# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk 2018 Day-44

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

[WpProQuiz 1514]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1-5): What should come in place of question mark (?) in the following number series?

1. 98, 110, 131, 170, 236,?
1. 486
2. 338
3. 286
4. 371
5. None of these
1. 936, 156, 31.2, 7.8, 2.6, ?
1. 0.8
2. 1.4
3. 1.7
4. 1.3
5. None of these
1. 21, 33, 48, 72, 123, ?
1. 340
2. 275
3. 255
4. 420
5. None of these
1. 120, 146, 177, 223,?
1. 314
2. 526
3. 432
4. 291
5. None of these
1. 16, 48, 336, 1008,? , 21168
1. 4532
2. 5368
3. 7056
4. 8090
5. None of these

Directions (Q. 6-10): What approximate value will come in place of question mark (?) in the given questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

1. 15.21% of 450.01 – 21.95 % of 179.97 = x – √323 % of 699.99
1. 212
2. 154
3. 308
4. 268
5. 398
1. (4/7) of 230 + 402 ÷ 13 – 18.01 % of 808 =?
1. 35
2. 24
3. 42
4. 19
5. 39
1. 4909 × (307 ÷ 7) = (?)2 + 306
1. 29
2. 35
3. 21
4. 43
5. 39
1. 5x × √359 – 2305.98 = 408.01 ÷ 6.1
1. 3
2. 5
3. 8
4. 2
5. 4
1. 49 % of 341.21 + 21 % of 578 = x + (11.13)2
1. 185
2. 125
3. 165
4. 245
5. 295
1. A and B invest in a business in the ratio of 3:7. If 12.5 % of the total profit goes to Charity and A’s share is 7350 then, the 76 ¾ % of total profit is?
1. 28000
2. 21490
3. 23500
4. 26900
5. None of these
1. A contractor undertook to do a piece of work in 78 days with the help of 120 men. After 48 days he found that half of the work was already completed. How many men can be included to finish the work on time?
1. 65 men
2. 54 men
3. 48 men
4. 72 men
5. None of these
1. Three years hence, the ratio of Krish and Jothi will be 5:3. The age of Krish two years hence is equal to three times of age of Jothi, 4 years ago. What is the present age of Krish?
1. 21 years
2. 22 years
3. 19 years
4. 18 years
5. none of these
1. 100 m long train crosses a pole in 8 sec and the same train crosses a bridge in 12 sec. Find the length of the bridge?
1. 40 m
2. 60 m
3. 35 m
4. 50 m
5. 80 m
1. The area of a square is 1024 sq cm. What is respective ratio between the length and the breadth of a rectangle whose length is twice the side of square and breadth is 12 cm less than the side of square?
1. 5 : 16
2. 16 : 5
3. 14 : 5
4. 32 : 5
5. None of these

Direction (Q. 16-20): Study the following graph carefully and answer the questions below it.

Number of students (Males & Females) passed out from various Colleges in a year. 1. What is the average number of students (Male and Female) passed out from all the colleges together?
1. 38000
2. 42000
3. 48000
4. 51000
5. 52000
1. The number of Females passed out from college C is approximately what percent the total number of Females passed out from all the colleges together?
1. 25
2. 28
3. 30
4. 36
5. 40
1. What is the difference between the total number of students passing out from college A and the total number of students is passing out from college E?
1. 10000
2. 10500
3. 20000
4. 20500
5. 21500
1. What is the respective ratio of the total number of Males to the total number of Females passed out from all the colleges together?
1. 19 : 23
2. 23 : 19
3. 18 : 25
4. 25 : 18
5. None of these
1. The number of Males passing out from colleges A and B together is what percent of the number of females passing out from colleges C and D together?
1. 35
2. 40
3. 45
4. 50
5. 55

Directions (Q. 1-5):

The difference of difference is, 9, 18, 27, 36…

The pattern is, ÷ 6, ÷ 5, ÷ 4, ÷ 3…

The difference of difference is, 31, 32, 33, 34….

The difference of difference is, 5, 15, 45, 60….

The pattern is, *3, *7(alternatively)

Directions (Q. 6-10):

(15/100)*450 –(22/100)*180 = x – (18/100)*700

68 – 40 = x – 126

X= 28+126 = 154

(4/7)*231 + (403/13) – (18/100)*810 = x

132 + 31 -144 = x

X= 19

17 × (307/7) = x2 + 306

748 – 306 = x2

X2 = 442

X = 21

5x × 19 – 2305 = (408/6)

5x × 19 = 68 + 2305

5x × 19 = 2373

5x = 2373/19 = 125

5x = 53

X = 3

(50/100)*340 + (20/100)*580 = x + 121

170 + 116 -121 = x

X= 165

A and B invest in a business in the ratio of 3:7

=>A:B= 3:7

A’s share= 3’s= 7350

=>1’s= 7350/3  = 2450

Total Share (A+B)= 10’s = 2450*10=24500

87.5% of the profit= 24500

(87.5/100)* Total Profit= 24500

Total Profit= 24500*100/87.5 =28000

76 ¾ % of total profit is,

= > (307/400)*28000=21490

Men            days            work

120             78               1

120             48               ½

?                 30               ½

Men1*day1/work1 = Men2*day2/work2

120*48/(1/2) = x*30/(1/2)

= > x= 192

72 men included to finish the work.

3 years hence, ratio of Krish and Jothi = 5:3 < =(5x, 3x)

The age of Krish two years hence is equal to three times of age of Jothi, 4 years ago.

= > 5x-1 = 3 * (3x-7)

= >5x -1 = 9x -21

= > 4x= 20

= > x = 5

Present age of Krish = 5x-3 = 25-3 = 22 years

According to the question,

Speed equal, so,

100/8 = (100+B.L)/12 (Here B.L is Bridge Length)

1200/8 =(100+B.L)

150 = (100+B.L)

B.L = 50 m

Area of square =1024cm

Side = √(1024) = 32cm

Length of rectangle = 2 × 32 = 64cm

Ratio = 64: 20 =16: 5

Direction (Q. 16-20):

Average number of student (males and females) passed out from all the colleges together.

[(15 + 22.5) + (17.5 + 20) + (27.5 + 35) + (25 + 30) + (7.5 + 10)]/5

= 210000/5

= 42000

Number of females passed out from college C = 35

Total number of females passed out from all the college together = 22.5 + 20 + 35 + 30 + 7.5 = 115

Required percentage = (35/115) x 100 = 30.43 % = 30 % (approx.)

Total number of students passing out from college A = 15 + 22.5 = 37.5 thousand

Total number of students passing out from college E = 7.5 + 10 = 17.5 thousand

Required difference = (37.5 – 17.5) thousand = 20 thousand = 20,000

Required ratio = (15 + 17.5 + 27.5 + 20 + 10.0)/ (22.5 + 20 + 35 + 30 + 7.5) = 95/115 = 19/23 = 19:23

Number of males passing out from college A and B = 15 + 17.5 = 32.5

Number of females passing out from college C and D = 35 + 30 = 65

Required percentage = 32.5/65 x 100 = 50% 