).The ratio of the ages of A and B is 4:3 respectively. The ratio of their ages eight years from now will be 6:5 respectively. How old was A, when B was 7 years old?
a)  16 years
b)  11 years
c)  9 years
d)  12 years
e)  None of these
 
Direction (07 to 09):Study the following information and answer the questions that follow:
A sum of Rs. 10,980 is to be divided amongst A, B and C in the ratio 7:3:5 respectively.
 
7).How much is C’s share?
a)  Rs. 3,600
b)  Rs. 3,006
c)  Rs. 3,650
d)  Rs. 3,660
e)  Rs. 3,124
 
8).What is the sum of B’s and C’s share?
a)  Rs. 5,685
b)  Rs. 5,865
c)  Rs. 5,897
d)  Rs. 5,873
e)  Rs. 5,856
 
9).What is the difference between A’s and B’s shares?
a)  Rs. 2,196
b)  Rs. 2,928
c)  Rs. 2,961
d)  Rs. 2,289
e)  Rs. 2,982
 
10).The respective ratio between the present ages of father, mother and daughter is 7:6:2. The difference between mother’s and the daughter’s age is 24 years. What is the father’s age at present?
a)  43 years
b)  42 years
c)  39 years
d)  38 years
e)  None of these
 
Answers:                    
1).a) 2).a) 3).a) 4).e) 5).d) 6).b) 7).d) 8).e) 9).b) 10).b)
 
Solution:
 
1).If the total amount be Rs. x, then (2x / 15) = 4908
x = (4908 × 15) / 2 = Rs. 36810
Required difference = [(7 – 6) / 15] × 36810 = Rs. 2454
Answer : a)
 
2).Four years ago,
Father’s age = 10x years , son’s age = 3x years
10x + 3x + 8 = 60 (sum of their ages = 2 × 30 = 60)
= 13x = 60 – 8 = 52à x = 4
Required difference
Answer : a)
 
3).Let Gloria’s and Sara’s present ages be 4x and 7x years respectively
Two years ago,      (4x – 2) / (7x – 2) = 1 / 2
8x – 4 = 7 x – 2 àx = 2
Sara’s age three years hence = 7x + 3 = 17 years
Answer : a)
 
4).Boys : Girls = 743 : 842
Total number of students = 31700
Number of girls = [842 / (743 +842)] × 31700 = (842 / 1585) × 31700
= 16840
Answer : e)
 
5).A’s present age = (3x + 7) years
B’s present age = (4x + 7) years, After 9 years,
(3x + 7 + 9) / (4x + 7 + 9) = 7 / 8
(3x + 16) / (4x + 16) = 7 / 8à (3x + 16) / (x + 4) = 7 / 2
7x + 28 = 6x + 32à x = 32 – 28
x = 4, B’s present age = 4x + 7 = 23 years
Answer : d)
 
6).A’s present age = 4x years, B’s present age = 3x years
After 8 years,
(4x + 8) / (3x + 8) = 6 / 5à 20x + 40 = 18x + 48
2x = 48 – 40 = 8
X = 4,  B’s present age = 12 years
A’s age = 4x -5 = 16 – 5 = 11
Answer : b)
 
7).  C’s share = (5 /15) × 10980 = Rs. 3660
Answer : d)
 
8).(B + C)’s share = [(3+5) / 15] × 10980
=( 8 /15) × 10980 = Rs. 5856
Answer : e)
 
9).Required difference = Rs. [(7-3) / 15] × 10980 = Rs. 2928
Answer : b)
 
10).According to the question,
6x – 2x = 24à4x = 24
X = 6
Father’s present age = 7x = 7×6 = 42 years
Answer : b)

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF