“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-62

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 . Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-62

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 32, 17, 18, 38,?
  1. 96
  2. 124
  3. 156
  4. 132
  5. 112
  1. 72, 96, 185, 356, 628,?
  1. 926
  2. 1022
  3. 854
  4. 1328
  5. 948
  1. 27, 30, 42, 69, ?
  1. 85
  2. 91
  3. 133
  4. 117
  5. 124
  1. 729, 1018, 657, 1098, ?
  1. 569
  2. 437
  3. 603
  4. 495
  5. 645
  1. 390, 196, 99, 50.5, ?
  1. 32.25
  2. 26.25
  3. 21.75
  4. 38.75
  5. None of these

 

Directions (Q.6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 23 × 2 × (45 – 15) + 168 ÷ 4 – (15)2 =?
  1. 928
  2. 845
  3. 1197
  4. 1036
  5. None of these
  1. (6246 ÷ 18) × 40 = x ÷ 15 × 60
  1. 3470
  2. 2890
  3. 1280
  4. 2460
  5. None of these
  1. 20 % of 1540 + 14 % of 1050 = 20 % of x + 192
  1. 380
  2. 650
  3. 530
  4. 470
  5. None of these
  1. 378 ÷ 9 + 124 ÷ 8 + 1460 × 1.25 =? + 20 % of 500
  1. 1782.5
  2. 2197.75
  3. 3695.75
  4. 4343.25
  5. None of these
  1. ((156 ÷ 13 + 17 × 42) / (32 + 7)) =?
  1. 36 2/5
  2. 28 ¾
  3. 17 5/7
  4. 45 3/8
  5. None of these

  1. The area of a square is 784 sq cm whose side is 2 times of radius of a circle. The circumference of the circle is equal to length of the rectangle, if perimeter of rectangle is 300 cm. What is the breadth of rectangle?
  1. 56 cm
  2. 62 cm
  3. 48 cm
  4. 34 cm
  5. None of these
  1. Raji’s monthly salary is equal to 82 % of Anu’s monthly salary. Anu’s monthly salary is Rs. 24000 more than Banu’s monthly salary. If Banu’s monthly salary is Rs. 42000. What is Raji’s annual salary?
  1. 584200
  2. 483650
  3. 512870
  4. 649440
  5. None of these
  1. The price of a TV is marked at Rs. 24000. If successive discount of 15 %, 10 % and 5 % be allowed, then at what price does a customer buy it?
  1. 17442
  2. 18356
  3. 16894
  4. 21588
  5. None of these
  1. In a Town 65% of the population is male and remaining are females. Out of the males 40% are literate and remaining is illiterate. Out of females 20% are literate and remaining is illiterate. If total number of literate population is 33000, what is the population of the town?
  1. 80000
  2. 100000
  3. 120000
  4. 90000
  5. None of these
  1. A and B can finish a work in 15 days while B and C can do it in 20 days. A started the work, worked for 5 days, then B worked for 9 days and the remaining work was finished by C in 10 days. In how many days could C alone have finished the whole work?
  1. 15(6/7) days
  2. 12(6/7) days
  3. 13(6/7) days
  4. 11(6/7) days
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20): Study the following table carefully and answer the given questions:

Following table shows the total no students appeared for 12th Public examination and pass %, from different schools in different year.

 

  1. What is the respective ratio between the total no of passing students from all the given schools in the year 2012 to that in 2014?
  1. 5867 : 11546
  2. 4583 : 10395
  3. 6875 : 12358
  4. 6475 : 11446
  5. None of these
  1. Total no of appeared students in the year 2015 is approximately what percentage of the total no of appeared students in the year 2017?
  1. 87 %
  2. 95 %
  3. 73 %
  4. 81 %
  5. 85%
  1. Find the total no of failed students from School D all over the year?
  1. 2456
  2. 3186
  3. 4265
  4. 3485
  5. None of these
  1. Total no of passing students in the year 2013 is approximately what percentage more/less than the total no of passing students in the year 2016?
  1. 8 %
  2. 12 %
  3. 6 %
  4. 14 %
  5. None of these
  1. Find the difference between the total no of students failed in the examination from School B in the year 2012, 2013 and 2014 to that from School C in the year 2015, 2016 and 2017?
  1. 1172
  2. 1985
  3. 2356
  4. 2893
  5. None of these

Answers:

Directions (Q. 1 – 5):

  1. Answer c

The pattern is, *0.5 + 1, *1 + 1, *2 + 2, *4 + 4…

The answer is, 156

  1. Answer b

The difference of difference is, 82 + 1, 92 + 1, 102 + 1, 112 + 1

The answer is, 1022

  1. Answer d

The pattern is, +(1*3), +(2*6), +(3*9), +(4*12),..

The answer is, 117

  1. Answer a

The pattern is, +172, -192, +212, -232,..

The answer is, 569

  1. Answer b

The pattern is, ÷ 2 + 1

The answer is, 26.25

Directions (Q.6 – 10):

  1. Answer c

23 × 2 × 30 + 42 – 225 = x

X = 1380 + 42 – 225

X = 1197

  1. Answer a

(6246/18)*40 = (x/15)*60

X = (6246/18)*40 * (60/15)

X = 3470

  1. Answer d

(20/100)*1540 + (14/100)*1050 = (20/100)* x + 361

308 + 147 – 361 = (x/5)

94 = (x/5)

X = 470

  1. Answer a

(378/9) + (124/8) + 1460*(5/4) = x + (20/100)*500

42 + 15.5 + 1825 – 100 = x

X = 1782.5

  1. Answer d

((156/13) + (17*42)) / (9 + 7) = x

X = (12 + 714) / 16

X = 726 /16

X = 45 3/8

 

  1. Answer b

Area of square = 784 Sq cm = a2

Side (a) = 28 cm

Side of square = 2 * Radius of circle

Radius = 28/2 = 14 cm

Circumference of the circle = 2πr = 2*(22/7)*14 = 88 cm

Length = 88 cm

Perimeter of rectangle = 2(88 + b) = 300

88 + b = 150

Breadth = 150 – 88 = 62 cm

  1. Answer d

Raji’s monthly salary = (82/100)*Anu’s monthly salary

Anu’s monthly salary

= > 24000 + Banu’s monthly salary

= > 24000 + 42000 = 66000

Raji’s monthly salary = (82/100)* 66000 = 54120

Raji’s annual salary = 54120*12 = 649440

  1. Answer a

Marked price = Rs. 24000

Successive discount of 15 %, 10 % and 5 % are allowed, so

Required answer = 24000*(85/100)*(90/100)*(95/100) = 17442

  1. Answer b

Males = 65%

Females = 35%

Let the population of the town is x

According to the question

65/100 * x * 40/100 + 35/100 * x * 20/100 = 33000

=> 26x/100 + 7x/100 = 33000

=> 33x/100 = 33000

=> x = 100000

Hence, population of the town is 100000

 

  1. Answer b

A and B can finish a work in 15 days = 1/A + 1/B = 1/15

B and C can do it in 20 days = 1/B + 1/C = 1/20

According to the question

5/A + 9/B + 10/C = 1

=> 5 (1/A + 1/B) + 4(1/B + 1/C) + 6/C = 1

=> 5/15 + 4/20 + 6/C = 1

=> 6/C = 1 – 1/3 – 1/5

=> 6/C = (15 – 5 – 3)/15

=> C = 90/7 days = 12(6/7) days

 

Directions (Q. 16 – 20):

  1. Answer d

Total no of passing students from all the given schools in the year 2012,

= > 1500*(80/100) + 2000*(90/100) + 2500*(85/100) + 1800*(75/100)

= > 1200 + 1800 + 2125 + 1350 = 6475

Total no of passing students from all the given schools in the year 2014,

= > 4000*(90/100) + 3100*(72/100) + 2600*(85/100) + 3700*(92/100)

= > 3600 + 2232 + 2210 + 3404 = 11446

Required ratio = 6475: 11446

  1. Answer b

Total no of appeared students in the year 2015,

= > 2700 + 3400 + 1900 + 4300 = 12300

Total no of appeared students in the year 2017,

= > 2900 + 3700 + 3900 +2400 = 12900

Required % = (12300/12900)*100 = 95.34 % = 95 %

  1. Answer a

The total no of failed students from School D all over the year,

= > 1800*(25/100) + 3500*(12/100) + 3700*(8/100) + 4300*(14/100) + 4100*(8/100) + 2400*(15/100)

= > 450 + 420 + 296 + 602 + 328 + 360

= > 2456

  1. Answer c

Total no of passing students in the year 2013,

= > 3000*(70/100) + 2700*(65/100) + 3200*(60/100) + 3500*(88/100)

= > 2100 + 1755 + 1920 + 3080

= > 8855

Total no of passing students in the year 2016,

= >3600*(82/100) + 2400*(76/100) + 1200*(75/100) + 4100*(92/100)

= > 2952 + 1824 + 900 + 3772

= > 9448

Required % = [(9448 – 8855)/9448]*100 = 6.27 % = 6 %

  1. Answer a

The total no of students failed in the examination from School B in the year 2012, 2013 and 2014,

= > 200 + 945 + 868 = 2013

The total no of students failed in the examination from School C in the year 2015, 2016 and 2017,

= > 190 + 300 + 351 = 841

Difference = 2013- 841 = 1172

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Logical Reasoning10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
Static GK Quiz1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Banking Awareness Quiz3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018