# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-34

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

## Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

[WpProQuiz 1394]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

### Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

1. Ragu and Vasu undertook to do a piece of work for Rs.1260. Ragu alone could do it in 9 days, while Vasu alone can do it in 6 days, with the assistance of a boy they finish it in 3 days. Find the share of the boy?
1. Rs.340
2. Rs.210
3. Rs.420
4. Rs.560
5. None of these
1. Meena purchased a TV set for Rs. 36250. He spent Rs. 500 on Transport and Rs. 1050 on installation. At what price should it be sold so that the profit earned would be 15%?
1. Rs.41890
2. Rs.39640
3. Rs.43470
4. Rs.49870
5. None of these
1. The volume of a cylindrical tank is 1584 m3. Its radius and height are in the ratio of 3:7. What is the height of the tank?
1. 12 m
2. 15 m
3. 21 m
4. 14 m
5. None of these
1. The difference between the Simple interest and Compound Interest on a certain sum for a period of 3 years is 263.5 at 10 % per annum. Find the sum?
1. Rs.8500
2. Rs.10500
3. Rs.7800
4. Rs.9400
5. None of these
1. A, B and C enter into a partnership. They invest Rs.16000, Rs.32000 and Rs.48000 respectively. At the end of 4 months B withdraws Rs.16000 while at the end of 6 months C withdraws Rs.32000. In what ratio will the profit be shared at the end of 12 months?
1. 5: 6: 9
2. 3: 5: 7
3. 2 : 4: 9
4. 4: 5: 7
5. None of these

Directions (Q. 6-10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions (?) (you are not expected to calculate the exact value).

1. (23.37 × 3.87 + 18 × 6.05) / ((6.03)2 + √(256.10) +12.01) = ?
1. 9
2. 3
3. 12
4. 15
5. None of these
1. 839 of (12/15.13) of (441.26/21.01) ÷ (16.98/320.01) =?
1. 268800
2. 132200
3. 185600
4. 317700
5. None of these
1. 4567.8 – (221 × 9.7) = 5059 -?
1. 3400
2. 2400
3. 2700
4. 3800
5. None of these
1. 4 1/5 of 275.5 +260.50 + 6  1/5 of 125.75 = ?
1. 3500
2. 2200
3. 4300
4. 1700
5. None of these
1. 35% of 2788 + 49.8% of 1234 =?
1. 2800
2. 3200
3. 4100
4. 1600
5. None of these

Directions (Q. 11-15): What will come in place of question mark (?) in the given number series?

1. 21, 19.4, 22.6, ? , 24.2, 16.2
1. 17.8
2. 18.6
3. 19.2
4. 16.4
5. None of these
1. ?, 196, 2197, 144, 1331,100
1. 4096
2. 3375
3. 2744
4. 4913
5. None of these
1. 540, 270, 180, 135,? , 90
1. 115
2. 126
3. 108
4. 102
5. None of these
1. 3,? , 33, 137, 681, 4089
1. 8
2. 24
3. 18
4. 13
5. None of these
1. 48, 57, 74, 107, 164,?
1. 253
2. 347
3. 458
4. 526
5. None of these

Directions (Q. 16 – 20): Study the following table carefully and answer the questions that follow:

Number of people visiting six different Super-markets and the percentage of Men, Women and Children visiting those Super-markets

 Names of the Super- markets Total Number of People Percentage of Men Women Children A 34560 35 55 10 B 65900 37 43 20 C 45640 35 45 20 D 55500 41 26 33 E 42350 6 70 24 F 59650 24 62 14
1. The Number of men visiting Super-market D is approximately what percent of the total number of people visiting all the Super-markets together?
1. 11
2. 5.5
3. 13
4. 7.5
5. None of these
1. What is the total number of children visiting Super-markets B, D and F together?
1. 38515
2. 28479
3. 39846
4. 22308
5. None of these
1. What is the average number of women visiting all the Super-markets together?
1. 24823.5
2. 22388.5
3. 26432.5
4. 20988.5
5. None of these
1. The Number of children visiting Super-market C is what percentage more/less than the number of children visiting Super- market F?
1. 9.3 % more
2. 8.4 % more
3. 9.3 % less
4. 8.4 % less
5. None of these
1. What is the ratio of number of women visiting Super-market A to that of Super-market C?
1. 35: 37
2. 245: 316
3. 352: 377
4. 1056: 1141
5. None of these

A boy alone can do it in,

= > (1/3) – (1/9 + 1/6)

= > 1/3 – 5/18 = 1/18

The ratio of Ragu, Vasu and boy alone can do the work = (1/9) : (1/6) : (1/18) = 2 : 3 : 1

6’s = 1260 => 1’s = 210

The share of boy= 210

Meena purchased a Tv set for Rs. 36250. He spent Rs. 500 on Transport and Rs. 1050 on installation.

Cost price= 36250+500+1050= 37800

Profit % = 15%

Selling price= 37800*(115/100) = 43470

The volume of a cylindrical tank is 1584 lit

The radius and height are in the ratio of 3:7

Volume of a cylinder = πr2h

(22/7) * (3x)2 * 7x = 1584

X3 = 8

X=2

Height= 7x= 14 m

For 3 years,

The difference between the Simple interest and Compound interest is,

Diff= sum × r2 (r+300) / (100)3

263.5 = (sum × 100 × 310) / (100 × 100 × 100)

Sum = 263500/31 = Rs.8500

The ratio of profit of A : B : C = 16000*(12) : 32000*(4) + 16000*(8) : 48000*(6) + 16000*(6)

= > 192000 : 256000 : 384000

= > 3 : 4 : 6

Directions (Q. 6-10):

[(23 × 4) + (18 × 6)] /(36 + 16 + 12) = x

X= 200/64 = 3

840 × 12/15 × 441/21 × 320/17 = x

X= 268800

X= 5059 – 4568 + (221 × 10)

X= 5059 – 4568 + 2210

X= 2701

(21/5) * 275 + 261 + (31/5) * 125 = x

X = 1155 +261+ 775

X = 2191

(35/100)*2790 + (50/100) * 1234 = x

X= 980 + 617 = 1597

Directions (Q. 11-15):

The pattern is, -(1*1.6), +(2*1.6), -(3*1.6), +(4*1.6), -(5*1.6)..

The pattern is, 153, 142, 133, 122, 113, 102

The pattern is, *(1/2), *(2/3), *(3/4), *(4/5), *(5/6)

The pattern is, *2 + 7, *3 – 6, *4 + 5, *5 – 4, *6 + 3

The difference of difference is, 8, 16, 24, 32,..

Directions (Q. 16 – 20):

Number of men visiting supermarket D = 41% of 55500 = 41 × 555 = 22755

Total number of people visiting all the supermarkets together

= 34560 + 65900 + 45640 + 55500 + 42350 + 59650 = 303600

Therefore required probability = (22550/303600) × 100 = 7.5%

Total number of children visiting supermarket B and D together

= 20% of 65900 + 33% of 55500 + 14% of 59650

= 13180 + 18315 + 8351 = 39846

Total number of women

= 55% of 34560 + 43% of 65900 + 45% of 45640 + 26% of 55500+ 70% of 42350 + 62% of 59650

= 19008 +28337 + 20538 + 14430 + 29645 + 36983 = 148941

Therefore required average = 148941/6 = 24823.5

Number of children visiting supermarkets C = 20% of 45640 = 20 x 45640/100 = 9128

Number of children visiting supermarket F= 14% of 59650 = 8351

Therefore required percentage = (9128-8351)/8351 × 100

= > (777/8351)*100

= > 9.3 % more 