# “20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-64

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 . Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

[WpProQuiz 1823]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

1. 72, 146, 296, 598, ?
1. 1204
2. 856
3. 944
4. 1128
5. 1342
1. 21, 22, 178, ? , 307780
1. 1786
2. 2142
3. 3784
4. 4809
5. 5423
1. 27, 54, 162, 648, ?
1. 1786
2. 2890
3. 3240
4. 2154
5. 3278
1. 137, 137, 142, 157, ? , 477
1. 195
2. 222
3. 298
4. 326
5. 387
1. 52, 53, 75.5, 157, 384.5, ?
1. 945.5
2. 857.5
3. 1163.5
4. 1287.5
5. 1956.5

Directions (Q. 6 – 10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?

1. 799.99 ÷ 40.21 = ? – 365.50
1. 230
2. 390
3. 180
4. 315
5. 270
1. (4/7) of (8/17) of (31/65) of 325 =?
1. 40
2. 70
3. 50
4. 60
5. 30
1. 13.85 × 6.05 + (75.01)2 × 12.91 =?
1. 65840
2. 58920
3. 46350
4. 73210
5. 39780
1. 625.92 – 362.21 ÷ (9.77 % of 82) =?
1. 460
2. 350
3. 580
4. 620
5. 390
1. (14.02)2 – (13.05)2 + (4325.175 + 79.55) ÷? = 225
1. 28
2. 22
3. 36
4. 30
5. 42
1. Rajiv spends 40% of his monthly income on food and 25% on education for his children. Of the remaining salary, he spends 20% on entertainment and 15% for purchasing dresses. He is now left with Rs. 22,750. What is the monthly salary of Rajiv?
1. 100000
2. 95000
3. 80000
4. 75000
5. 60000
1. In a mixture of 84 litres, the ratio of milk to water is 7: 5. If this ratio is to be 7: 8, then what is the quantity of water needed to be added?
1. 12 litres
2. 16 litres
3. 18 litres
4. 21 litres
5. 25 litres
1. A, B and C started a business by investing Rs. 25000, Rs. 35000 and Rs. 45000 respectively. After 3 months, A invested Rs. 10000 more. Find the total profit, if the share B is Rs. 24500 at the end of one year?
1. 65800
2. 56420
3. 78750
4. 48900
5. 86540
1. A can complete 3/4 of the work in 12 days. While A and B together the complete the work in 12 days, find the time required by C who is twice efficient than B?
1. 18 days
2. 16 days
3. 24 days
4. 28 days
5. 14 days
1. The ratio of B’s age six years hence to C’s present age is 3:2. B is fifteen years younger than A. If at present A’s age is twice the age of C, then what was B’s age 4 years ago?
1. 21 years
2. 15 years
3. 17 years
4. 24 years
5. 27 years

Directions (Q. 16 – 20) Study the following table carefully and answer the given questions:

Following table shows the percentage of marks taken by the students in different subjects in a certain examination.

 Subject     Student Physics (Out of 150) Chemistry (Out of 120) Maths (Out of 200) Biology (Out of 150) English (Out of 100) Hindi (Out of 75) Ram 78 % 75 % 98 % 84 % 81 % 76 % Akil 62 % 70 % 89 % 74 % 79 % 44 % Ragu 74 % 55 % 75 % 82 % 68 % 72 % Jeyashree 90 % 85 % 94 % 68 % 70 % 84 % Bharathi 88 % 90 % 78 % 90 % 67 % 76 %
1. Find the total marks scored by Ram?
1. 667
2. 628
3. 553
4. 592
5. None of these
1. Total marks scored by Akil in the subjects of maths and biology is approximately what percentage of total marks scored by Bharathi in the same subjects?
1. 90 %
2. 120 %
3. 75 %
4. 100 %
5. 125 %
1. Find the ratio of total marks scored by all the students in maths to that of Chemistry?
1. 356 : 225
2. 485 : 127
3. 434 : 225
4. 398 : 127
5. None of these
1. Which of the following student gets highest total marks?
1. Akil
2. Jeyashree
3. Ragu
4. Bharathi
5. Ram
1. Total marks scored by Akil in all the subject is approximately what percentage more/less than the total marks scored by Ragu in all the subject?
1. 5 %
2. 3 %
3. 8 %
4. 1 %
5. None of these

Directions (Q. 1 – 5):

The pattern is, *2 + 2, *2 + 4, *2 + 6, *2 + 8,..

The pattern is, *13 + 1, *23 + 2, *33 + 3, *43 + 4…

The pattern is, *2, *3, *4, *5,..

The pattern is, +12 -1, +22 + 1, +42 – 1, +82 +1, +162 -1,..

The pattern is, *1 + 2, *1.5 -4, *2 + 6, *2.5 -8, *3 + 10,..

Directions (Q. 6 – 10):

(800/40) = x – 366

20 = x – 366

X = 20 + 366 = 386

X = 390

(4/7)*(8/17)*(31/65)*325 = x

X = (4/8)*(8/16)*(32/65)*325

X = 40

14 × 6 + 752 × 13 = x

X = 84 + 73125

X = 73209

X = 73210

626 – 362 ÷ ((10/100)*82) = x

626 – 362 ÷ 8.2 = x

626 – (362/8) = x

X = 626 – 45 = 581

X = 580

(14)2 – (13)2 + (4325 + 80) ÷? = 225

196 – 169 + (4405/x) = 225

(4405/x) = 225 – 196 + 169

(4405/x) = 198

x = 4405/198

x = 4400/200

x = 22

Let Rajiv’s monthly salary be x,

According to the question,

X*(35/100)*(65/100) = 22750

X = 22750*(100/65)*(100/35)

X = 100000

Total Quantity = 84 litres

The ratio of milk to water= 7: 5

Milk= 49 litres, Water= 35 litres

According to the question,

49/(35+x) = 7/8

56 = 35+x

X= 21 litres

So 21 litres of water should be added.

The share of A, B and C = [(25000*3) + (35000*9)] : [35000*12] : [45000*12]

= > 390000: 420000: 540000

= > 13: 14: 18

14’s = 24500

1’s = 1750

Total profit = 45’s = 1750*45 = 78750

A’s whole work,

(3/4)*A’s work = 12

A’s work = 16 days

(A+ B)’s work = 12 days

B’s one day work = (1/12) – (1/16) = 1/48

B’s whole work = 48 days

(B : C)’s efficiency = 1 : 2

(B : C)’s day ratio = 2:1

So, 2’s = 48

1’s = 24

C’s whole work = 24 days

The ratio of B’s age six years hence to C’s present age is 3:2(3x, 2x)

Present ages of B to C = 3x-6, 2x

Present ages of A to C = 2 : 1(2x, x)

Present ages of A, B and C = 4x, 3x-6, 2x

B = A – 15

A – B = 15

4x – (3x-6) = 15

4x – 3x + 6 = 15

X = 9

B’s age 4 years ago = 3x – 6 – 4 = 27 – 10 = 17 years

Directions (Q. 16 – 20)

 Subject     Student Physics (Out of 150) Chemistry (Out of 120) Maths (Out of 200) Biology (Out of 150) English (Out of 100) Hindi (Out of 75) Ram 117 90 196 126 81 57 Akil 93 84 178 111 79 33 Ragu 111 66 150 123 68 54 Jeyashree 135 102 188 102 70 63 Bharathi 132 108 156 135 67 57

Total marks scored by Ram = 117 + 90 + 196 + 126 + 81 + 57 = 667

Required % =[(178+111)/(156+135)] = (289/291)*100 = 99.31 = 100 %

Total marks scored by all the students in Maths,

= > 196 + 178 + 150 + 188 + 156 = 868

Total marks scored by all the students in Chemistry,

= > 90 + 84 + 66 + 102 + 108 = 450

Required ratio = 868: 450 = 434: 225

Ram = 661

Akil = 578

Ragu = 572

Jeyashree = 660

Bharathi = 655

Ram get a highest total marks.

Total marks scored by Akil in all the subject is,

= > 93 + 84 + 178 + 111 + 79 + 33 = 578

The total marks scored by Ragu in all the subject is,

= > 111 + 66 + 150 + 123 + 68 + 54= 572

Required % = [(578-572)/572]*100 = 1.048 % = 1 %

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language “20-20” 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 