Quantitative Aptitude Questions (Time and work) for SBI Clerk 2018 Day- 109

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Time and work – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2463]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

1) A alone can do a piece of work in x days. B alone can do the same work in 5 days more than A. C alone can do the same work in 15 days. If all of them working together and completed the work in 7 1/7 days, then find the value of ‘x’

a) 20

b) 25

c) 30

d) 10

e) 12

2) M & N do a certain work in 40 days and 24 days respectively. M started the work alone and then after 8 days N joined him till the completion of the work. How long did the work last?

a) 16days

b) 18days

c) 20 days

d) 22 days

e) None of these

3) Kathir takes thrice as much time as Karthi and twice as much as Krish to finish a piece of work. Together they finish the work in 3 days. What is the time taken by Karthi to finish the work?

  1. 10 days
  2. 12 days
  3. 6 days
  4. 4 days
  5. None of these

4) Moni can do a piece of work in 18 days, Moni and Jack together can do in 9 days. If Jack does the work only for half a day daily then in how many days the work will be completed?

  1. 16 days
  2. 9 days
  3. 18 days
  4. 12 days
  5. 10 days

5) Rishwi can finish a work in 6 days working 4 hours a day. Dhiviksha can complete the same work in 4 days working 5 hrs a day. If both Rishwi and Dhiviksha work together, working 4 hrs a day, in how many days can they finished the work?

a) 30/11

b) 11/120

c) 11/30

d) 30/13

e) None of these

6) Karthi is 40% more efficient than Rajesh, and Karthi can alone do a work in 20 days. If they working in alternative days starts with Karthi, then in how many days the work will get completed?

  1. 21 (1/7) days
  2. 26 (2/5) days
  3. 18 (6/17) days
  4. 23 (1/5) days
  5. 21 (3/5) days

7) ‘X’ men can complete a piece of work in 40 days. If there were 8 men more, the work could be finished in 10 days less. The original number of men is:

  1. 45
  2. 65
  3. 23
  4. 24
  5. 20

8) If 10men or 20 women or 50 children can complete the work in 9 months, if 5 men and10 women and 10 children can complete the work in how many months?

  1. 10.5 months
  2. 12 months
  3. 9.5 months
  4. 7.5 months
  5. None of these

9) Preethi can complete the work in 24 minutes and Shri can complete the work in 36 minutes. Kavitha can complete the work in 6/5 th of efficient by both Preethi and Shri together. Find the total time taken by all together to complete the work.

  1. 7 2/7 min
  2. 6 6/11 min
  3. 5 7/11 min
  4. 9 9/11 min
  5. None of these

10) A, B and C alone can finish a work in 48, 30 and 24 days respectively. A, B and C started working together and C left the work after 8 days and B left the work 6 days before it got completed. Only A worked till the end to finish the work. How many days A worked together with B?

  1. 10 days
  2. 17 days
  3. 23 days
  4. 41 days
  5. 34 days

Answers:

1). Answer: b

Given,(1/x) + (1/(x+5)) +1/15 = 7/50

(1/x) + (1/(x+5)) = 7/50 – 1/15

(2x+5)/(x2+5x) = 11/150

11x2-245x-750 =0

Simplify the above equation, we get x = -30/11, 275/11=25, (Eliminate –ve value)

X= 25 days

2). Answer: C

Work done by M in 8 days = 1/40*8=1/5

Remaining work = 1-1/5 = 4/5

(M+N)’s 1 day work = 1/40 + 1/24

= (3+5)/120 =8/120

=1/15

Now 1/15 work is done by M & N in 1 day.

So 4/5 work will be done by X and Y is,

=15 * 4/5

=12 days

Hence total time taken = 12+8 = 20 days

3). Answer: C

Kathir takes thrice as much time as Karthi and twice as much as Krish,Kathir takes x days, Karthi takes x/3 days and Krish takes x/2 days

Together they work then finished in 3 days

(1/x) + (3/x) + (2/x) = 1/3

6/x = 1/3

x = 18

Karthi takes 18/3 = 6 days

So, Karthi takes 6 days to complete work.

4). Answer: D

Moni’s 1 day work = 1/18They can together complete in 9 days.

Jack’s 1 day work = 1/9 – 1/18 = 1/18

If Jack works only for half a day daily, then his 1 day work becomes (1/2)*(1/18) = 1/36

Therefore, 1 day work of both Moni and Jack,

= 1/18 + 1/36 = 3/36 = 1/12

Hence, the work will be completed in 12 days.

5). Answer: A

Rishwi can complete the work in (6*4) = 24 hrsDhiviksha can complete the work in (4*5) = 20 hrs

Rishwi’s 1 hr work = 1/24

Dhiviksha’s 1 hr work = 1/20

(Rishwi and Dhiviksha)’s 1 hr work = (1/24 + 1/20)

= (5+6)/120 = 11/120

So both Rishwi and Dhiviksha will finish the work in (120/11) hrs

Number of days of 4 hrs each = 120/11*1/4

=120/44

=30/11 days

6). Answer: d

The ratio of Efficiency of Karthi and Rajesh= 140:100 = 7:5Then work ratio of Karthi and Rajesh=5:7

Now given that, Karthi’s one day’s work= 1/20

Then Rajesh’s one day’s work= 1/28

Thus in two days, the work done by them= 1/20+1/28=12/140

Then work done by them in 22 days= (12*11)/140 = 132/140

Work done by them in 23 days = (132/140) + (1/20) = 139/140

Remaining work = 1- (139/140) = 1/140

Remaining work done by Rajesh in = (1/140)*28 = (1/5) days

Thus total days to complete the work= 23 + (1/5) = 23 (1/5) days

7). Answer:  D

Let the number of men is ”a”a*40 = (a+8)30

40a=30a+240

10a=240 => a=24

8). Answer: D

10 men =50 children5 men =25 children

20 women = 50 children

10 women = 25 children

50 children can complete it on 9 months

= 25+25+10 =60

= (50*9)/60 =7.5 months

9). Answer: B

Total work = 72Preethi = 24 minutes = 3 work/min

Shri = 36 minutes     = 2 work/min

Kavitha = 12 minutes = 6 work/min (<= (6/5)*(3+2))

Total work done in one minute = 11 works

= 72 /11 = 6 6/11 min

10). Answer: a

Solution:

Let x be the total number of days to complete the work.

x/48 + (x-6)/30 + 8/24=1

(5x+8x-48+80)/240=1

13x +32=240

x=16 days

Thus number of days A worked with B=(x-6) days = 10 days

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments