# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-56

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 . Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

[WpProQuiz 1708]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1 – 5) what value should come in the place of question mark (?) in the following number series?

1. 156, 234, 351, 526.5, ? , 1184.625
1. 625.25
2. 856.75
3. 789.75
4. 924.25
5. None of these
1. 126, 158, 192, 229, 271, 320, ?
1. 380
2. 460
3. 780
4. 590
5. None of these
1. 16, 17, 138, 3729, ?
1. 98650
2. 145890
3. 198420
4. 238660
5. None of these
1. 56, 111, 441, 2641,?
1. 8732
2. 21121
3. 17823
4. 15478
5. None of these
1. 120, 167, 222, 285, ?
1. 478
2. 592
3. 284
4. 356
5. None of these

1. Two trains of equal lengths are running on parallel tracks of same directions at the rate of 85 km/hr and 49 km/hr respectively. The faster train crosses the slower train in 15 sec. Find the length of each train?
1. 100 m
2. 75 m
3. 120 m
4. 115 m
5. None of these
1. In an examination 75% of the candidates passed in History and 60% passed in Geography and 19 % students failed in both the subjects. If 972 students passed in both the subjects, then how many candidates appeared for the examination?
1. 1600
2. 1800
3. 1400
4. 1350
5. None of these
1. A, B, C started a work together for Rs 665. A and B is 13/19 of the total work, while B and C did 11/19 of the whole work. What is the wage of least efficient person?
1. 200
2. 350
3. 250
4. 175
5. None of these
1. Chitra got married 9 years ago. Today her age is 1(1/3) times of that at the time of her marriage. At present, her daughter’s age is one sixth of her age. What will be her daughter’s age after three years?
1. 36
2. 6
3. 9
4. 12
5. None of these
1. The average salary of A, B, C is Rs 18000 per month and that of B, C, D is Rs 24000 per month. If the salary of D is thrice that of A, then the average salary of B and C is?
1. 22500
2. 22000
3. 25000
4. 15600
5. None of these

Directions (Q. 11 – 15): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

1. √841 × 15625 × 175616÷ 8 =?
1. 4565
2. 3480
3. 6280
4. 5075
5. None of these
1. 502 % of 40 + 397 % of 200 = x
1. 892.4
2. 994.8
3. 784.6
4. 560.2
5. None of these
1. 14 3/11 – 7 5/11 + 6 1/11 – 11 7/11 = x
1. 1 3/11
2. 3 4/11
3. 2 6/11
4. 4 5/11
5. None of these
1. 729 × 58 ÷ 116 + x % of 500 = 1279 + 182
1. 345.6
2. 457.3
3. 378.5
4. 247.7
5. None of these
1. (3/4) of (7/9) of 804 + 582 = x + 203
1. 2670
2. 4590
3. 3630
4. 1290
5. None of these

Directions (Q. 16 – 20): Study the following bar graph carefully to answer the question below:

Number of students studying in various Colleges from various Departments (number in thousands) 1. What is the difference between the total number of students studying in college H and those studying in college K?
1. 16100
2. 15800
3. 16300
4. 16700
5. None of these
1. What is the total number of students studying in all the colleges together?
1. 520900
2. 520700
3. 610200
4. 510800
5. None of these
1. What is the respective ratio of the students from the faculty of Science from college H and I together to the students from the same faculty from college J and K together?
1. 43 : 45
2. 41 : 43
3. 45 : 43
4. 43 : 41
5. None of these
1. The number of students from the department of Science from college I are approximately what percent of the total number of students studying in that college?
1. 34
2. 37
3. 29
4. 31
5. 39
1. What is the average number of students from the department of commerce from all the colleges together?
1. 36825
2. 38625
3. 35625
4. 36585
5. None of these

Directions (Q. 1 – 5)

The pattern is, *3/2

The difference of difference is, 2, 3, 5, 7, 11,..

The pattern is, *13 + 1, *23 + 2, *33 + 3, *43 +4,..

The pattern is, *2 -1, *4-3, *6-5, *8-7,..

The pattern is, 112 – 1, 132 – 2, 152 – 3, 172 – 4, 192 – 5,..

Let the train length be x,

Relative speed = 85 – 49 = 36 km/hr = 36*(5/18) m/s = 10 m/s

2x/10 = 15

2x = 150

X = 75 m

Length of each train = 75 m

Total failed candidates= 25x+40X-19x= 46x

Passed in both subjects= 100x – 46x= 54x

Total number of appeared candidate= 100x

54x= 972

X = 18

So, Total no of appeared candidates = 18*100 = 1800

(A+B)’s work= 13/19

(B+C)’s work= 11/19

Now, (A+B+B+C) – (A+B+C)= B

13/19+11/19-1=B

B= 5/19

A= 8/19

C= 6/19

So, Ratio of distribution= 8:5:6

Now, since B is the least efficient person

B’s share= 5/19*665= Rs 175

Let the age of Chitra be x years

9 years ago, age of Chitra was (x-9) years

So,

x= 1(1/3)* (x-9)

x= (4/3)*(x-9)

3x= 4x-36

X= 36

Present age of her daughter=1/6* 36= 6 years

After 3 years daughter age = 6 + 3 = 9 years

Total salary of A+B+C= 18000*3……….. (i)

Total salary of B+C+D= 24000*3…….. (ii)

On subtracting both the equation we get,

D-A= 6000*3= 18000

Also D= 3A

So, 3A- A = 18000

A= 9000

So,

Average salary of B and C= (54000-9000)/2= Rs 22500

Directions (Q. 11 – 15):

(29 * 25 * 56) / 8 = x

X= 5075

(502/100)*40 + (397/100)/200 = x

X = 200.8 + 794

X = 994.8

(14-7+6-11) (3/11 – 5/11 + 1/11 – 7/11) = x

2 (-8/11) = x

X = 14/11 = 1 3/11

364.5 + 5x = 1279 + 324

5x = 1238.5

X = 247.7

(3/4) * (7/9) *804 + 3364 – 203 = x

X = 469+3364 – 203

X = 3630

Directions (Q. 16 – 20):

Total students from college H = 127700

Total students from college K = 111000

Difference = 127700 – 111000 = 16700

Total students in all colleges

= 127700 + 148000 + 134000 + 111000

= 520700

From college H and I students studying Science = 40 + 50 = 90

From college J and K students studying Science = 30 + 56 = 86

Ratio = 90 : 86 = 45 : 43

Total students in college I = 148

Science students from college I = 50

Percentage = 50/148 x 100 = 33.78% = 34 %

Total students of Commerce from all colleges

= 36500 + 33000 + 60000 + 25000 = 154500

Average number of students = 154500/4 = 38625

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 