Quantitative Aptitude Questions (Ratio and Proportion) for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-55

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June/July 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Ratio and Proportion- Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 1771]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

1) The ratio of the number of male and female in a committee is 5:6. If the percentage increase in the number of male and female be 12% and 10% respectively, what will be the new ratio?

A.33:28

B.28:33

C.27:34

D.34:27

E.None of these

2) A manager divided Rs 234 into three workers P, Q and R such that 4 times P’s share is equal to 6 times Q’s share which is equal to 3 times R’s share. How much did P get?

A.Rs 82

B.Rs 78

C.Rs 56

D.Rs 64

E.None of these

3) A box contains the coins of 5p, 10p and 25p are in the ratio 3:3:5. If there is Rs. 34 in all, how many 10p coins are there?

A.40

B.60

C.80

D.100

E.None of these

4) The wages of Naveena and Menaka are in the ratio ratio 6:5. If the wages of each is increased by Rs.6000, the new ratio becomes 38:35. What is Menaka’s present salary?

  1. 4000
  2. 5500
  3. 5000
  4. 4500
  5. None of these

5) Ratio of the salary of X & Y is 5:8. If the salary of X increase by 40% and those of Y decrease by 15%, the new ratio of their salary becomes 10:9. What is X’s salary?

A.24000

B.25000

C.28000

D.data inadequate

E.None of these

6) The ratio of the number of UG students and PG students in a college is 5:4. If 40% of the UG students and 50 % of the PG students are scholarship holders. What percentage of the students does not get the scholarship?

A.54.6%

B.55.2%

C.55.5%

D.54.3%

E.None of these

7) Karan, Hari and Kowshik play cricket. The runs got by Karan to Hari and Hari to Kowshik are in the ratio of 5:3. They get altogether 588 runs. How many runs did Karan get?

  1. A.150 runs
  2. B.300 runs
  3. C.250 runs
  4. D.200 runs
  5. E.None of these
  1. The cost of 8A is equal to the cost of 50B. The cost of 19C is 456. The cost of B is twice the cost of 2C. What is the total cost of 3A and 4B together?
  1. 2184
  2. 2168
  3. 2243
  4. 2264
  5. None of these
  1. Divide Rs. 370 into three parts such that second part is 1/4 of the third part and the ratio between the first and the third part is 3 : 5. Find the amounts of these three parts respectively.
  1. 50, 120, 200
  2. 120, 50, 200
  3. 200, 120, 50
  4. 200, 100, 50
  5. None of these
  1. Two numbers are in the ratio of (1 ½): (2 2/3). When each of these is increased by 15, the ratio changes to 1 2/3: 2 ½. The larger of the numbers is,
  1. 48
  2. 27
  3. 36
  4. 64
  5. 56

Answers:

1) Answer: B

Originally, let the number of male and female in a committee be 5x and 6x respectively.

Their increased number is (112% of 5x) and (110% of 6x).

(112/100)*5 and (110/100)*6

=5.6 : 6.6

=56 : 66

=28 : 33

So, the required ratio = 28 : 33

2) Answer: B

4 times P’s share = 6 times Q’s share = 3 times R’s share

4*P = 6*Q

P/Q = 3/2

6*Q = 3*R

Q/R = ½

 

P : Q : R = 3 : 2 : 4

The sum of the total Salary,

3x+2x+4x=234

9x=234

X=234/9=26

Hence p gets =3x=3*26= Rs 78

3) Answer: B

Let the no. of 5p, 10p, 25 p coins be 3x, 3x & 5x respectively.

Then sum of their values = Rs. [(5*3x/100) + (10*3x /100) + (25*5x/100)]

=Rs. [(15x/100) + (30x /100) + (125x/100)]

=Rs. (15x+30x+125x / 100)

=Rs. (170x /100)

Therefore 170x / 100 = 34

X=34 *100/170

X=20

Hence the no. of 10p coins = 3x

=3*20

=60

4) Answer: D

Let the original salary of Naveena and Menaka be 6x and 5x respectively

Then, (6x+6000) / (5x+6000) = 38/35

35(6x+6000) = 38(5x +6000)

210x +210000 = 190x + 228000

210x – 190x = 228000 – 210000

20x = 18000

X=900

Menaka’s present salary = 5x

= 5*900 = Rs. 4500

5) Answer: D

Let the original salary of X & Y be 5x & 8x respectively

New salary of X = 40% of 5x

=140/100 * 5x

=700x /100

= 7x

New salary of Y = 85% of 8x

=185 /100 *8x

= 74x/5

Therefore 7x : 74x/5 = 10:9

7x*5/74x =10:9

We can’t find x, so the given data is inadequate

6) Answer: C

Let UG students be = 5x and

PG students be = 4x respectively

No. of those who do not get scholarship,

= 60% of 5x + 50% of 4x

= (60/100*5x) + (50/100*4x)

= 300x/100+ 200x /100

= 3x + 2x

= 5x

Required percentage = (5x/9x) *100

= 55.5%

7) Answer: B

Karan  :  Hari =5:3

Hari  :  Kowshik =5:3

Karan : Hari : Kowshik = 25:15:9

Therefore, the runs made by Karan,

=25/49*588

=25*12=300 runs

8) Answer: A

8A= 50B=> A/B=50/8

A : B= 50:8=>25:4

19C = 456

=>C=24

B=2*2C=4*24=96

4’S=96=>1’S=24

A=24*25=600

3A +4B=3*600+4*96=2184

9) Answer: B

Let the first and the third parts be 3x and 5x.

Second part = 1/4 of third part = (1/4) × 5x == 5x/4

Therefore, 3x + (5x/4) + 5x = 370

(12x + 5x + 20x)/4 = 370

37x/4 = 370

x = (370 × 4)/37

x = 10 × 4

x = 40

Therefore,

First part = 3x =3 × 40=120

Second part = 5x/4 =5 × 40/4=50

Third part = 5x =5 × 40=200

10) Answer: A

Two numbers are in the ratio of,

(1 ½): (2 2/3) =>3/2: 8/3 =>9:16 (9x, 16x)

1 2/3: 1 ½ =>5/3:5/2 =>2:3

9x+15/16x+15 =2/3

27x+45 = 32x+30

5x= 15

X=3

The larger of the numbers is, 16x= 48

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

3 2 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments