Home » Quantitative Aptitude » Data Interpretation » Quantitative Aptitude Questions 28

LIC AAO/SBI PO Prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-28)

Dear Aspirants, Our IBPS Guide team is providing new series of Quantitative Aptitude Questions for LIC AAO/SBI PO 2019 so the aspirants can practice it on a daily basis. These questions are framed by our skilled experts after understanding your needs thoroughly. Aspirants can practice these new series questions daily to familiarize with the exact exam pattern and make your preparation effective.

LIC AAO/SBI PO Prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-28)

Click Here for SBI PO Pre 2019 High-Quality Mocks Exactly on SBI Standard

Click Here to View Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and give answer as,

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or the relation cannot be established

1)

I) x2 – 3x – 28 = 0

II) y2 – y – 72 = 0

2)

I) 2x2 – 6x – 36 = 0

II) 3y2 + 24y + 45 = 0

3)

I) 4x2 – 2x – 12 = 0

II) y2 – 9y + 20 = 0

4)

I) 9x + 8y = 4 + 5x + 13y

II) 5x – 4y = 2 + 2x

5)

I) 2x2 + 13x + 20 = 0

II) 3y2 – y – 10 = 0

Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:

The following bar graph shows the total expenses of five different companies and the table shows the profit % of those companies also given.

Note:

Profit earned = Sales turn over – Expenses

Profit % = (Profit earned/Expenses)*100

6) Find the average sales turnover of company P and T together?

a) Rs. 34500

b) Rs. 38800

c) Rs. 32300

d) Rs. 41600

e) None of these

7) Find the difference between the profit earned by company Q to that of company S?

a) Rs. 6300

b) Rs. 6700

c) Rs. 4200

d) Rs. 5800

e) None of these

8) Find the ratio between the expenses of company P and R together to that of the expenses of company Q and T together?

a) 27: 52

b) 34: 55

c) 15: 34

d) 53: 76

e) None of these

9) The profit earned by company P is approximately what percentage more/less than the profit earned by company R?

a) 10 % less

b) 25 % more

c) 25 % less

d) 10 % more

e) 15 % more

10) Find the difference between the sales turnover of company Q and R together to that of the expenses of company S and T together?

a) Rs. 7450

b) Rs. 8600

c) Rs. 8050

d) Rs. 9500

e) None of these

Answers:

1) Answer: e)

I) x2 – 3x – 28 = 0

(x + 4) (x – 7) = 0

X = -4, 7

II) y2 – y – 72 = 0

(y + 8) (y – 9) = 0

Y = -8, 9

Can’t be determined

2) Answer: b)

I) 2x2 – 6x – 36 = 0

2x2 – 12x + 6x – 36 = 0

2x (x – 6) + 6 (x – 6) = 0

(2x + 6) (x – 6) = 0

X = -3, 6

II) 3y2 + 24y + 45 = 0

3y2 + 9y + 15y + 45 = 0

3y (y + 3) + 15 (y + 3) = 0

(3y + 15) (y + 3) = 0

Y = -15/3, -3 = -5, -3

X ≥ y

3) Answer: c)

I) 4x2 – 2x – 12 = 0

4x2 – 8x + 6x – 12 = 0

4x (x – 2) + 6 (x – 2) = 0

(4x + 6) (x – 2) = 0

X = -6/4, 2 = -1.5, 2

II) y2 – 9y + 20 = 0

(y – 4) (y – 5) = 0

Y = 4, 5

X < y

4) Answer: a)

I) 9x + 8y = 4 + 5x + 13y

9x – 5x + 8y – 13y = 4

4x – 5y = 4 —> (1)

II) 5x – 4y = 2 + 2x

5x – 2x – 4y = 2

3x – 4y = 2 –> (2)

By solving (1) and (2), we get,

X = 6, y = 4

X > y

5) Answer: c)

I) 2x2 + 13x + 20 = 0

2x2 + 8x + 5x + 20 = 0

2x(x + 4) + 5(x + 4) = 0

(2x + 5) (x + 4) = 0

X = -5/2, -4 = -2.5, -4

II) 3y2 – y – 10 = 0

3y2 – 6y + 5y – 10 = 0

3y(y – 2) + 5(y – 2) = 0

(3y + 5) (y – 2) = 0

Y = -5/3, 2 = -1.66, 2

X < y

Directions (6-10):

6) Answer: b)

The average sales turnover of company P and T together

= > [28000*(120/100) + 40000*(110/100)]/2

= > (33600 + 44000)/2

= > 77600/2 = Rs. 38800

7) Answer: a)

Profit earned = Sales turn over – Expenses

The profit earned by Company Q

= > Sales turnover of company Q – Expenses of company Q

= > [36000*(130/100)] – 36000

= > 46800 – 36000 = Rs. 10800

The profit earned by Company S

= > Sales turnover of company S – Expenses of company S

= > [30000*(115/100)] – 30000

= > 34500 – 30000 = Rs. 4500

Required difference = 10800 – 4500 = Rs. 6300

8) Answer: d)

The expenses of company P and R together

= > 28000 + 25000 = Rs. 53000

The expenses of company Q and T together

= > 36000 + 40000 = Rs. 76000

Required ratio = 53000: 76000 = 53: 76

9) Answer: a)

The profit earned by company P

= > Sales turnover of company P – Expenses of company P

= > [28000*(120/100)] – 28000

= > 33600 – 28000 = Rs. 5600

The profit earned by company R

= > Sales turnover of company R – Expenses of company R

= > [25000*(125/100)] – 25000

= > 31250 – 25000 = Rs. 6250

Required % = [(6250 – 5600)/6250]*100 = 10.4 % = 10 % less

10) Answer: c)

The sales turnover of company Q and R together

= > [36000*(130/100)] + [25000*(125/100)]

= > 46800 + 31250 = Rs. 78050

The expenses of company S and T together

= > 30000 + 40000 = Rs. 70000

Required difference = 78050 – 70000 = Rs. 8050

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF