Quantitative Aptitude Questions (Time and Work) for SBI Clerk 2018 Day- 123

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Time and Work – Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

[WpProQuiz 2619]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click here to view Quantitative Aptitude Questions in Hindi

  1. A can do a piece of work in 15 days, B can do it in 18 days. B started the work after 6 days B left and A joins 5 days after the work was started. The work has finished in?
  1. 12 days
  2. 17 days
  3. 15 days
  4. 9 days
  5. None of these
  1. 12 men can complete a piece of work in 15 days. They started the work and after 5 days, 8 more men joined them. In how many days will the work be completed?
  1. 11 days
  2. 13 days
  3. 15 days
  4. 18 days
  5. None of these
  1. 15 men can complete a piece of work in 12 days. After 4 days from the start of the work, some men left. If the remaining work was completed by the remaining men in 10 days, how many men left after 4 days from the start of the work?
  1. 5 men
  2. 2 men
  3. 6 men
  4. 3 men
  5. None of these
  1. A and B together can do a work in 12 days, B and C can do together in 6 days while C and A together can do in 10 days. In how many days C alone will complete the work?
  1. 12 4/5 days
  2. 10 10/11 days
  3. 14 5/6 days
  4. 13 7/8 days
  5. None of these
  1. 9 women and 5 men can do a work in 9 days. 8 women and 9 men can do a same work in 6 days. How long will 5 women and 9 men can take to do the work?
  1. 6 9/19 days
  2. 7 5/11 days
  3. 8 3/7 days
  4. 5 1/5 days
  5. None of these
  1. If 6 men or 9 women can reap a field in 69 days, then what will be the time taken by 10 men and 8 women to reap the field?
  1. 30 days
  2. 21 days
  3. 25 days
  4. 27 days
  5. None of these
  1. P can do a piece of work in 18 days. Q is 20 percent more efficient than P. Then in how many days three-fourth of the work is completed when both are working simultaneously?
  1. 7 5/13 days
  2. 9 4/7 days
  3. 6 3/22 days
  4. 8 6/17 days
  5. None of these
  1. A and B undertake to complete a piece of work for Rs. 1800. A can do it in 10 days, B can do it in 15 days and with the help of C they complete the work in 5 days. Find the share of C?
  1. Rs. 360
  2. Rs. 300
  3. Rs. 390
  4. Rs. 430
  5. None of these
  1. Ganesh and Ragu can separately do a piece of work in 25 and 20 days respectively. They worked together for 8 days, after which Ragu was replaced by Rohit. If the work was finished in next 3 1/2 days, then the number of days in which Rohit alone could do the work will be?
  1. 28 days
  2. 21 days
  3. 30 days
  4. 25 days
  5. None of these
  1. 15 men can complete a work in 12 days. 4 days after they started the work, 3 men left and 8 more men joined. How many days will it take to complete the remaining work?
  1. 8 days
  2. 4 days
  3. 6 days
  4. 10 days
  5. None of these

 Answers:

1). Answer c

(x – 5)/15 + 6/18 = 1

(x – 5)/15 + (1/3) = 1

(x – 5 + 5)/15 = 1

X = 15 days

2). Answer a

Total work = 12*15 = 180 work

5 days work = 12*5 = 60 work

Remaining work = 180 – 60 = 120

According to the question,

= > 120/20 = 6 days

The total no of days = 6 + 5 = 11 days

The work gets completed in 11 days

3). Answer d

Total work = men*days

Total units of work = 15*12 = 180 units

Work done in 4 days = 15*4 = 60 units

Remaining work = 180 – 60 = 120 units

Let the number of men left after 4 days be x

According to the question,

120/10 = 15 – x

12 = 15 – x

X = 3 men

After 4 days from the start of the work, 3 men left the job.

4). Answer b

(A + B)’s one day work = (1/12)

(B + C)’s one day work = (1/6)

(C + A)’s one day work = (1/10)

2(A + B + C)’s one day work = (1/12) + (1/6) + (1/10) = 21/60 = 7/20

(A + B + C)’s one day work = 7/40

C’s one day work = (A + B + C) – (A + B)

= > (7/40) – (1/12)

= > (84 – 40)/(40*12)

= > 44/(40*12)

= > 11/120

C can complete a whole work in = 120/11 = 10 10/11 days

5). Answer a

Total work = (men (or) women)*days

Work equal,

(9w + 5m)*9 = (8w + 9m)*6

81w + 45m = 48w + 54m

33w = 9m

11w = 3m

m= 11/3

9w + 5m = 9w + (55/3)w = (82/3)w

5w + 9m = 5w + 33w = 38w

Women        days

(82/3)                   9

38               ?

(82/3)*9 = 38x

X = (41*3)/19 = 123/19 = 6 9/19 days

6). Answer d

Shortcut:

Men   women        days

6        9                 69

10      8                 ?

Required days = (6*9*69)/(48 + 90) = (6*9*69)/138

= > 27 days

(Or)

6 men = 9 women

2 men = 3 women

1 men = (3/2) women

10 m + 8 w = 10*(3/2) w + 8 w = 23 w

Women        days

9                 69

23               ?

= > (9*69)/23 = 27 days

7). Answer c

Efficiency ratio = > Q : P = 6 : 5

Days ratio = > Q : P = 5 : 6

P can do a piece of work in 18 days

6’s = 18 = > 1’s = 3

So Q can complete the work in 15 days

(1/18 + 1/15)*x = 3/4

[33/(18*15)]*x = 3/4

X = 135/22 days = 6 3/22 days

8). Answer b

1/10 + 1/15 + 1/C = 1/5

1/C = (1/5) – (1/10 + 1/15)

(1/C) = (1/5) – (1/6) = 1/30

C can do it in 30 days.

Efficiency of A, B and C = (1/10) : (1/15) : (1/30) = 3 : 2 : 1

6’s = 1800

1’s = 300

The share of C = Rs. 300

9). Answer d

Ganesh and Ragu’s one day work = (1/25) + (1/20) = 45/(25*20) = 9/100

Ganesh and Ragu’s 8 day work = (9/100)*8 = 18/25

Remaining work 7/25 done by Ganesh and Rohit

Ganesh and Rohit finished it in 3 ½ days

(7/25)*(Ganesh + Rohit)’s whole work = (7/2)

(Ganesh + Rohit)’s whole work = 25/2

Rohit’s one day work = (2/25) – (1/25) = 1/25

Rohit alone can complete the work in 25 days

10). Answer c

Total work = men * days

Total work = 15*12 = 180

3 days work = 15*4 = 60

Remaining work = 180 – 60 = 120 work

Now, the total men = 15 – 3 + 8 = 20 men

Remaining work can be completed in,

= > 120/20 = 6 days

Remaining work can complete it in 6 days.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments