“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-32

0
(0)

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Logical Reasoning10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
Static GK Quiz1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Banking Awareness Quiz3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz9.00 PM 

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-32

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1 – 5): What should be the approximate value come in place of question mark (?).

  1. 15628 × (201 ÷ 8) = (?)²
  1. 28
  2. 25
  3. 31
  4. 22
  5. 24
  1. 23% of 5783 + 57% of 8561=?
  1. 6460
  2. 6210
  3. 7210
  4. 7420
  5. 6630
  1. 345.01 × 224.99 ÷ (11 × 5) =?
  1. 1380
  2. 1315
  3. 1410
  4. 1420
  5. 1470
  1. (4429 ÷ 44.3) × 18.75 – 289.59 =?
  1. 1485
  2. 1585
  3. 1425
  4. 1685
  5. 1365
  1. (1 / 8) of 2768 + 2835.42 =? – 297
  1. 3528
  2. 3478
  3. 3472
  4. 3078
  5. 3178

Directions (Q. 6- 10): What should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 18, 10, 11, 17.5, 36, ?
  1. 72
  2. 91
  3. 76
  4. 78
  5. 80
  1. 86, 94, 78, 110, 46, ?
  1. 101
  2. 91
  3. 145
  4. 174
  5. 170
  1. 9, 10, 22, 69, ?, 1405
  1. 280
  2. 142
  3. 352
  4. 432
  5. 272
  1. 4, 7, 19, 49, 106, ?
  1. 205
  2. 215
  3. 175
  4. 199
  5. 185
  1. 17, 26, 51, 100, 181, ?
  1. 235
  2. 278
  3. 315
  4. 302
  5. 333
  1. The ratio of the present age of Anu to that of her mother is 1: 2. The ratio of their ages 6 years hence would be 11:20. What was the ratio of their ages 9 years ago?
  1. 3 : 5
  2. 2 : 7
  3. 1 : 4
  4. 2 : 5
  5. None of these
  1. Raja invested a certain amount at the rate of 6 pcpa and obtained a simple interest of Rs.8730 at the end of 3 years. What amount of compound interest would he obtain on the same amount at the same rate of interest at the end of 2 years?
  1. Rs.5820
  2. Rs.5949.6
  3. Rs.5900
  4. Rs.5994.6
  5. None of these
  1. The ratio of the students in schools P, Q and R is 5:4:7. If the number of students in the schools is increased by 20%, 25% and 20% respectively, what would be the new ratio of the students in schools P, and R?
  1. 5 : 5 :7
  2. 30 :25 :42
  3. 30 :20 :49
  4. Can’t be determined
  5. None of these
  1. Rehman purchased a scooty for Rs.54000. He sold it at a loss of 8 per cent. With this money he again purchased another bike and sold it at a profit of 10 per cent. What is his overall loss/profit?
  1. Loss of Rs.657
  2. Profit of Rs.567
  3. Loss of Rs.648
  4. Profit of Rs.648
  5. None of these
  1. Car X travels at the speed of 65 kmph and reaches its destination in 8 hours. Car Y travels at the speed of 70 kmph and reaches its destination in 4 hours. What is the ratio of the distance covered by Car X to that by Car Y?
  1. 11 : 7
  2. 7 : 13
  3. 13 : 7
  4. 7 : 11
  5. None of these

Directions (Q. 16–20) Study the following table carefully to answer the questions that follows:

The following table gives number of people in different villages and percentage of Men, Women and Children in these villages.

VillageTotal No. of People% of Men% of Women% of Children
L1240354520
M2140453025
N1450503020
O1680652015
P2060404020
Q1990405010
  1. Which village has the least number of children?
  1. L
  2. N
  3. Q
  4. O
  5. None of these
  1. What is the respective ratio of the number of women in Villages L and P together to the number of men in the same villages together?
  1. 617:664
  2. 629:691
  3. 664 : 617
  4. 691 :629
  5. None of these
  1. What is the total number of women and children together in Village Q?
  1. 995
  2. 1184
  3. 1086
  4. 988
  5. None of these
  1. The total number of people from Village O is approximately what per cent of the total number of people from all the Villages together?
  1. 16
  2. 21
  3. 11
  4. 25
  5. 9
  1. What is the total number of children from Villages M and N together?
  1. 785
  2. 825
  3. 855
  4. 795
  5. None of these

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer: b)

(?)² = ∛15628×(201÷8)

(∵∛15628≈ ∛15625≈25) ≈25×25.125≈25×25

∴ ? =√(25×25)=25

  1. Answer: b)

? =23% of 5783+57% of 8561

= [(23×5783)÷100] + [(57×8561)÷100]

=1330.09+4879.77≈1330+4880=6210

  1. Answer: a)

? =345.01×224.99÷ (11×5) ≈ 345×(225÷55)

=345 * 4 =1380

  1. Answer: b)

? ≈ (4430 ÷ 44. 3) × 18.75 – 290

=100 × 18.75 – 290

= 1875 – 290 = 1585

  1. Answer: b)

? – 297 = (1/8) × 2768 + 2835.42

≈ 346 + 2835 = 3181

:. ? = 3181 + 297 = 3478

 

Directions (Q. 6- 10):

  1. Answer: b)

*0.5 +1, *1+1, *1.5+1, *2+1, *2.5+1

  1. Answer: d)

+8, -16, +32, -64, +128

  1. Answer: a)

*1+1, *2+2, *3+3, *4+4,*5+5

  1. Answer: d)

The difference of difference is, 9, 18, 27, 36..

  1. Answer: d)

+3^2, +5^2, +7^2, +9^2, +11^2

 

  1. Answer: d)

Let the present age of Anu be x years and the present age of her mother be 2x years.

Then,

x +6/ 2x+6 = 11 / 20

After solving, x = 27

Age of Anu 9 years ago = 27 – 9 = 18 years

Age of Anu’s mother 9 years ago = 54 – 9 = 45 years

Required ratio = 18 : 45 = 2 : 5

  1. Answer: d)

Amount invested = 8730*100/6*3

= Rs.48500

Compound interest earned

= 48500[1 – 6/100)2 – 1]

= Rs.5994.60

Quicker Method:

Rate = 6 +6 + 6×6/100 = 12.36

CI = 48500 x 12.36% = 5994.60

  1. Answer: b)

When the numbers are increased the

Ratio becomes 5×120/100:  4×125/100:  7×120 / 100

= 30 : 25 : 42

  1. Answer: d)

First selling price = 54000 * 92 / 100 = Rs.49680

Second selling price = 49680 *110/100 = Rs.54648

Profit = 54648 – 54000 = Rs.648

  1. Answer: c)

Required ratio = 65 x 8 : 70 x 4 = 13 : 7

 

Directions (16 – 20):

VillageTotal number of peopleNumber of menNumber of womenNumber of children
L1240434558248
M2140963642535
N1450725435290
O16801092336252
P2060824824412
Q1990796995199
Total10560483437901936

Village Q has least number of children’s ie., 199.

  1. Answer: c)
  2. Answer: d)

Required ratio = (558 + 824) : (434 + 824) = 691 : 629

  1. Answer: e)

Required sum = 995 + 199 = 1194.

  1. Answer: a)

Required percentage = (1680/10560)*100 = 16%

  1. Answer: b)

Required sum = 535 + 290 = 825

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

0 / 5. Reviews 0

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF