# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-31

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

## Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

[WpProQuiz 1363]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

### Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

1).  (5 + ? × 19 – 15 – 7) / (13 × 13 – 156) = 6

1. 4
2. 4.5
3. 5
4. 5.5
5. None of these

2).  35 – [23 – {19 – (15 – ?)}] = 12 × 2 / (1 / 2)

1. 32
2. 34
3. 36
4. 38
5. None of these

3). (261 /?) × 15 + 270 = 405

1. 24
2. 25
3. 27
4. 28
5. None of these

4). 3 (1 / 2) + 5 (1 / 5)  +  ?  + 2 (1 / 4) = 11 (1 / 3)

1. 11 / 60
2. 13 / 60
3. 23 / 60
4. 29 / 60
5. None of these

5). 8500 + (1600/?) of (1 / 5) = 8501

1. 310
2. 315
3. 320
4. 325
5. None of these

Direction (Q. 6-10): What will come in place of the question mark (?) in the following series.

6).  13  6  7   9   20  47.5   ?

1. 149.5
2. 140.5
3. 150.5
4. 147.5
5. 145.5

7).   543,   668,   704,   1047,   ?,   1840

1. 1110
2. 1111
3. 1115
4. 1121
5. 1112

8).   2   3   10  ?  376

1. 45
2. 39
3. 36
4. 42
5. None of these

9).   27  38  71  126  203   ?

1. 212
2. 202
3. 312
4. 301
5. 302

10). 37   84   260   ?   5234

1. 306
2. 512
3. 1146
4. 1046
5. None of these

Directions (Q. 11-15): Following pie-chart shows the proportion of number of LED and LCD TV’s produced on different companies. The table shows the percentage of LED TV among them.  1. If the total number of TV’s produced in Onida is 1760, what is the total number of LCD TV produced in Samsung?
1.   1316
2.   1302
3.   1309
4.   1310
5.   1305
1. If the total number of TV’s produced in all six companies together is 11000, what is the difference between the number of LCD TV and that of LED TV in Mitashi?
1.   257
2.   264
3.   266
4.   250
5.   270
1. If the total number of LCD TV produced in Sansui is 1936 then the number of LED TV produced in Sansui is what percentage of the total number of TV’s produced in all the six companies together?
1.   10.5%
2.   11.6%
3.   12.3%
4.   14.4%
5.   17.2%
1. If the number of LED TV produced in Philips is 462, what is the total number of the TV’s produced in Sony?
1.   900
2.   850
3.   800
4.   880
5.   910
1. If the total number of LCD TV produced in Philips is 858, what is the average number of LED TV produced in Sony and Philips together?
1.   439
2.   436
3.   416
4.   428
5.   429
1. 8 men can complete a piece of work in 20 days. 8 women can complete the same work in 32 days. In how many days will 5 men and 8 women together complete the same work?
1.   14 days
2.   12 days
3.   10 days
4.   16 days
5.   None of these
1. The sum of five consecutive even numbers of Set A is 220. What is the sum of another set of five consecutive numbers whose second lowest number is 37 less than double of the lowest number of Set A?
1.   225
2.   235
3.   243
4.   223
5.   None of these
1. The ratio of the angles of a quadrilateral is 3: 4 : 6 : 7. Half the second biggest angle of the quadrilateral is equal to the smaller angle of a parallelogram. What is the value of the adjacent angle of the parallelogram?
1.   96°
2.   94°
3.   126°
4.   136°
5.   None of these
1. In how many different ways can the letters of the word SHOULD be arranged?
1.   610
2.   360
3.   210
4.   720
5.   None of these
1. A truck covers the first 39 km of its journey in 45 minutes and the remaining 25 km in 35 minutes. What is the average speed of the truck?
1.   64 km/hr
2.   48 km/hr
3.   49 km/hr
4.   40 km/hr
5.   None of these

Directions (Q. 1 – 5):

(5 + ? × 19 – 15 – 7) / (13 × 13 – 156) = 6

(? × 19 – 17) / (169 – 156) = 6

? × 19 – 17 = 13 × 6 = 78

? × 19 = 78 +  17 = 95

? = 95 / 19 = 5

35 – [23 – {19 – (15 – ?)}] = 12 × 2 / (1 / 2)

= 35 – 23 + (19 – 15 + ?) = 48

12 + 4 + ? = 48

48 – (4 + 12) = 32

(261 /?) × 15 + 270 = 405

(261 /?) × 15 = 405 – 270 = 135

(261 × 15) / ? = 135

? = (261 × 15) / 135 = 29

3(1 / 2) + 5(1 / 5)  +  ?  + 2(1 / 4) = 11(1 / 3)

3 + 5 + 2 + [(1 / 2) + (1 / 5) + (1 / 4)] + ? = 11 + (1 / 3)

? = 11 – 10 + (1 / 3) – [(1 / 2) + (1 / 5) + (1 / 4)]

= 1 + (1 / 3) – (19 / 20) = (60 + 20 – 57) / 60 = 23 / 60

8500 + (1600/?) of (1 / 5) = 8501

8500 + (1600/?) × (1 / 5) = 8501

(1600/?) × (1 / 5) = 8501 – 8500 = 1

? = 1600 / 5 = 320

Direction (Q. 6-10):

The series is × 0.5 – 0.5, × 1 + 1, ×1.5 – 1.5, ×2 + 2,…

The series is

543 + (5)3 = 668, 668 + (6)2 = 704, 704 + (7)3 = 1047, 1047 + (8)2 =1111, 1111 + (9)3 = 1840

The pattern is, *1+1, *3 +1, *5+1, *7+1

The series is +(11 x 1), +(11 × 3),  +(11 x 5), +(11 x 7), +(11 x 9),…

The series is 37 × 2 + 10, 84 × 3 + 8, 260 × 4 + 6, 1046 × 5 + 4..

Directions (Q. 11-15):

LCD TV in Samsung

= {(1760 × 360)/57.6} × 61.2/360 × 70/100

= 1309

The total number of TV’s produced in Mitashi

= 11000 × 54/360 = 1650

Number of LED TV in Mitashi = 1650 × 42/100 = 693

Number of LCD TV in Mitashi = 1650 – 693 = 957

Difference = 957 – 693 = 264

Number of LED TV in Sansui = 45 × 1936/55 = 1584

Total TV produced in Sansui = 1584 + 1936 = 3520

Total number of TV’s produced in all six companies

= 360/115.2 × 3520 = 11000

Required % = 1584/11000 × 100

= 14.4%

LED TV in Philips is 35%

So total number of TV’s produced in Philips

= 462 × 100/35 = 1320

Total number of TV’s produced in Sony

= 28.8/360 × {(360 × 1320)/43.2} = 880

Number of LED TV in Philips

= 858 × 35/65 = 462

Number of LED TV in Sony

= {(28.8/43.2 × (462+858)} × 45/100 = 396

Average = (396 + 462)/2 = 429

20 x 8m = 32 x 8w

5m = 8w

5m + 8w = 16w

Days required to finish the job when 16 women work = ( 32 x 8)/16 =16

Let the first number be x.

x + (x + 2) + (x + 4) + (x + 6) + (x + 8) = 220

x = 40

Second lowest no. of the required set = 40 x 2 – 37 = 43

Required sum = 42 + 43 + 44 + 45 + 46 = 220

Quicker Approach:

Middle no. of set A = Average of five even numbers of Set A = 220/5 = 44

The numbers are 40, 42, 44, 46, 48.

Second lowest number of second set = 2 x 40 – 37 = 43

The numbers in second set = 42, 43, 44, 45, 46

Total of second set = Middle number x 5 = 44 x 5 = 220

(3 + 4 + 6 + 7) =360°

or, 20’s = 360°

1’s =18°

Second largest angle = 6 x 18 = 108°

Smaller angle of parallelogram

=1 /2×108° = 54°

Adjacent angle = 180° — 54° = 126°

Required number of ways = 6! = 720

Average speed = Total distance ÷ Total time

Total time =(45/60)+(35/60) =3/4 hours

Total distance = 39 + 25 = 64 km

Average speed = (39+25 )/(4/3) = (64/4) x 3

=48 km/hr 