“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-55

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 . Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-55

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1 – 5): What should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 172, 86.5, 87.5, 177, 712, ?
  1. 2456
  2. 4562
  3. 5704
  4. 3788
  5. None of these
  1. 171, 60, 183, 64, 195, ?
  1. 68
  2. 96
  3. 121
  4. 52
  5. None of these
  1. 798, 813, 830, 851, 878, ?
  1. 1238
  2. 1672
  3. 956
  4. 913
  5. 874
  1. 6, 14, 106, 746, ?
  1. 1988
  2. 5734
  3. 3486
  4. 4722
  5. None of these
  1. 56, 68, 82, 101, 130,?
  1. 176
  2. 218
  3. 152
  4. 284
  5. None of these

 

Directions (Q. 6-10): What approximate value will come in place of question mark (?) in the given questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

  1. (184.99 – 31/5) × 30. 01 =? + 525. 78
  1. 3845
  2. 4844
  3. 2560
  4. 5475
  5. 3450
  1. 72.78 % of 340.88 + 401 % of 15. 89 = x % of 50. 01
  1. 780
  2. 450
  3. 625
  4. 565
  5. 725
  1. √3135 ÷ 3.99 × 16. 01 = x + (7.98)2
  1. 210
  2. 140
  3. 280
  4. 160
  5. 310
  1. √x × 184. 98 = (23481.01 – 22721.98) × 11. 21
  1. 1225
  2. 3025
  3. 2025
  4. 4225
  5. 1725
  1. (8/3) of [908.31 + 1278.96] + 38. 32 =? + 351. 01
  1. 5520
  2. 4340
  3. 3280
  4. 4780
  5. 5870

 

  1. A jar contains 68 litres of mixture of milk and water in the ratio of 15: 2. 34 litres of mixture is taken out and 2 litres of water is added to the jar. What is the percentage of water in the mixture?
  1. 20 %
  2. 25 %
  3. 16 2/3 %
  4. 33 1/3 %
  5. None of these
  1. The sum of (5/6) of a number and 35 % of the same number is 213. What is the 65 % of the number?
  1. 132
  2. 117
  3. 108
  4. 156
  5. None of these
  1. Raju is as much younger than Moni as he is older than Anu. If the sum of the ages of Moni and Anu is 56 years, how old is Raju?
  1. 28 years
  2. 25 years
  3. 22 years
  4. 18 years
  5. None of these
  1. The cost of twelve pencils is equal to the cost of four pens. The total cost of 12 pencils and 6 pens is Rs. 150. Find the cost of twenty one pencils and seventeen pens?
  1. 280
  2. 420
  3. 360
  4. 540
  5. None of these
  1. Praveen invested 30 % more than Pratab. Pratab invested 20 % less than Ram. If the total sum of their investment is Rs. 14200. How much amount did Ram invest?
  1. 4600
  2. 3800
  3. 5000
  4. 6400
  5. None of these

 

Directions (Q. 16 – 20): Following line graph shows the number of pens produced by a pen manufacturing company, the number of pens sold by it and the price of one pen of different types.

  1. The average number of pens sold by the company is approximately what percentage of the average number of pens produced by all the five types together?
  1. 56%
  2. 62%
  3. 66%
  4. 70%
  5. 75%
  1. If the cost of manufacturing of Type A pens is 4.50 per pen, what is the net profit earned by the company by selling all pens of type A?
  1. 95000
  2. 105000
  3. 120000
  4. 125000
  5. None of these
  1. What is the net amount received by the company by selling all the pens of all type company?
  1. 46.9 lakh
  2. 47.2 lakh
  3. 48.8 lakh
  4. 49.4 lakh
  5. None of these
  1. If the manufacturing cost of Type C and that of Type D pens is equal and it is 15 per pen, what is the net profit earned by the company by selling all pens of Type C and Type D?
  1. 6.8 lakh
  2. 7 lakh
  3. 7.2 lakh
  4. 7.5 lakh
  5. 7.75 lakh
  1. The profit earned by selling all pens of Type B is what percentage of the total profit earned by selling all pens of Type E if the per unit cost price of Type B pens is 5.5 and that of Type E pens is 25?
  1. 18%
  2. 22%
  3. 24%
  4. 28%
  5. 32%

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer c

The pattern is, *0.5 + 0.5, *1 + 1, *2 + 2, *4 + 4, *8 +8

The answer is, 5704

  1. Answer a

The pattern is, ÷3 + 3, ×3 + 3(alternatively)

The answer is, 68

(Or)

Alternative difference is 12, 4, 12, 4…

Answer is, 68

  1. Answer d

The difference of difference is, 2, 4, 6, 8,..

The answer is, 913

  1. Answer b

The pattern is, *1 + 23, *3 + 43, *5 + 63, *7 + 83, *9 + 103

The answer is, 5734

  1. Answer a

The difference of difference is, 12 + 1, 22 + 1, 32 + 1, 42 + 1,..

The answer is, 176

Directions (Q. 6-10):

  1. Answer b

(185-30/5) * 30 = x + 526

179 * 30 = x + 526

5370 – 526 = x

X = 4844

  1. Answer c

(73/100)* 340 + (400/100)*16 = (x/100)*50

248 + 64 = (x/2)

312* 2 = x

X = 624

  1. Answer d

(56/4)*16 = x + 64

224 – 64 = x

X = 160

  1. Answer c

√x × 185 = (23481 – 22722)*11

√x × 185 = 759*11

√x × 185 = 8349

√x = (8349/185) = 45

X = 452 = 2025

10.Answer a

(8/3)*(908 + 1279) + 38 = x + 351

5832 + 38 – 351 = x

X = 5519

 

  1. Answer c

Quantity of water in the mixture = 34 * (2/17) = 4 litres

Quantity of milk in the mixture = 34 * (15/17) = 30 litres

Remaining mixture = 68 – 34 = 34 litres

Now, 2 litres of water is added,

= > 4 + 2 = 6 litres

Percentage of water = (6/36)*100 = 100/6 = 50/3 = 16 2/3 %

  1. Answer b

(5/6)x + (35/100)x = 213

(500x+ 210x)/ 600 = 213

710x = 213*600

X = (213*600)/710

X = 180

65 % of the number = 180*(65/100) = 117

  1. Answer a

Moni- Raju = Raju – Anu

2* Raju = Moni + Anu

Sum of the ages of Moni and Anu = 56 years

2*Raju = 56

Raju = 56/2 = 28 years

  1. Answer c

Cost of 12 pencils = Cost of 4 pens

= > 12x = 4y (Here X = pencils, Y = Pens)

= > x = (y/3)

12x + 6y = 150

12(y/3) + 6y = 150

4y + 6y = 150

10y = 150

y = 15

x = 15/3 = 5

21x + 17y = 21*5 + 17*15 = 360

  1. Answer c

Praveen and Pratab = 130: 100 = 13: 10

Pratab and Ram = 80: 100 = 4: 5

The investment ratio of Praveen, Pratab and Ram,

= > 52: 40: 50

= > 26: 20: 25

Sum of their investment = Rs. 14200

71’s = 14200

1’s = 200

Ram’s investment = 25’s = 25 * 200 = 5000

 

Directions (Q. 16 – 20):

  1. Answer c

Total pens produced

= 40 + 55 + 50 + 90 + 75 = 310000

Average production = 310000/5 = 62000

Total pens sold = 30 + 40 + 25 + 60 + 50

= 205000

Average of pens sold = 205000/5 = 41000

Required % = (41/62)*100 = 66. 129 = 66 %

  1. Answer b

Cost price per pen = 4.50

Selling price per pen = 8

Therefore profit = 3.50

Total number of pens sold = 30000

Therefore net profit = 30000 x 3.50 = 105000

  1. Answer a

Total amount

= 8 x 30000 + 10 x 40000 + 22 x 25000 + 25 x 60000 + 40 x 50000

= 240000 + 400000 + 550000 + 1500000 + 2000000

= 46.9 lakh

  1. Answer e

Manufacturing cost of Type C = 15

Selling price of type C = 22

Profit per pen = 7

Total profit of type C = 25000*7 = 175000

Similarly,

Total profit of type D = 60000*10 = 600000

Total profit = 175000 + 600000

= 775000 = 7.75 lakh

  1. Answer c

Profit of B = 40000*(10 – 5.5) = 180000

Profit of E = 50000* (40 – 25) = 750000

Required % = (180000/750000) x 100 = 24%

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

/ 5. Reviews

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests