# Quantitative Aptitude Questions (SI and CI) for SBI Clerk 2018 Day- 107

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of SI and CI – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2449]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

1. A certain sum of money lent out at simple interest amounts to Rs. 2400 in 4 years and Rs. 3000 in 6 years. Find the rate of interest per annum?
1. 20 %
2. 18 %
3. 25 %
4. 15 %
5. 12 %
1. Sanjay invested Rs. 48000 in two different parts one at 10% CI (Compounded half yearly) and another one at 15% SI. At the end of the year he received total interest Rs. 5490, then find the amount invested in SI?
1. 18000
2. 12000
3. 22000
4. 25000
5. None of these
1. Sanjana invested Rs. 15000 in SI at the rate of 2x% per annum for two years and the same amount is invested in CI at the same rate of interest if she received Rs.150 more interest than S.I, then find the rate of interest per annum?
1. 10 %
2. 14 %
3. 12 %
4. 16 %
5. None of these
1. Saaru invested Rs. 25000 in CI at the rate of x% per annum and Rs. 32000 is invested in SI at (x + 3) % rate of interest for one year if she received the total amount at the end of the year is Rs. 62520, then find the rate of interest per annum for Simple interest?
1. 7 %
2. 9 %
3. 13 %
4. 11 %
5. None of these
1. If the S.I on a sum of money for 3 years at 10% per annum is Rs. 15000, what is the C.I on the same at the same rate and for the same time?
1. 17250
2. 16550
3. 16750
4. 17450
5. None of these
1. Akilesh borrowed a certain sum of money at simple interest for 3 years at 8 % per annum and he pays Rs. 4200 as interest. Find the corresponding compound interest?
1. 4256.52
2. 4332.75
3. 4544.96
4. 4421.38
5. None of these
1. Banu lent Rs. 4500 to Raju for 2 years and Rs. 7500 to Kathir for 4 years at same rate of interest and received altogether Rs. 2340 as interest from both. Find the rate of simple interest?
1. 8 %
2. 12 %
3. 6 %
4. 10 %
5. None of these
1. An amount doubles itself at simple interest in 8 years. Find the rate of interest?
1. 12. 5 %
2. 14 %
3. 8. 5 %
4. 6 %
5. None of these
1. What is the approximate difference between compound interest on Rs. 28000 for 2 year at 4 % per annum compounded yearly and half yearly?
1. Rs. 32
2. Rs. 23
3. Rs. 45
4. Rs. 51
5. Rs. 36
1. The difference between the simple interest and compound interest for 3 years at 6 % per annum is Rs. 275.40. Find the sum?
1. Rs. 32000
2. Rs. 28000
3. Rs. 22000
4. Rs. 25000
5. None of these

In 4 years, Amount = 2400In 6 years, Amount = 3000

S.I for 2 years = 3000 – 2400 = 600

S.I for 1 year = 300

1. I for 6 years = 6*300 = 1800

Principle = 3000 – 1800 = 1200

According to the question,

(1200*6*r)/100 = 1800

R = 1800/72 = 25 %

Let us take one part be x and another one be 48000-x According to the question,

X[(1 + 10/200)2 – 1) + [(48000 – x)*15*1]/100 = 5490

X[(210/200)2 – 1)] + 7200 – (15x/100) = 5490

(41x/400) + 7200 – (15x/100) = 5490

(41x/400) – (15x/100) = 5490 – 7200

-19x/400 = -1710

X = 1710*(400/19) = 36000

The amount invested in S.I = 48000 – x = 48000 – 36000 = Rs. 12000

C.I – S.I = 15015000[(1 + (2x/100))2 – 1] – (15000*2x*2)/100 = 150

15000[((100 + 2x)/100)2 – 1] – 600x = 150

15000*[(10000 + 400x + 4x2 – 10000)/10000] – 600x = 150

15000*[(400x + 4x2)/10000] – 600x = 150

(60000/10000)*[100x + x2] – 600x = 150

600x +6x2 – 600x = 150

6x2 = 150

X2 = 25

X = 5

The rate of interest per annum = 2x % = 10 % per annum

According to the question,25000*[(100 + x)/100] + [(32000*(x + 3))/100] + 32000 = 62520

25000 + 250x + 320x + 960 = 62520 – 32000

570x = 30520 – 25960

570x = 4560

X = 8

Rate of Interest for S.I = x + 3 = 11 %

S.I = Pnr/10015000 = (P*3*10)/100

P = 1500000/30 = Rs. 50000

Corresponding C.I:

50000*(10/100) = 5000

55000*(10/100) = 5500

60500*(10/100) = 6050

C.I = 5000 + 5500 + 6050 = Rs. 16550

S.I = PNR/1004200 = P*3*8/100

P = 4200*100/24

P = 17500

Corresponding C.I:

17500*(8/100) = 1400

18900*(8/100) = 1512

20412*(8/100) =1632.96

C.I = 1400 + 1512 + 1632.96 = 4544.96

Let the rate of interest be x,(4500*2*x)/100 + (7500*4*x)/100 = 2340

90x + 300x = 2340

390x = 2340

X = 2340/390 = 6 %

The rate of interest(x) = 6 %

Let the principle be x,Amount = 2x

S.I = 2x – x = x

S.I = PNR/100

X = [x*8*R]/100

R = 100/8 = 12.5 %

C.I for annually:

28000*(4/100) = 1120

29120*(4/100) = 1164.8

C.I = 1120 + 1164.8 = 2284.8

C.I for half yearly:

28000*(2/100) = 560

28560*(2/100) = 571.20

29131.2*(2/100) = 582.624

29713.824*(2/100) = 594.27648

C.I = 560 + 571.20 + 582.624 + 594.27648 = 23008.10048

Required difference = 23008.10048 – 2284.8 = 23.30048 = Rs. 23

The difference between the simple interest and compound interest for 3 years is,Difference = [Sum* r2 * (r + 300)]/1003

275.40 = [Sum*36*306]/1003

Sum = (275.40*100*100*100)/(36*306)

Sum = Rs. 25000

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM General Awareness “20-20” 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM 