# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-21

0
(0)

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

## Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-21

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

### Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions ( Q. 1 -5): What Value should come in place of question mark (?) in the following questions.

1). (3 / 5)  of  (2 / 7)  of  (35 / 18) of ? = 405

1. 1375
2. 1275
3. 1285
4. 1215
5. 1325

2). 24 % of 6550 – 175 % of ? = 697

1. 500
2. 475
3. 675
4. 825
5. 975

3). (1/7) of  254  of  (1/8)  =  ? ÷ 21

1. 96(1 / 4)
2. 95(1 / 7)
3. 98(2 / 7)
4. 96 (3 / 7)
5. 95(1 / 4)

4). (2892 ÷12) × 13 = ? % of 2410

1. 241
2. 342
3. 230
4. 130
5. 150

5). [(√(81 × 64) / (4.5)] × 18 = (?)^2 – 153

1. 21
2. 23
3. 17
4. 19
5. 22

Directions (Q. 6-10): what should come in place of question mark in the following number series?

1. 7, 4.5, 7.5, 16.25, 39.5, ?, 334.25
1. 80.75
2. 120.25
3. 120.75
4. 107.75
5. 108
1. 543, 668, 704,   1047,   ?,   1840
1. 1110
2. 1111
3. 1115
4. 1121
5. 1112

8).  50,      ?,     61,      89,      154,      280

1. 52
2. 51
3. 60
4. 62
5. 65

9).  2916,    972,      ?,      108,      36,     12

1. 324
2. 234
3. 248
4. 391
5. None of these

10). 8,     47,     234,    935,    ?,      5607

1. 2804
2. 2802
3. 2808
4. 2801
5. 2814

Directions (Q.11-15): Study the following table carefully and answer the questions given below.

Amount invested by six different companies during six different months (in lakh.) 1. What is the difference between the investment made by company A and E together in March and company B and D together in January (in lakh)?
1. 75
2. 65
3. 50
4. 85
5. None of these
1. What is the average of investment made by company C in May, D in February and E in January (in lakh)?
1. 22
2. 36
3. 42
4. 46
5. None of these
1. In which month was the investment made by companies maximum?
1. March
2. April
3. May
4. June
5. Other than given in the options
1. By what percent approximately is the investment made by company A in June less than that by company D in the same month?
1. 23%
2. 24%
3. 28%
4. 32%
5. 34%
1. What was the average investment made by company F during all the months (in lakhs)?
1. 34
2. 43
3. 32
4. 44
5. 42
1. A can finish a work in 24 days. B can finish the same work in 9 days and C in 12 days. B and C start the work but are forced to leave after 3 days. How many days A will take to finish the remaining work?
1. 20 days
2. 15 days
3. 25 days
4. 10 days
5. 5 days

17). The average age of 80 boys in a class is 19 years. The average age of a group of 15 boys in the class is 21 years and the average age of another group of 25 boys in the class is 18 years. What is the average age of the remaining boys in the class?

1. 18.5 years
2. 17.5 years
3. 18.875 years
4. 17 years
5. 19.25 years

18). The ratio of the age of Kalpana to that of Ruhani is 13 : 17. Four years ago, the ratio of their ages was 11 : 15. What will be the ratio of their ages six years hence?

1. 8 : 5
2. 4 : 5
3. 3 : 4
4. 7 : 8
5. Other than the given options

19). A train travelling at a speed of 60 km/hour crosses a platform in 20 seconds. What is the length of the train?

1. 333 metres
2. 300 metres
3. Other than the given options
4. 336 metres
5. Can’t be determined

20). Rohit borrowed a total amount of Rs. 30000, -a part of it at simple interest of 12% per annum and the remaining at 10% per annum. If at the end of 2 years he paid in all Rs. 36480 to settle the loan amount, then what was the amount borrowed at 12% per annum?

1. Rs. 16000
2. Rs. 18000
3. Rs. 17500
4. Rs. 12000
5. None of these

Directions ( Q. 1 -5):

(3 / 5) × (2 / 7) × (35 / 18) × ? = 405

Or, ? = [(405 × 5 × 7 ×18) / (3 × 2 × 35)] = 1215

24 % of 6550 – 175 % of  ? = 697

Or, [(24 × 6550) / 100 ] – [175 × ?/ 100] = 697

or, [(1572 – 697) × 100] / 175 = ?

:. ? = (87500 / 175) = 500

254 × (1 / 7) × (1 / 8) = ? ÷ 21

Or, ? = [(254 × 21) / 56] = 95 (1 / 4)

[(? × 2410) / 100] = (2892 ÷ 12 ) × 13

= 241 × 13 = 3133

:.? = [(3133 × 1000) / 2410] = 130

[(√(81 × 64) ÷ (4.5))] × 18 = (?)^2 – 153

Or, (9 × 8 ÷ 4.5) × 18 = (?)^2  – 153

Or, 16 × 18 + 153 = (?)^2

:. ? = √(288 + 153) = √441 = 21

Directions (Q. 6-10):

The pattern of the number series is ×0.5+1, ×1+3, ×1.5+5, ×2+7, ×2.5+9

7× 0.5 +1 = 4.5

4.5×1 +3 = 7.5

7.5×1.5 +5 = 16.25

16.25×2 +7 = 39.50

39.50×2.5+9 = 107.75

107.75×3 +11 = 334.25

The series is

543 + (5)^3 = 668, 668 + (6)^2 = 704, 704 + (7)^3 = 1047, 1047 + (8)^2 =1111

1111 + (9)^3 = 1840

50+(1^3+1) = 52

52+(2^3+1)=61.

61+(3^3+1)=89

89+(4^3+1)=154

154 + (5^3+1) = 280

(or)

The differences are like, 1^3+1, 2^3+1, 3^3+1, 4^3+1, 5^3+1

2916/3 = 972

972/3 = 324

324/3 = 108

108/3 = 36

36/3 = 12

x 6 – 1, x 5 – 1, x 4 – 1, x 3 – 1 = 935 x 3 – 1 = 2804

Directions (Q.11-15):

Investment made by A and E in March = 52 + 83 = 135

Investment made by B and D in January = 28 + 32 = 60

Hence, required difference = 135 – 60 = 75

Required average = (47 + 55 + 24)/3 = 126/3 = 42

The total investment of companies,

In January = 25 + 28 + 50 + 32 + 24 + 35 = 194 lakh

In February = 45 + 40 + 60 + 55 + 28 + 38 = 266 lakh

In March = 52 + 38 + 46 + 72 + 83 + 65 = 356 lakh

In April = 80 + 45 + 70 + 90 + 65 + 76 = 426 lakh

In May = 15 + 20 + 47 + 25 + 13 + 30 = 150 lakh

In June = 62 + 95 + 27 + 80 + 50 + 20 = 334 lakh

Hence, April month has the maximum investments.

Required percent = (80 – 62)/ 80 × 100 = 18 / 80 × 100 = 22.5% = 23%

Required average = (35 + 38 + 65 + 76 + 30 + 20)/6 = 264/6 = 44

Let the total amount of work is equal to = 1 unit

A can finish the work in 24 days it means in 1 day he will finish 1/24th of the work, in the

Similar way in 1 day B will finish 1/9 th amount of work and C will finish 1/12th amount of work.

So, (B + C)’s 1 day’s work = (1/9 + 1/12) unit= 7/36 unit

Work done by B and C in 3 days = 7/36 X 3 = 7/12 unit

Remaining work = (1 – 7/12) unit = 5/12unit

Now, 1/24 unit work is done by A in one day.

Let’s suppose he completes the remaining work in a day then,

1/24 X a = 5/12

=> a= 5/12 X 24 = 10 days

Total age of 80 boys = 80 x 19 = 1520

Total age of 15 boys = 15 x 21 = 315

Total age of next 25 boys = 18 x 25 = 450

Average of the remaining boys

= [ 1520 – {315 + 450} ] / [80 – (15+25)] = 1520-765 / 40

= 755/40 = 18.875 yrs

Let their present ages be 13x and 17x respectively.

Therefore, (13x-4 ) / (17x-4) = 11/15

x = 2

Reqd ratio = (13×2+6) / (17×2+6) = 32/40 = 4: 5

Quicker Approach:

In ratio 2 = 4 yrs

1 = 2 yrs

Kalpana’s present age = 13 x 2 = 26 yrs

Ruhani’s present age = 17 x 2 = 34 yrs

Reqd ratio = 26 + 6 : 34 + 6 =32 : 40 = 4 : 5

Speed = Distance / Time

60 = L+P / 20

L + P = (60 x 20)

Hence we can’t determine the length of the platform.

Let the amount borrowed by Rohit at 12% per annum be x.

Now, SI at 12% = (x × 2 ×12)/100 = Rs. 6x/25

And SI at 10% = [(30000—x) x 10 x 2] / 100

= Rs. (30000 — x)/ 5

Again, (6x/25) + [ (30000— x)*5/ 25] = 6480        [36480 — 30000 = 6480]

x = (6x/25) + [ 5(30000— x) / 25] = 6480

or, x = 25 × 6480 = 150000

= 162000 – 150000 = Rs. 12000

Amount borrowed by Rohit at 12% is Rs. 12000.