Quantitative Aptitude Questions (Train Sums) Day-65

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination of SBI Clerk was scheduled from June/July. To enrich your preparation here we have providing new series of Train Sums- Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Practice Aptitude Questions (Train Sums) Day-65

maximum of 10 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

1) A train leaves Rampur at 2:15 pm and travels at the rate of 50 kmph. Another train leaves Rajpur to Rampur at 1:35 pm and travels at the rate of 60 kmph. If the distance between Rajpur and Rampur is 590 km at what distance from Rampur will the two trains meet?

  1. 200 km
  2. 300 km
  3. 250 km
  4. 225 km
  5. None of these
  1. Train A crosses the pole in 45 seconds and Train B crosses the same pole in 1min 10 seconds. The train A length is 2/5 of length of train B. What is the ratio of Speed of Train B to Train A?
  1. 28:45
  2. 45:28
  3. 9:14
  4. 14:9
  5. None of these
  1. A train of length 150m crosses a pole in 3 seconds. How long will it take to cross a bridge of length 200m?
  1. 9 sec
  2. 7 sec
  3. 6.5 sec
  4. 5 sec
  5. None of these

4). The length of a train and a platform is equal. The train at the speed of 60 km/hr crosses the platform in 1 minute. What is the length of platform?

  1. 500m
  2. 690m
  3. 660m
  4. 540m
  5. None of these
  1. Two trains having equal lengths, take 1/6 minutes and 1/4 minutes respectively to cross a post. If the length of each train is 300 meters, in what time (in seconds) will they cross each other when traveling in opposite direction?
  1. 14
  2. 16
  3. 15
  4. 12
  5. None of these

6) The speed of two trains are in the ratio x:y. They are moving in the opposite directions on parallel tracks. The first train crossed a telegraph pole in ‘k’ seconds where as the second train crossed the same telegraph pole in ‘p’ second. Find the time taken by the trains to cross each other completely.

  1. (xp + yk)/(x+y) sec
  2. (xk + yp)/(x – y) sec
  3.  (xk + yp)/(x+ y)sec
  4. (xp + yk)/(x-y) sec
  5. None of these

7) A train travels at the speed of 65 kmph and halts at 8 junctions for a certain time. It covers a distance of 1300 km in 1 day (24 hours). How long does the train stop at each junction, if it halts for the same period time at all the junction?

  1. 30 minutes
  2. 20 minutes
  3. 60 minutes
  4. 40 minutes
  5. None of these

8) How many seconds will a train 60 m in length, travelling at the rate of 42 kmph, take to pass another train 84 m long, proceeding in the same direction at the rate of 30 kmph?

  1. 41.2 seconds
  2. 43.2 seconds
  3. 42.3 seconds
  4. 42.5 seconds
  5. None of these

9) The distance between Meerut and Allahabad is 700 km. Sangamnagri express starts from Allahabad to Meerut at 60 kmph. 50 minutes later Ganga express leaves Meerut to Allahabad on the parallel tracks at 70 kmph. How far from Meerut will they cross each other?

  1. 250 km
  2. 360 km
  3. 350 km
  4. 475 km
  5. None of these

10) The two trains of lengths 400m, 600m respectively, running at same directions. The faster train can cross the slower train in 180sec, the speed of the slower train is 48km/hr. Then find the speed of the faster train?

  1. 58 Km/hr
  2. 68 Km/hr
  3. 78 Km/hr
  4. 55 Km/hr
  5. None of these

Answers:

1). Answer: c

A train that leaves Rajpur travels at the speed at the speed of 60 kmph, at 2.15 pm it will be at 550 km way from the given train at Rampur. So the two trains meet each other in 5 hours (550/110 = 5 hrs) and from Rampur trains will met at a distance of 50 * 5 = 250 km.

2) Answer: b

Let the length of train B be X m.

Then, length train A =2X/5

Now the speed of train B to that of train A

= (X/70) : (2X/5)/45

= (x/70) : (2x/225)

= 45 : 28

3). Answer: b

Speed of train is = 150/3 = 50 m/s

Time taken to cross the bridge

= (length of train + length of bridge)/ Speed of train

= 350 / 50 = 7 sec.

4). Answer: a

Let the length and platform be x metre.

Train Speed = 60 kmph = [(60 × 5)/18] m/sec = 50/3 m/sec

Time = 1 minute = 60 seconds

According to the question,

(x + x)/(50/3) = 60

6x / 50 = 60

x = (50 × 10)

x = 500 metre.

5) Answer: d

1/6 Minutes = 10 sec, 1/4 minutes = 15 sec

Speed of first train = 300/10 = 30 m/s

Speed of second train = 300/15 = 20 m/sec

If they travel in opposite direction, relative speed = 30 + 20 = 50 m/sec

Distance covered = 300 + 300 = 600 m

Time = distance/speed = 600/50 = 12 sec

6). Answer: c

Length of 1st train = xk

Length of 2nd train = yp

Time = Total distance / [Relative speed] = (xk + yp)/(x + y)

7). Answer: a

Speed = 65 kmph

Distance = 1300 km

Time taken = 1300/65 = 20 hours

Clearly, 4 hours are spent at 8 junctions in stoppages as one full day was taken for the journey to be completed.

Required time = 4 * 60 = 240 min and at each junction the halt is of = 240/8 = 30 min

8) Answer: b

Relative speed = 42 – 30 = 12 kmph = 12 * 5/18 = 10/3 m/s

Time = Total length of both the train/relative speed

= (84 + 60)/(10/3)

= 43.2 sec

9). Answer:  c

In 50 minute Sangamnagri can cover 50 km. So, the rest distance = 650 km, which will be jointly covered by both trains. Time taken = 650 / (60 + 70) = 5 hr

Distance from Meerut = 5 * 70 = 350 km

10) Answer: b

Length of the two trains = 600m + 400m
Speed of the first train = X
Speed of the second train= 48 Km/hr
1000 / [(X – 48) * 5/18] = 180

(1000*18)/[(x-48)*5] = 180

X – 48 = 20
X = 68 Km/hr

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

 

 

 

Online Mock Tests 2019: